heal.abstract |
Σε μια μικρή περιοχή της ελληνικής επικράτειας κάπου στην Αχαΐα, κάποιοι καλλιεργητές πριν 20 χρόνια, ξεκίνησαν την παραγωγή κορινθιακής σταφίδας, με έναν τρόπο διαφορετικής φιλοσοφίας, με έναν τρόπο όπου η αποχή από κάποιες χημικές ουσίες ήταν βασική. Επιστήμονες και επενδυτές, σκέφτηκαν να προωθήσουν, να βοηθήσουν τον τρόπο αυτό καλλιέργειας. Αυτή ήταν η αρχή ώστε μετά το πέρασμα κάποιων ετών να μιλάμε για βιολογική γεωργία στην Ελλάδα. Το ξεκίνημα έγινε το 1982, και αποτέλεσε μια από τις πρώτες βιοκαλλιεργητικές κινήσεις στην Ελλάδα. Όπως θα δούμε στην συνέχεια στην Κοινή Γεωργική Πολιτική, η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζει και θεσπίζει με έναν ουσιαστικό τρόπο την προστασία του περιβάλλοντος, και την διατήρηση του αγροτικού χώρου, δύο παραμέτρους, οι οποίες μας φέρνουν πιο κοντά στην βιολογική γεωργία. Στην εργασία αυτή θα παρουσιαστούν ενδιαφέροντα στοιχεία, που αφορούν τις βιολογικές καλλιέργειες της Αιγιάλειας, και τις προσπάθειες ανθρώπων να στηρίξουν την βιολογική καλλιέργεια. Θα παρουσιαστεί επίσης η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κ.Γ.Π., αλλά και η θέση της Ελληνικής Πολιτείας για τη βιολογική γεωργία και τη συνέχισή της τα επόμενα χρόνια. Η εργασία που ακολουθεί χωρίζεται σε τέσσερα κεφάλαια: Κεφάλαιο πρώτο: Παρουσιάζεται η εξέλιξη της βιολογικής γεωργίας στην Ευρώπη και στην Ελλάδα μέσα από ιστορικά, στατιστικά, νομοθετικά, οικονομικά στοιχεία. Κεφάλαιο Δεύτερο: Παρουσιάζεται η βιολογική γεωργία στην περιοχή της Αιγιάλειας μέσα από τις αρχικές κινήσεις ανθρώπων και φορέων. Κεφάλαιο Τρίτο: Εξετάζεται κάθε καλλιέργεια ξεχωριστά μέσα από τα ειδικά χαρακτηριστικά της. (Ιστορικά, οικονομικά, στατιστικά και καθαρά γεωργικά. Κεφάλαιο Τέταρτο: Εξετάζονται τα προβλήματα και προοπτικές της βιολογικής γεωργίας στην Αιγιάλεια. Συγκεντρώνονται πολλά συμπεράσματα από στοιχεία προήγουμενών κεφαλαίων, αναλύονται ώστε να προκόψουν οι γενικές εικόνες που αφορούν την βιολογική γεωργία της Αιγιάλειας, της Ελλάδας, του μέλλοντος. |
el |