Ιδρυματικό Αποθετήριο Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου

Μελέτη βιωσιμότητας ακινητοποιημένων κυττάρων lactobacillus casei σε συνθήκες προσομοίωσης του γαστροεντερικού συστήματος.

Αποθετήριο DSpace/Manakin

Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.author Καραθανάση, Μαρία el
dc.date.accessioned 2016-12-12T11:43:54Z
dc.date.available 2016-12-12T11:43:54Z
dc.date.issued 2016-12-12
dc.identifier.uri http://nestor.teipel.gr/xmlui/handle/123456789/17775
dc.rights Default License
dc.title Μελέτη βιωσιμότητας ακινητοποιημένων κυττάρων lactobacillus casei σε συνθήκες προσομοίωσης του γαστροεντερικού συστήματος. el
heal.type Προπτυχιακή/Διπλωματική εργασία
heal.keyword Ξήρανση με ψεκασμό el
heal.keyword Γαλακτοκομικά προϊόντα el
heal.keyword Προβιοτικά el
heal.keyword L. casei en
heal.keyword L. casei en
heal.keyword Spray-drying en
heal.keyword Dairy products en
heal.keyword Probiotic en
heal.language el
heal.access free
heal.recordProvider ΤΕΙ Πελοποννήσου: Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής / Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων (ΤΕ.ΤΡΟ.) el
heal.publicationDate 2016-01-01
heal.abstract Στην παρούσα εργασία μελετήθηκε η βιωσιμότητα των ακινητοποιημένων, με ξήρανση με ψεκασμό, κυττάρων Lactobacillus casei ATCC 393, σε συνθήκες προσομοίωσης του γαστρεντερικού συστήματος. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι σε συνθήκες προσομοίωσης γαστρικών υγρών και διαλυμάτων χολικών αλάτων, η ακινητοποίηση παρείχε σημαντική προστασία σε σχέση με τα ελεύθερα κύτταρα. Συγκεκριμένα ακόμα και μετά από 3 ώρες σε συνθήκες προσομοίωσης γαστρικών υγρών η μείωση της βιωσιμότητας ήταν μόνο 0,35 logcfu/g σε pH 3 και 1,59 logcfu/g σε pH 2. Στον αντίποδα η μείωση στα ελεύθερα κύτταρα ήταν 1,46 logcfu/g και 3,73 logcfu/g σε pH 3 και pH 2 αντίστοιχα. Η ίδια τάση παρατηρήθηκε και στην περίπτωση των διαλυμάτων χολικών αλάτων μετά από 6 ώρες. Σε όλες τις περιπτώσεις που μελετήθηκαν ο αριθμός των ζώντων ακινητοποιημένων κυττάρων του Lactobacillus casei παράμεινε σε αριθμούς μεγαλύτερους από 6 logcfu/g, που είναι σημαντικό για τον χαρακτηρισμό των προϊόντων ως προβιοτικά. Η ακινητοποίηση με την χρήση της ξήρανσης με ψεκασμό παρείχε σημαντική προστασία στα κύτταρα του L. casei σε όλες τις συνθήκες που μελετήθηκαν, ενώ παρήγαγε προϊόν ξηρό που καλύπτει τις ανάγκες τις βιομηχανίας τροφίμων. el
heal.abstract In the present study the survival of immobilized, using spray-drying, Lactobacillus casei ATCC 393 cells, was evaluated under simulated gastrointestinal conditions. The results showed that under simulated gastric juice and bile salts solutions, immobilization provided adequate protection of L. casei cells compared to free cells. More specifically even after 3 h in simulated gastric juice the reduction in viability was only 0.35 logcfu/g at pH 3 and 1.59 logcfu/g at pH 2. On the contrary the reduction of viability of free cells was 1.46 logcfu/g and 3.73 logcfu/g at pH 3 and 2 respectively. The same trend was observed at bile salts solutions even after 6 h. After all tested conditions the number of immobilized L. casei cells remained over 6 log cfu/g, which is important for the probiotic character of the final product. Microencapsulation by spray-drying provided a significant better protection of L. casei cells under all conditions studied, while produced a dried product which fulfill the demands of dairy industry en
heal.advisorName Κανδύλης, Παναγιώτης el
heal.committeeMemberName χ.ο. el
heal.academicPublisher Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων (ΤΕ.ΤΡΟ.) el
heal.academicPublisherID teipel
heal.fullTextAvailability true


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στην ακόλουθη συλλογή(ές)

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναζήτηση Αποθετηρίου


Σύνθετη Αναζήτηση

Πλοήγηση

Ο Λογαριασμός μου

Στατιστικές