heal.abstract |
Η καλλιέργεια της ελιάς, αποτελεί μια από τις επικρατέστερες δενδρωσεις καλλιέργειες της μεσογειακής ζώνης ίσως και η αρχαιότερη .Η παρουσία της, δεν χαρακτηρίζει απλά το τοπίο της Μεσογείου αλλά είναι συνυφασμένη με όλες τις πτυχές της ζωής των κατοίκων του τόπου αυτού. Ιδιαίτερα στον ελλαδικό χώρο τα αρχαιολογικά ευρήματα, οι γραπτές μαρτυρίες και οι μελέτες καταξιωμένων ιστορικών την συνδέουν άμεσα με την διατροφή ,τη θρησκεία, την οικονομία και την φιλοσοφία του λαού. Η ιστορική διαδρομή της έλαιο καλλιέργειας αποτυπώνεται στις τοιχογραφίες των παλατιών της Κνωσού σε αγγεία και κοσμήματα . Στα Μινωικά χρόνια η ελιά, αποτελούσε κατ εξοχήν ιερό δένδρο και το αρωματισμένο λάδι ήταν το κύριο εξαγωγικό προϊόν. Σήμερα, το 98% των καλλιεργούμενων ελαιοδένδρων βρίσκεται συγκεντρωμένο στην περιοχή της Μεσόγειου. Η Ευρώπη παραγιέ το 78-80% του ελαιόλαδου και η λεκάνη της Μεσογείου το 98,5-99% των ελαιοκομικών προϊόντων. Στη χώρα μας που κατέχει την τρίτη θέση στην παραγωγή του λαδιού, η ελιά καλλιεργείται σε έκταση 6.908.111 στεμμάτων, ενώ οι άλλες δενδρώσεις καλλιέργειες καταλαμβάνουν έκταση 9.097.440 στρεμμάτων. Στην εργασία αυτή περιγράφεται η γραμμή παραγωγής του ελαιόλαδου στα ελαιοτριβεία ,μέχρι την τυποποίηση και πώληση του. Δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στον τρόπο διασφάλισης της ποιότητας του, με το σύστημα 180 και στις πρακτικές υγιεινής των επιχειρήσεων, με την εφαρμογή του συστήματος ανάλυσης κίνδυνων και κρίσιμων σημείων έλεγχου HACCP. |
el |