heal.abstract |
Η πρόοδος που έγινε στη Γεωπονική Επιστήμη με τη μηχανοποίηση των καλλιεργειών και την εφαρμογή των νέων τεχνολογικών μεθόδων είχε σαν αποτέλεσμα τη μείωση του κόστους, την αύξηση της παραγωγής και ταυτόχρονα την καλυτέρευση της ποιότητας. Τα λαχανικά ήταν πάντοτε μια σημαντική κατηγορία τροφών που παίζουν σπουδαίο ρόλο στην υγιεινή διατροφή του ανθρώπου. Έχουν μαζί με το ελαιόλαδο αποτελέσει βασικό συστατικό στην παραδοσιακή Μεσογειακή δίαιτα, η αξία της οποίας εκτιμάται σήμερα σ’ όλο τον κόσμο. Οι σαλάτες βρίσκονται καθημερινά στο τραπέζι με πιο δημοφιλής πλέον αυτές που περιέχουν μαρούλι. Πέρα όμως από την υψηλή εκτίμηση που οι Έλληνες έχουν στα λαχανικά και ειδικότερα στο μαρούλι, η καλλιέργεια μαρουλιού έχει και ιδιαίτερη οικονομική σημασία για τη χώρα μας, με σημαντικά οφέλη στην εθνική μας οικονομία. Εξάλλου οι εδαφοκλιματικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα, επιτρέπουν την καλλιέργεια μαρουλιού, την παραγωγή άριστης ποιότητας προϊόντων και την «εκτός εποχής» παραγωγή. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί μια πολύ σημαντική προώθηση της καλλιέργειας των λαχανικών εκτός εδάφους (υδροπονία). Ένας από τους αρχικούς στόχους ήταν η προσπάθεια εξασφάλισης υψηλότερων αποδόσεων, η δυνατότητα καλύτερου ελέγχου των συνθηκών του ριζικού συστήματος και διατροφής και πρόσφατα η αποφυγή μόλυνσης του περιβάλλοντος από τα χημικά λιπάσματα και φυτοφάρμακα. |
el |