heal.abstract |
Η καρπούζια είναι ένα ετήσιο φυτό που δίνει καρπούς με χονδρό πράσινο φλοιό, με βάρος που μπορεί να κυμαίνεται από 2-12 κιλά ή και περισσότερα. Η σάρκα του, που αποτελεί και το φαγώσιμο τμήμα του καρπού, είναι κόκκινη κατά την ωρίμανσή και μπορεί φέρει μαύρα σπέρματα ή όχι, είναι εύγευστη και δροσερή. Στην Ελλάδα καλλιεργείται κατά τους θερινούς μήνες. Είναι γεγονός ότι η επιστημονική γνώση γύρω από τη φυσιολογία του καρπουζιού μέχρι τη δεκαετία του 1960 δεν ήταν ανάλογη με την οικονομική σημασία της παραγωγής του. Έκτοτε, με την ανάπτυξη των θερμοκηπιακών καλλιεργειών, δόθηκαν λύσεις στα προβλήματα που σχετίζονταν με την καλλιέργεια της καρπουζιάς. Σήμερα η καρπουζιά καλλιεργείται παγκοσμίως σε θερμοκήπια ή υπαίθρια. Στο Ν. Ηλείας η καλλιέργεια καρπουζιού επιτυγχάνει έναν από τους υψηλότερους συντελεστές εξαγωγικής επίδοσης μεταξύ των ελληνικών αγροτικών προϊόντων. Αυτό βέβαια δεν μπορεί να οφείλεται μόνο στο ήπιο κλίμα της περιοχής. Για την αξιοποίηση των ευνοϊκών συνθηκών χρειάζονται απαραίτητα προοδευτικοί καλλιεργητές και άριστη γεωπονική υποστήριξη. Οι επαγγελματικοί ρίσκοι του παραγωγού που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες, την αγορά και τους εμπόρους είναι μεγάλοι. Παρόλα αυτά επενδύουν στην καλλιέργεια υιοθετώντας άμεσα ό,τι μπορεί να προσφέρει καλύτερη διασφάλιση. Έτσι, το σύνολο των παραγωγών εφαρμόζει ολοκληρωμένη διαχείριση και πιστοποιείται από αρμόδιους φορείς. Στόχος της μελέτης αυτής είναι να παρουσιαστεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση της καλλιέργειας του καρπουζιού στο Ν. Ηλείας. Η παρούσα τεχνογνωσία όλων των βημάτων της γεωργίας αρχίζοντας από τη μορφολογία του φυτού, την καλλιέργεια και τελειώνοντας με το εμπόριο, έχουν επίπτωση στην ποιότητα, την ασφάλεια και την εμπορική ζωή του προϊόντος. |
el |