Ιδρυματικό Αποθετήριο Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου

Η χρησιμοποίηση του δίκοκκου σιταριού και του σιταριού spelta στην διατροφή του ανθρώπου

Αποθετήριο DSpace/Manakin

Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.author Τσέβας, Ηλίας el
dc.date.accessioned 2015-11-25T06:13:36Z
dc.date.available 2015-11-26T03:04:25Z
dc.date.issued 2015-11-25
dc.identifier.uri http://nestor.teipel.gr/xmlui/handle/123456789/17757
dc.title Η χρησιμοποίηση του δίκοκκου σιταριού και του σιταριού spelta στην διατροφή του ανθρώπου el
heal.type Προπτυχιακή/Διπλωματική εργασία el
heal.secondaryTitle el
heal.keyword Σιτάρι el
heal.keyword Σιτηρά el
heal.keyword Καλλιέργεια el
heal.keyword Διατροφή el
heal.contributorName el
heal.language gre el
heal.access free el
heal.accessText el
heal.license Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα el
heal.fileFormat PDF *
heal.recordProvider ΤΕΙ Πελοποννησου el
heal.publicationDate 2013-10-01 el
heal.abstract Το δίκοκκο σιτάρι (Triticum turgidum spp. dicoccum) και το σιτάρι spelta (Triticum turgidum spp. spelta) προέρχονται γενεαλογικά από το άγριο δίκοκκο σιτάρι (Triticum turgidum spp. dicoccoides) και αποτελούν δυο από τα παλαιότερα καλλιεργήσιμα είδη σιταριού. Το έντονο και αυξανόμενο ενδιαφέρον για την καλλιέργεια των σιταριών αυτών οφείλεται στις χαμηλές εισροές που απαιτούν και στην καταλληλότητά τους για αειφόρο καλλιέργεια. Επίσης διακρίνονται από μεγάλη προσαρμοστικότητα σε διάφορα περιβάλλοντα, έχουν χαμηλές λιπαντικές απαιτήσεις και επιπλέον έχουν ιδιαίτερα μορφολογικά γνωρίσματα που τους προσφέρουν προστασία από ζωικούς εχθρούς και ασθένειες. Η χρησιμοποίηση των σιταριών αυτών στη διατροφή του ανθρώπου είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς αποτελούν σημαντική πηγή πρωτεϊνών και υδατανθράκων. Η μορφή με την οποία παρέχονται τα σιτάρια αυτά στη διατροφή του ανθρώπου εξαρτάται κυρίως από την ποικιλία τους. Τα σιτάρια αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην αρτοποιία και στην βιομηχανία ζυμαρικών αλλά επίσης έχουν και πολλές άλλες χρήσεις όπως για παράδειγμα στην παρασκευή γλυκισμάτων (το δίκοκκο σιτάρι) ή στην παρασκευή κάποιων αλκοολούχων ποτών (το σιτάρι spelta). Αν και υπάρχουν θέματα υγείας που μπορεί να προκύψουν κατά την εισαγωγή τους στο πεπτικό σύστημα των ανθρώπων που είναι αλλεργικοί στη γλουτένη ή πάσχουν από τη νόσο κοιλιοκάκη, είναι σημαντικό να τονισθεί ότι τα δυο αυτά είδη σιταριού εκτός από πηγή αποθησαυριστικών ουσιών, αποτελούν και πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών. el
heal.advisorName Ξυνιάς, Ιωάννης el
heal.committeeMemberName el
heal.academicPublisher ΤΕΙ Πελοποννήσου el
heal.numberOfPages 61 *


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στην ακόλουθη συλλογή(ές)

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναζήτηση Αποθετηρίου


Σύνθετη Αναζήτηση

Πλοήγηση

Ο Λογαριασμός μου

Στατιστικές