heal.abstract |
Ο άνθρωπος, όπως κάθε ζωντανός οργανισμός, έχει ανάγκη από διατροφή προκειμένου να διατηρηθεί στη ζωή και να επιτελέσει το σύνολο των φυσιολογικών του λειτουργιών. Η διατροφή του αποτελεί τη βασικότερη ανάγκη σε σύγκριση με τις άλλες, τη στέγαση, την ένδυση και την υπόδησή του. Το ελαιόλαδο είναι μια από τις πρώτες λιπαρές ουσίες που χρησιμοποίησε ο άνθρωπος για τη διατροφή του και τις ανάγκες του. Ήταν η λιπαρή ουσία που έθρεψε τους λαούς γύρω από τη Μεσόγειο από τα βάθη των αιώνων μέχρι σήμερα. Εξασφάλισε στους μεσογειακούς λαούς μακροζωία, απαράμιλλη δραστηριότητα και συνεχή πρόοδο. Αποτελεί μια διαχρονική και αξεπέραστη γευστική αξία με χαρακτηριστικό άρωμα και χρώμα. Λόγω των θρεπτικών και βιολογικών του ιδιοτήτων, αποτελεί ένα βασικό συστατικό στο διαιτολόγιο του ανθρώπου. Χαρακτηριστικό είναι ότι το ελαιόλαδο στο μεγαλύτερο ποσοστό καταναλώνεται στις χώρες που παράγεται, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα έχει την υψηλότερη ετήσια κατανάλωση κατά κεφαλή το χρόνο και ακολουθούν η Ιταλία και η Ισπανία. (Μπαλατσούρας, 1995; Κυριτσάκης, 2000). |
el |