heal.abstract |
Αντικείμενο της παρούσας πτυχιακής μελέτης είναι η φυτοπροστασία της αμπέλου στο Νομό Ηλείας. Η περιοχή κατατάσσεται στις αγροτικές περιοχές της Ελλάδας και ασχολείται ειδικότερα στην παραγωγή, εκτός της καλλιέργειες αμπέλου, ελαιόλαδου, σταφίδας, τομάτας, πατάτας και καρπουζιού. Στην επιλογή του θέματος σημαντικό ρόλο έπαιξε η οικογένειά μου, που ασχολείται με την καλλιέργεια της αμπέλου και ειδικότερα στην παραγωγή της σουλτανίνας. Στο παρόν παρουσιάζονται όλες οι ασθένειες και εχθροί της αμπέλου, που εμφανίζονται στο Νομό Ηλείας, και προκαλούν ζημιές στους παραγωγούς που καλλιεργούν αμπέλι. Επίσης, αναφέρονται όλοι οι δυνητικοί τρόποι αντιμετώπισής τους και εφαρμόζονται από τους καλλιεργητές της εν λόγω περιοχής. Στο νομό Ηλείας και ειδικότερα στο Δήμο Αμαλιάδας καλλιεργείται περισσότερο η σταφιδάμπελος, γιατί οι εδαφοκλιματικές συνθήκες είναι ευνοϊκές για αυτή και αποφέρει καλό εισόδημα. Οι περισσότεροι καλλιεργητές σταφίδας εντοπίζονται στα Δημοτικά Διαμερίσματα: Γερακίου, Περιστερίου, Οίνοι και Ώλενας. Oι σταφιδάμπελοι διακρίνονται σε δύο ποικιλίες: την Κορινθιακή σταφίδα και τη Σουλτανίνα. Τα αμπελουργικά προϊόντα χαρακτηρίζονται ως εξαιρετικής ποιότητας στις αγορές του εσωτερικού και του εξωτερικού διατιθέμενες είτε με τη μορφή ξηρής σταφίδας, είτε με την μορφή κρασιού, είτε ως νωπά σταφύλια. |
el |