heal.abstract |
Σκοπό της παρούσας μελέτης αποτελεί η προσέγγιση του φαινομένου της αλατότητας σε δενδρώδεις καλλιέργειες, η καταγραφή των επιπτώσεων που προκαλεί και η παρουσίαση των λύσεων που εφαρμόζονται για την αντιμετώπισή του. Για το λόγο αυτό η παρούσα εργασία χωρίζεται σε έξι επιμέρους κεφάλαια, το περιεχόμενο των οποίων αναλύεται στη συνέχεια. Στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται αναφορά στα γενικότερα χαρακτηριστικά των εδαφών. Αναλύονται οι φυσικές και χημικές τους ιδιότητες, ο τρόπος δημιουργίας τους και ταξινόμησή τους ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους. Στη συνέχεια, στο δεύτερο κεφάλαιο αναφέρονται οι βασικότερες αιτίες υποβάθμισης των εδαφών. Δίνεται σύντομη αναφορά στα χαρακτηριστικά των κυριότερων προβλημάτων που οδηγούν στην υποβάθμιση, δηλαδή της διάβρωσης, της οξίνησης, της απώλειας οργανικής ύλης, της ρύπανσης από βαρέα μέταλλα και της αλάτωσης. Το τρίτο κεφάλαιο αναφέρεται στην αλατότητα των εδαφών. Δίνονται τα βασικά χαρακτηριστικά της, αναλύονται τα αίτια που την προκαλούν με εκτενέστερη αναφορά στη νερό και στην λίπανση ως παράγοντες που την επηρεάζουν και τέλος, αναφέρονται οι περιοχές που επηρεάζονται περισσότερο από την εμφάνιση του φαινομένου. Στο τέταρτο κεφάλαιο γίνεται αναφορά στις επιπτώσεις της αλατότητας σε καλλιεργήσιμα εδάφη. Αναλύονται εκτενέστερα οι επιδράσεις της στην ιονική και ωσμωτική ισορροπία καθώς επίσης και στην επιρροή της όσον αφορά στις δενδρώδεις καλλιέργειες, και ειδικότερα στο μέγεθος και το πλήθος των καρπών διαφόρων δέμδρων. Στο πέμπτο κεφάλαιο αναφέρονται τα συνηθέστερα μέτρα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση του φαινομένου της αλατότητας και των δυσμενών συνεπειών που προκαλεί στα καλλιεργήσιμα εδάφη. Γίνεται αναφορά στη λήψη μέτρων από τον άνθρωπο ως φυσική οντότητα αλλά και στη συμβολή των κοινοτικών μέτρων που λαμβάνονται για το σκοπό αυτό. Τέλος, στο έκτο κεφάλαιο καταγράφονται τα γενικά συμπεράσματα όπως προκύπτουν από την ανάλυση των στοιχείων της ολοκληρωμένης μελέτης. |
el |