heal.abstract |
Η καλλιέργεια της ελιάς, αποτελεί μία από τις επικρατέστερες δενδρώδεις καλλιέργειες της μεσογειακής ζώνης, ίσως και η αρχαιότερη. Η παρουσία της, δεν χαρακτηρίζει απλά το τοπίο της Μεσογείου αλλά είναι συνυφασμένη με όλες τις πτυχές της ζωής των κατοίκων του τόπου αυτού. Ιδιαίτερα στον ελλαδικό χώρο τα αρχαιολογικά ευρήματα, οι γραπτές μαρτυρίες και οι μελέτες καταξιωμένων ιστορικών τη συνδέουν άμεσα με τη διατροφή, τη θρησκεία, την οικονομία και την φιλοσοφία του λαού. Η ιστορική διαδρομή της ελαιοκαλλιέργειας αποτυπώνεται στις τοιχογραφίες των παλατιών της Κνωσού σε αγγεία και κοσμήματα. Στα Μινωικά χρόνια η ελιά αποτελούσε κατ' εξοχήν ιερό δένδρο και το αρωματισμένο λάδι ήταν το κύριο εξαγωγικό προϊόν. Σήμερα, το 98% των καλλιεργούμενων ελαιοδένδρων βρίσκεται συγκεντρωμένο στην περιοχή της Μεσογείου. Η Ευρώπη παράγει το 78- 80% του ελαιολάδου και η λεκάνη της Μεσογείου το 98,5-99% των ελαιοκομικών προϊόντων. Στη χώρα μας, που κατέχει την τρίτη θέση στην παραγωγή του λαδιού, η ελιά καλλιεργείται σε έκταση 6.908.111 στρεμμάτων, ενώ οι άλλες δενδρώδεις καλλιέργειες καταλαμβάνουν έκταση 9.097.440 στρεμμάτων. Στην εργασία αυτή περιγράφεται η καλλιέργεια της ποικιλίας της ελιάς «Κορωνέϊκη» και η τυποποίηση του ελαιολάδου. |
el |