dc.contributor.author |
Μπιστογιαννάκη, Ελευθερία |
el |
dc.date.accessioned |
2016-12-12T12:11:30Z |
|
dc.date.available |
2016-12-12T12:11:30Z |
|
dc.date.issued |
2016-12-12 |
|
dc.identifier.uri |
http://nestor.teipel.gr/xmlui/handle/123456789/17778 |
|
dc.rights |
Default License |
|
dc.title |
Μελέτη προέλευσης ελαιολάδου με φασματοσκοπία φθορισμού. |
el |
heal.type |
Προπτυχιακή/Διπλωματική εργασία |
|
heal.keyword |
Εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο |
el |
heal.keyword |
Ανάλυση ελαιολάδου |
el |
heal.keyword |
Αυθεντικότητα ελαιολάδου |
el |
heal.keyword |
Σύγχρονη φασματοσκοπία φθορισμού |
el |
heal.keyword |
Εxtra virgin olive oil |
en |
heal.keyword |
Αnalysis of olive oil |
en |
heal.keyword |
Αuthentication of olive oil |
en |
heal.keyword |
Synchronous fluorescence spectroscopy |
en |
heal.language |
el |
|
heal.access |
free |
|
heal.recordProvider |
ΤΕΙ Πελοποννήσου: Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής / Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων (ΤΕ.ΤΡΟ.) |
el |
heal.publicationDate |
2016-06-01 |
|
heal.abstract |
Το ελαιόλαδο είναι το σημαντικότερο από τα βρώσιμα έλαια καθώς καταναλώνεται ευρέως ανά τον κόσμο και έχει υψηλή διατροφική αξία. Οι διάφορες ποιότητες ελαιολάδου ταξινομούνται ανάλογα με την επί τοις εκατό (%) οξύτητα. Το καλύτερης ποιότητας ελαιόλαδο είναι το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο. Ωστόσο, η νοθεία του είναι ένα φαινόμενο που συμβαίνει συχνά, και ως εκ τούτου είναι αντικείμενο μελέτης πολλών ερευνητών. Η ανάγκη για την ανίχνευση της νοθείας του με ελαιόλαδα κατώτερης ποιότητας ή άλλα έλαια, την ταυτοποίηση της προέλευσης καθώς και τον έλεγχο οξείδωσης και ποιοτικής υποβάθμισής του οδήγησαν στη χρήση φασματοσκοπικών τεχνικών, μία εκ των οποίων είναι η φασματοσκοπία φθορισμού. Η φασματοσκοπία φθορισμού ανιχνεύει τις ενώσεις που φθορίζουν στα τρόφιμα· στο ελαιόλαδο οι ενώσεις αυτές είναι οι πολυφαινόλες, οι χλωροφύλλες και οι τοκοφερόλες. Ωστόσο, το ελαιόλαδο καθώς και τα υπόλοιπα φυτικά έλαια είναι πολύπλοκα συστήματα, για αυτό η καλύτερη ανάλυσή τους επιτυγχάνεται με την τεχνική της σύγχρονης (synchronous) φασματοσκοπίας φθορισμού. Η τεχνική αυτή είναι κατάλληλη για την ανίχνευση διαφορετικών φθοριζόντων συστατικών την ίδια στιγμή, καθώς οι μονοχρωμάτορες διέγερσης και εκπομπής σαρώνουν ταυτόχρονα όλη την επιθυμητή περιοχή του φάσματος. Τα φάσματα που προκύπτουν από τις αναλύσεις δίνουν τα απαραίτητα στοιχεία ώστε να διαμορφωθεί η γενική εικόνα του εκάστοτε δείγματος. Οι διάφορες μελέτες που έχουν δημοσιευθεί αποδεικνύουν ότι είναι δυνατή η λήψη χρήσιμων πληροφοριών και η ταυτοποίηση των ελαίων με αυτή την τεχνική. |
el |
heal.abstract |
Olive oil is the most important of edible oils as widely consumed around the world and has high nutritional value. Different oil grades are classified based on the percentage (%) acidity. The best quality olive oil is extra virgin olive oil. However, its fraud is a phenomenon that occurs frequently, and hence it is study of many researchers. The need to detect the adulteration of a lower quality oils or other oils, to identify the origin and the oxidation control and quality deterioration led to the use of spectroscopic techniques, one of which is fluorescence spectroscopy. Fluorescence spectroscopy detects compounds that fluoresce; in oil these compounds are polyphenols, chlorophylls and tocopherols. However, olive oil and other vegetable oils are complex systems; therefore, synchronous fluorescence spectroscopy is the best technique to study these systems. This technique is suitable for the detection of different fluorescent components at the same time as the excitation and emission monochromators simultaneously scan all the desired region of spectrum. The spectra resulting from the analyses give the necessary information to constitute the overall profile of the sample. Various studies have been published showing that is possible to obtain useful information and identification of oils with this technique. |
en |
heal.advisorName |
Σπηλιόπουλος, Ιωακείμ |
el |
heal.committeeMemberName |
χ.ο. |
el |
heal.academicPublisher |
Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων (ΤΕ.ΤΡΟ.) |
el |
heal.academicPublisherID |
teipel |
|
heal.numberOfPages |
68 |
|
heal.fullTextAvailability |
true |
|