dc.contributor.author |
Τσέβας, Ηλίας |
el |
dc.date.accessioned |
2015-11-25T06:13:36Z |
|
dc.date.available |
2015-11-26T03:04:25Z |
|
dc.date.issued |
2015-11-25 |
|
dc.identifier.uri |
http://nestor.teipel.gr/xmlui/handle/123456789/17757 |
|
dc.title |
Η χρησιμοποίηση του δίκοκκου σιταριού και του σιταριού spelta στην διατροφή του ανθρώπου |
el |
heal.type |
Προπτυχιακή/Διπλωματική εργασία |
el |
heal.secondaryTitle |
|
el |
heal.keyword |
Σιτάρι |
el |
heal.keyword |
Σιτηρά |
el |
heal.keyword |
Καλλιέργεια |
el |
heal.keyword |
Διατροφή |
el |
heal.contributorName |
|
el |
heal.language |
gre |
el |
heal.access |
free |
el |
heal.accessText |
|
el |
heal.license |
Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα |
el |
heal.fileFormat |
PDF |
* |
heal.recordProvider |
ΤΕΙ Πελοποννησου |
el |
heal.publicationDate |
2013-10-01 |
el |
heal.abstract |
Το δίκοκκο σιτάρι (Triticum turgidum spp. dicoccum) και το σιτάρι spelta (Triticum turgidum spp. spelta) προέρχονται γενεαλογικά από το άγριο δίκοκκο σιτάρι (Triticum turgidum spp. dicoccoides) και αποτελούν δυο από τα παλαιότερα καλλιεργήσιμα είδη σιταριού. Το έντονο και αυξανόμενο ενδιαφέρον για την καλλιέργεια των σιταριών αυτών οφείλεται στις χαμηλές εισροές που απαιτούν και στην καταλληλότητά τους για αειφόρο καλλιέργεια. Επίσης διακρίνονται από μεγάλη προσαρμοστικότητα σε διάφορα περιβάλλοντα, έχουν χαμηλές λιπαντικές απαιτήσεις και επιπλέον έχουν ιδιαίτερα μορφολογικά γνωρίσματα που τους προσφέρουν προστασία από ζωικούς εχθρούς και ασθένειες. Η χρησιμοποίηση των σιταριών αυτών στη διατροφή του ανθρώπου είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς αποτελούν σημαντική πηγή πρωτεϊνών και υδατανθράκων. Η μορφή με την οποία παρέχονται τα σιτάρια αυτά στη διατροφή του ανθρώπου εξαρτάται κυρίως από την ποικιλία τους. Τα σιτάρια αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην αρτοποιία και στην βιομηχανία ζυμαρικών αλλά επίσης έχουν και πολλές άλλες χρήσεις όπως για παράδειγμα στην παρασκευή γλυκισμάτων (το δίκοκκο σιτάρι) ή στην παρασκευή κάποιων αλκοολούχων ποτών (το σιτάρι spelta). Αν και υπάρχουν θέματα υγείας που μπορεί να προκύψουν κατά την εισαγωγή τους στο πεπτικό σύστημα των ανθρώπων που είναι αλλεργικοί στη γλουτένη ή πάσχουν από τη νόσο κοιλιοκάκη, είναι σημαντικό να τονισθεί ότι τα δυο αυτά είδη σιταριού εκτός από πηγή αποθησαυριστικών ουσιών, αποτελούν και πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών. |
el |
heal.advisorName |
Ξυνιάς, Ιωάννης |
el |
heal.committeeMemberName |
|
el |
heal.academicPublisher |
ΤΕΙ Πελοποννήσου |
el |
heal.numberOfPages |
61 |
* |