heal.abstract |
Όντας γεννημένη στη Λέσβο, ένα από τα γνωστότερα ελαιοπαραγωγικά νησιά της Ελλάδος, θέλησα να ασχοληθώ με την ελιά και το θαυμάσιο παράγωγό της το ελαιόλαδο, ένα άριστο φυσικό προϊόν διατροφής, που κρύβει παράδοση αιώνων ως προς την παραγωγή και τη χρησιμότητά του. Σκοπός της παρούσας πτυχιακής είναι να παρουσιασθεί η ελαιοκαλλιέργεια στο νησί της Λέσβου και διάφορα στοιχεία που ξεχωρίζουν το ελαιόλαδο και του δίνουν μεγάλη αναγνωρισιμότητα σε παγκόσμιο επίπεδο. Από άποψη δομής η εργασία περιλαμβάνει δέκα κεφάλαια: Σε αυτά τα κεφάλαια εμπεριέχονται πληροφορίες που αφορούν στο νησί της Λέσβου, την γεωργική κατανομή της γης καθώς και τον πληθυσμό της. Επίσης καταγράφεται η προέλευση του καρπού της ελιάς, τα βοτανικά χαρακτηριστικά του, η συγκομιδή και η διαδικασία παραγωγής του ελαιόλαδου. Συνεχίζοντας παρακολουθούμε με μια σύντομη ιστορική αναδρομή τα παρελθόντα ελαιουργεία του νομού Λέσβου και τη μετέπειτα εξέλιξή τους. Επιπρόσθετα αναπτύσσονται τα συστήματα ποιότητας και τυποποίησης που αφορούν το ελαιόλαδο και ο λόγος για τον οποίο αυτά είναι απαραίτητα στη διασφάλιση του ελαιοπαραγωγικού τομέα. Βασική αναφορά τελικά γίνεται στις προοπτικές του προϊόντος διότι έχει άμεση επίδραση στην πρόοδο που μπορεί να επιτευχθεί με τις προσπάθειες όλων των κατοίκων του νησιού και των τοπικών αρχών στο θέμα της ελαιοκαλλιέργειας της Λέσβου. |
el |