dc.contributor.author |
Καραθανάση, Μαρία |
el |
dc.date.accessioned |
2016-12-12T11:43:54Z |
|
dc.date.available |
2016-12-12T11:43:54Z |
|
dc.date.issued |
2016-12-12 |
|
dc.identifier.uri |
http://nestor.teipel.gr/xmlui/handle/123456789/17775 |
|
dc.rights |
Default License |
|
dc.title |
Μελέτη βιωσιμότητας ακινητοποιημένων κυττάρων lactobacillus casei σε συνθήκες προσομοίωσης του γαστροεντερικού συστήματος. |
el |
heal.type |
Προπτυχιακή/Διπλωματική εργασία |
|
heal.keyword |
Ξήρανση με ψεκασμό |
el |
heal.keyword |
Γαλακτοκομικά προϊόντα |
el |
heal.keyword |
Προβιοτικά |
el |
heal.keyword |
L. casei |
en |
heal.keyword |
L. casei |
en |
heal.keyword |
Spray-drying |
en |
heal.keyword |
Dairy products |
en |
heal.keyword |
Probiotic |
en |
heal.language |
el |
|
heal.access |
free |
|
heal.recordProvider |
ΤΕΙ Πελοποννήσου: Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής / Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων (ΤΕ.ΤΡΟ.) |
el |
heal.publicationDate |
2016-01-01 |
|
heal.abstract |
Στην παρούσα εργασία μελετήθηκε η βιωσιμότητα των ακινητοποιημένων, με ξήρανση με ψεκασμό, κυττάρων Lactobacillus casei ATCC 393, σε συνθήκες προσομοίωσης του γαστρεντερικού συστήματος. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι σε συνθήκες προσομοίωσης γαστρικών υγρών και διαλυμάτων χολικών αλάτων, η ακινητοποίηση παρείχε σημαντική προστασία σε σχέση με τα ελεύθερα κύτταρα.
Συγκεκριμένα ακόμα και μετά από 3 ώρες σε συνθήκες προσομοίωσης γαστρικών υγρών η μείωση της βιωσιμότητας ήταν μόνο 0,35 logcfu/g σε pH 3 και 1,59 logcfu/g σε pH 2. Στον αντίποδα η μείωση στα ελεύθερα κύτταρα ήταν 1,46 logcfu/g και 3,73 logcfu/g σε pH 3 και pH 2 αντίστοιχα. Η ίδια τάση παρατηρήθηκε και στην περίπτωση των διαλυμάτων χολικών αλάτων μετά από 6 ώρες. Σε όλες τις περιπτώσεις που μελετήθηκαν ο αριθμός των ζώντων ακινητοποιημένων κυττάρων
του Lactobacillus casei παράμεινε σε αριθμούς μεγαλύτερους από 6 logcfu/g, που είναι σημαντικό για τον χαρακτηρισμό των προϊόντων ως προβιοτικά. Η ακινητοποίηση με την χρήση της ξήρανσης με ψεκασμό παρείχε σημαντική προστασία στα κύτταρα του L. casei σε όλες τις συνθήκες που μελετήθηκαν, ενώ παρήγαγε προϊόν ξηρό που καλύπτει τις ανάγκες τις βιομηχανίας τροφίμων. |
el |
heal.abstract |
In the present study the survival of immobilized, using spray-drying, Lactobacillus casei ATCC 393 cells, was evaluated under simulated gastrointestinal conditions. The results showed that under simulated gastric juice and bile salts solutions, immobilization provided adequate protection of L. casei cells compared to free cells. More specifically even after 3 h in simulated gastric juice the reduction in viability was only 0.35 logcfu/g at pH 3 and 1.59 logcfu/g at pH 2. On the contrary the reduction of viability of free cells was 1.46 logcfu/g and 3.73 logcfu/g at pH 3 and 2 respectively. The same trend was observed at bile salts solutions even after 6 h. After all tested conditions the number of immobilized L. casei cells remained over 6 log cfu/g, which is important for the probiotic character of the final product. Microencapsulation by spray-drying provided a significant better protection of L. casei cells under all conditions studied, while produced a dried product which fulfill the demands of dairy industry |
en |
heal.advisorName |
Κανδύλης, Παναγιώτης |
el |
heal.committeeMemberName |
χ.ο. |
el |
heal.academicPublisher |
Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων (ΤΕ.ΤΡΟ.) |
el |
heal.academicPublisherID |
teipel |
|
heal.fullTextAvailability |
true |
|