heal.abstract |
Από την ποικιλία Μαυροδάφνη εκτός του γλυκού οίνου μπορεί να παραχθεί και οίνος ξηρός. Όμως ο ποικιλιακός παράγοντας ευνοεί περισσότερο την δημιουργία ενός γλυκού κρασιού. Η ποικιλιακή σύνθεση του κρασιού είναι ένας από τους κυριότερους συντελεστές διαμόρφωσης της όψης, των αρωμάτων και της γεύσης του (των οργανοληπτικών του δηλαδή χαρακτηριστικών). Επηρεάζεται από ένα πλήθος άλλων παραγόντων, που ξεκινούν από την περιοχή καλλιέργειας της αμπέλου (και τον τρόπο), το έδαφος και το κλίμα της, την ηλικία των κλημάτων και την στρεμματική τους απόδοση και όλη τη διαδικασία της οινοποίησης. Στην οινοποίηση συμπεριλαμβάνονται η ωρίμανση του κρασιού σε βαρέλι, που το εμπλουτίζει με τα αρώματά του, «μαλακώνει» τη γεύση του, κάνοντάς τη συνθετότερη και η παλαίωση του στη φιάλη, όταν και αν αύτη προβλέπεται. Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως το χρώμα του κρασιού προέρχεται από τη σταφυλόρωγα, ο φλοιός της οποίας είναι γεμάτος από φυσικές χρωστικές, που είναι υπεύθυνες για το χρώμα των ερυθρών κρασιών. Τεχνητή προσθήκη χρώματος είναι περιττή και απαγορευμένη, όπως και οποιαδήποτε προσθήκη αρωμάτων ή γευστικών σκευασμάτων και δεν εφαρμόζεται. Επομένως, σύμφωνα με τα παραπάνω, δύο είναι τα βασικά κριτήρια για την παραγωγή ενός γλυκού κρασιού, όπως η Μαυροδάφνη: 1. Η προέλευση, η οποία πρέπει να είναι επιτρεπόμενη και 2. Ο βαθμός Baume, ο οποίος πρέπει να είναι πάνω από 11,8. Αν πληρούνται αυτά τα κριτήρια οινοποιείται η Μαυροδάφνη, αν όχι παράγεται οίνος ξηρός. |
el |