heal.abstract |
Ως βιολογική ή οικολογική γεωργία θα μπορούσαμε να ονομάσουμε την ήπια και φιλική προς το περιβάλλον γεωργία, που υλοποιείται χωρίς την χρήση χημικών φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων. Τα βιολογικά προϊόντα από την μια ικανοποιούν την αναζήτηση του καταναλωτή για αυθεντικά, υψηλής ποιότητας και ασφαλή τρόφιμα και από την άλλη προσφέρουν μια προστιθέμενη αξία στον παραγωγό - βιοκαλλιεργητή. Η βιολογική γεωργία εμφανίστηκε στην Κορινθία στις αρχές του 1990. Στο νομό Κορινθίας η βιολογική καλλιέργεια της ροδακινιάς βρίσκεται σε αρχικό στάδιο αφού μόλις 25 στρέμματα καλλιεργούνται με αυτή τη μέθοδο. Η ροδακινιά είναι οπωροφόρο δέντρο, με ροζ άνθη που βγαίνουν την άνοιξη, πριν ακόμα κάνουν την εμφάνισή τους τα πρώτα φύλλα. Ο καρπός των ροδάκινων αποτελείται από σαρκώδες μέρος που περιβάλλει ένα σκληρό πυρήνα. Όσον αφορά στη διατροφική αξία, το ροδάκινο περιέχει πρωτεΐνες, ζάχαρη, αρκετή ποσότητα βιταμίνης C και Ε, πολλά αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες, φώσφορο, βιοτίνη, σίδηρο και ασβέστιο. Τα δένδρα πρέπει να εφοδιάζονται με ικανοποιητική εδαφική υγρασία ώστε να εξασφαλίζεται ισορροπημένη βλάστηση και υψηλή εσωτερική και εξωτερική ποιότητα των καρπών. Το κλάδεμα διακρίνεται σε χειμερινό - εφαρμόζεται από την έναρξη της πτώσης των φύλλων μέχρι πριν την έναρξη της ανθοφορίας - και σε θερινό, που γίνεται κατά τη βλαστική περίοδο. Στη βιολογική γεωργία, η λίπανση στοχεύει στην αύξηση της γονιμότητας του εδάφους και στην προσθήκη των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών για την ανάπτυξη των φυτών. Λόγο του υποτροπικού κλίματος της Ελλάδας, στα οπωροφόρα δένδρα αναπτύσσονται πολλά είδη εντόμων τα οποία εξελίσσονται σε εχθρούς. Η ροδακινιά πέρα από τα έντομα προσβάλλεται από βακτηριολογικές, ιολογικές και μυκητολογικές ασθένειες. |
el |