heal.abstract |
Η παρούσα εργασία συντάχθηκε ύστερα από μελέτη του θέματος που αφορά το σύνολο των ποικιλιών αμπέλου στο νομό της Εύβοιας. Η παρακολούθηση της αμπελοκαλλιέργειας του συγκεκριμένου νομού παρουσιάζει ενδιαφέρον όσον αφορά την εφαρμογή των προγραμμάτων του Υπουργείου Γεωργίας. Στην πρώτη ενότητα αναφέρονται τα εδαφολογικά στοιχεία της περιοχής. Η περιεκτικότητα σε Ό3Ό03, η αντίδραση του εδάφους, η σύστασή του και ο τρόπος δημιουργίας του δίνουν τους διάφορους τύπους εδαφών, τα οποία αποτελούν ένα μωσαϊκό ευνοϊκό για την καλλιέργεια αμπελώνα. Στη δεύτερη ενότητα περιγράφεται η υφιστάμενη κατάσταση στην αμπελουργική περιοχή της Εύβοιας. Η κατάσταση αυτή έχει διαμορφωθεί και συνεχίζει να διαμορφώνεται με βάση τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς. Έτσι, γίνεται καταγραφή όλων των καλλιεργούμενων στρεμμάτων με τις δηλώσεις αμπελοκαλλιέργειας που υποχρεούται να καταβάλλει κάθε παραγωγός του νομού. Στη συνέχεια γίνεται μια λεπτομερής περιγραφή των μορφολογικών χαρακτηριστικών τόσο των οινοποιήσημων όσο και των επιτραπέζιων ποικιλιών. Οι ποικιλίες αυτές κατατάσσονται στις επιτρεπόμενες και συνιστώμενες για την Εύβοια με βάση τον κανονισμό 2328 της ΕΟΚ και συνιστούν τον αμπελογραφικό χάρτη του νομού σήμερα. Όσον αφορά την τεχνική της καλλιέργειας, δεν παρουσιάζει ιδιαιτερότητες. Τόσο η προετοιμασία όσο και η εγκατάσταση του αμπελώνα ακολουθούν τις στερεότυπες διαδικασίες. Οι δε ποικιλίες είναι όλες εμβολιασμένες σε αμερικάνικα υποκείμενα για την αντιμετώπιση της φυλλοξήρας. Τέλος, για την οινοποίηση επισημαίνεται η ύπαρξη αρκετών οινοποιείων για τις απαιτήσεις της ντόπιας κατανάλωσης, ενώ εμφιάλωση υφίσταται σε πολύ μικρό ποσοστό και από λίγους ιδιώτες παραγωγούς. |
el |