Ιδρυματικό Αποθετήριο Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου

Η καλλιέργεια του καρπουζιού στο νομό Ηλείας

Αποθετήριο DSpace/Manakin

Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.author Φωτοπούλου, Γκόλφω el
dc.date.accessioned 2015-11-25T06:09:59Z
dc.date.available 2015-11-26T03:03:14Z
dc.date.issued 2015-11-25
dc.identifier.uri http://nestor.teipel.gr/xmlui/handle/123456789/17426
dc.title Η καλλιέργεια του καρπουζιού στο νομό Ηλείας el
heal.type Προπτυχιακή/Διπλωματική εργασία el
heal.secondaryTitle el
heal.keyword Καρπούζια el
heal.keyword Καλλιεργητική τεχνική el
heal.contributorName el
heal.language gre el
heal.access free el
heal.accessText el
heal.license Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα el
heal.fileFormat PDF *
heal.recordProvider ΤΕΙ Πελοποννησου el
heal.publicationDate 2008-01-01 el
heal.abstract Η καρπούζια είναι ένα ετήσιο φυτό που δίνει καρπούς με χονδρό πράσινο φλοιό, με βάρος που μπορεί να κυμαίνεται από 2-12 κιλά ή και περισσότερα. Η σάρκα του, που αποτελεί και το φαγώσιμο τμήμα του καρπού, είναι κόκκινη κατά την ωρίμανσή και μπορεί φέρει μαύρα σπέρματα ή όχι, είναι εύγευστη και δροσερή. Στην Ελλάδα καλλιεργείται κατά τους θερινούς μήνες. Είναι γεγονός ότι η επιστημονική γνώση γύρω από τη φυσιολογία του καρπουζιού μέχρι τη δεκαετία του 1960 δεν ήταν ανάλογη με την οικονομική σημασία της παραγωγής του. Έκτοτε, με την ανάπτυξη των θερμοκηπιακών καλλιεργειών, δόθηκαν λύσεις στα προβλήματα που σχετίζονταν με την καλλιέργεια της καρπουζιάς. Σήμερα η καρπουζιά καλλιεργείται παγκοσμίως σε θερμοκήπια ή υπαίθρια. Στο Ν. Ηλείας η καλλιέργεια καρπουζιού επιτυγχάνει έναν από τους υψηλότερους συντελεστές εξαγωγικής επίδοσης μεταξύ των ελληνικών αγροτικών προϊόντων. Αυτό βέβαια δεν μπορεί να οφείλεται μόνο στο ήπιο κλίμα της περιοχής. Για την αξιοποίηση των ευνοϊκών συνθηκών χρειάζονται απαραίτητα προοδευτικοί καλλιεργητές και άριστη γεωπονική υποστήριξη. Οι επαγγελματικοί ρίσκοι του παραγωγού που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες, την αγορά και τους εμπόρους είναι μεγάλοι. Παρόλα αυτά επενδύουν στην καλλιέργεια υιοθετώντας άμεσα ό,τι μπορεί να προσφέρει καλύτερη διασφάλιση. Έτσι, το σύνολο των παραγωγών εφαρμόζει ολοκληρωμένη διαχείριση και πιστοποιείται από αρμόδιους φορείς. Στόχος της μελέτης αυτής είναι να παρουσιαστεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση της καλλιέργειας του καρπουζιού στο Ν. Ηλείας. Η παρούσα τεχνογνωσία όλων των βημάτων της γεωργίας αρχίζοντας από τη μορφολογία του φυτού, την καλλιέργεια και τελειώνοντας με το εμπόριο, έχουν επίπτωση στην ποιότητα, την ασφάλεια και την εμπορική ζωή του προϊόντος. el
heal.advisorName Ρεκούμη, Κωνσταντίνα el
heal.advisorName Κώτσιρας, Αναστάσιος el
heal.committeeMemberName el
heal.academicPublisher ΤΕΙ Πελοποννήσου el
heal.numberOfPages 88 *


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στην ακόλουθη συλλογή(ές)

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναζήτηση Αποθετηρίου


Σύνθετη Αναζήτηση

Πλοήγηση

Ο Λογαριασμός μου

Στατιστικές