heal.abstract |
Η παρούσα εργασία έχει σαν σκοπό την περιγραφή της καλλιέργειας της πρώιμης καρπουζιάς στην περιοχή της επαρχίας Τριφυλίας του νομού Μεσσηνίας. Η καλλιέργεια της πρώιμης καρπουζιάς στην περιοχή της Τριφυλίας ξεκίνησε το 1983 και άρχισε να αντικαθιστά την καλλιέργεια της πατάτας. Ο λόγος που ανάγκασε τους παραγωγούς να αντικαταστήσουν την καλλιέργεια της πατάτας, ήταν η μείωση της τιμής του προϊόντος στην αγορά, που καθιστούσε οικονομικά ασύμφορη τη συνέχιση της καλλιέργειας. Αρχικά καλλιεργήθηκαν λίγα στρέμματα, αλλά στη συνέχεια τόσο η συνολική έκταση που φυτευόταν με καρπούζι, όσο και ο όγκος παραγωγής άρχισαν να αυξάνουν με ταχύτατους ρυθμούς και να φτάσουν σήμερα να καλλιεργούνται 10.000 στρέμματα και η παραγωγή να έχει φτάσει τους 50.000 τόνους. Παραγωγή που κατά το μεγαλύτερο ποσοστό εξάγεται σε διάφορες χώρες της Ευρώπης. Άλλοι παράγοντες, που ευνόησαν το ξεκίνημα της καλλιέργειας και στη συνέχεια την επέκτασή της, είναι οι πολύ καλές καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή. Πιο συγκεκριμένα η μεγάλη ηλιοφάνεια, που επικρατεί σε όλη την επαρχία, οι υψηλές θερμοκρασίες κατά τους μήνες Μάρτιο έως Ιούνιο και η αυξημένη ατμοσφαιρική υγρασία λόγω γειτνιάσεως με τη θάλασσα. Οι ελάχιστες θερμοκρασίες που επικρατούν στην περιοχή, κατά τη διάρκεια της καλλιέργειας, δεν είναι μικρότερες από θ°0. Αυτό έχει σαν συνέπεια το πρώτο καρπούζι που εξάγεται σε χώρες Ευρώπης, από υπαίθρια καλλιέργεια, να είναι από την περιοχή της Τριφυλίας. Πολύ σημαντική ήταν η βοήθεια και η καθοδήγηση σε επιστημονικό επίπεδο, των γεωπόνων, τόσο της Διευθύνσεως Γεωργίας Τριφυλίας και τω συνεταιριστικών ενώσεων όσο και των ελευθέρων επαγγελματιών γεωπόνων, προς τους αγρότες της περιοχής. Μέχρι πριν από 3-4 χρόνια το ακαθάριστο κέρδος που είχε ο παραγωγός από την καλλιέργεια του πρώιμου καρπουζιού ήταν αρκετά σημαντικό, αλλά τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί σημαντικά, με αποτέλεσμα να υπάρχει προβληματισμός, τόσο από τους παραγωγούς, όσο και από τους γεωπόνους για το μέλλον της καλλιέργειας στην περιοχή. |
el |