heal.abstract |
Το φυτό της σόγιας, το οποίο αποτελεί επί πολλές χιλιετηρίδες την κύρια πηγή πρωτεΐνης για τους λαούς της Ανατολικής Ασίας, απέκτησε πολλή μεγάλη σημασία σε παγκόσμια κλίμακα τα τελευταία χρόνια. Αυτό οφείλεται στην συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση σε πρωτεΐνες και λιπαρές ουσίες. Ιδιαίτερα για την Ευρώπη και την χώρα μας τα σπέρματα της σόγιας αποτελούν πηγή συμπυκνωμένης φυτικής πρωτεΐνης για την κτηνοτροφία. Τα σπέρματα της σόγιας αφού κατεργασθούν και μεταποιηθούν χρησιμοποιούνται και για την παρασκευή γάλακτος, γιαουρτιού από σόγια, γλυκισμάτων, φαγητών, ποτών, αλεύρου, λαδιού και πολλών άλλων προϊόντων. Παρατηρούμε λοιπόν ότι η σόγια είναι ένα φυτό το οποίο μπορεί να προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων με αυξημένη θρεπτική αξία και ιδιότητες. Η εξάπλωση της καλλιέργειας της είναι αναγκαία αφού έχει αρχίσει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο για πολλούς κλάδους της οικονομίας της χώρα μας και συνεπώς η επέκταση της είναι κρατική και κοινοτική επιδίωξη. Τα χλωρά σπέρματα χρησιμοποιούνται για μαγείρεμα όπως και τα φασολάκια ενώ πολύ συχνά χρησιμοποιούνται στην κονσερβοποιία. Η εργασία αυτή περιλαμβάνει στοιχεία για την καλλιέργεια της σόγιας αλλά και την εξαγωγή προϊόντων μετά από την επεξεργασία η οποία παρουσιάζει αρκετά μεγάλο ενδιαφέρον. Σκοπός της είναι να γίνει κατανοητή η σπουδαιότητα της σόγιας και να ωθήσει την εξάπλωση της καλλιέργειας αυτής στην χώρα μας. |
el |