dc.contributor.author |
Παπαδημητρίου, Ουρανία |
el |
dc.date.accessioned |
2016-12-12T12:41:32Z |
|
dc.date.available |
2016-12-12T12:41:32Z |
|
dc.date.issued |
2016-12-12 |
|
dc.identifier.uri |
http://nestor.teipel.gr/xmlui/handle/123456789/17780 |
|
dc.rights |
Default License |
|
dc.title |
Οι αντικαρκινικές ιδιότητες του κρόκου
Κοζάνης. |
el |
heal.type |
Προπτυχιακή/Διπλωματική εργασία |
|
heal.keyword |
Κροκίνες |
el |
heal.keyword |
Στίγματα |
el |
heal.keyword |
Σαφρανάλη |
el |
heal.keyword |
Αντικαρκινικές ιδιότητες πικροκροκίνη |
el |
heal.keyword |
Crocus sativus L. |
en |
heal.keyword |
Saffron |
en |
heal.keyword |
Crocin |
en |
heal.keyword |
Specks |
en |
heal.keyword |
Safranal |
el |
heal.keyword |
Picrocrocin anticancer properties |
en |
heal.language |
el |
|
heal.access |
free |
|
heal.recordProvider |
ΤΕΙ Πελοποννήσου: Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής / Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων (ΤΕ.ΤΡΟ.) |
el |
heal.publicationDate |
2016-01-01 |
|
heal.abstract |
Ο Κρόκος (Crocus sativus L.) είναι ένα από τα σπάνια φαρμακευτικά,
αρτυματικά και με μεγάλη χρωστική ικανότητα φυτά. Στην Ελλάδα, καλλιεργείται στην περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας στο νομό της Κοζάνης. Στην παγκόσμια αγορά έχει επικρατήσει η εμπορική ονομασία << Saffron>>, για να χαρακτηρίσει το προϊόν που προέρχεται από τα άνθη του φυτού κρόκος και συγκεκριμένα τα αποξηραμένα κόκκινα στίγματά του. Τα στίγματα του κρόκου περιέχουν σημαντικές ποσότητες χρωστικών, οι οποίες καλούνται κροκίνες. Η ελαφριά πικάντικη γεύση των στιγμάτων του κρόκου προέρχεται από την πικροκροκίνη, η οποία είναι ένας γλυκοζίτης της σαφρανάλης, κύριο συστατικό του αιθέριου ελαίου στο οποίο οφείλεται το χαρακτηριστικό άρωμα του κρόκου. Συμπερασματικά, μπορεί να ειπωθεί ότι η ποιότητα του κρόκου καθορίζεται από τη χρωστική του ικανότητα (ποσοστό κρόκινών), αλλά καλύτερης ποιότητας κρόκου θεωρείται εκείνος που επιπροσθέτως υπερέχει στο άρωμα και στη γεύση. Περιέχει δηλαδή μεγαλύτερα ποσά πικροκροκίνης και σαφρανάλης. Αυτά επηρεάζουν αφ’ ενός με από τις συνθήκες ξηράνσεως και αφ’ ετέρου δε από τις συνθήκες αποθηκεύσεως του προϊόντος. Αντικείμενο της παρούσας μελέτης αποτέλεσαν η αντικαρκινικές ιδιότητες που μπορεί να περιέχει ο κρόκος. Λόγω της καταγωγής μου από τη Μακεδονία και πολύ κοντά στην περιοχή της Κοζάνης θέλησα να μελετήσω μία από της φαρμακευτικές ιδιότητες αυτού του προϊόντος. Να γνωρίσω με ποιο τρόπο καλλιεργείται, παράγεται και συσκευάζεται ώστε εμείς σαν καταναλωτές να το βρίσκουμε σε αρκετές διαφορετικές κατηγορίες στην αγορά. Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας συσχετίστηκαν με πειραματικά δεδομένα που έχουν γίνει κατά καιρούς για αυτό το πολυσύχναστο πλέον προϊόν, αλλά και με τη βοήθεια του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών Κοζάνης. |
el |
heal.abstract |
Saffron (Crocus sativus L.) is one of the rare medicinal, culinary and high coloring power plants. In Greece, grown in Western Macedonia in the prefecture of Kozani. In the global market has prevailed trademark << Saffron >>, to characterize the product obtained from the flowers of the plant crocus namely dried red stigmata of. The saffron stigmas contain significant amounts of pigment, called crocin. Light pungent the stigmas of saffron comes from picrocrocin, which is a glycoside of safranal, the main component of the essential oil which is due to the characteristic aroma of saffron. In conclusion, it can be said that the quality of the yolk is defined by the coloring ability (crocin percentage), but better yolk is any additionally superior in flavor and taste. It contains ie larger amounts picrocrocin and safranal. These affecton the one hand with the drying conditions and on the other from the product storage conditions.The object of this study were the anti-cancer properties that may contain egg yolk. Because of my origin from Macedonia and very near Kozani area I wanted to study one of the medicinal properties of this product. To know how it is grown,
produced and packaged so we as consumers can be found in several different categories on the market. The results of this investigation were correlated with experimental data have become at times for this product now busy, but with the help of the Emergency Association Crocus Kozani. |
en |
heal.advisorName |
Καπόλος, Ιωάννης |
el |
heal.committeeMemberName |
χ.ο. |
el |
heal.academicPublisher |
Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων (ΤΕ.ΤΡΟ.) |
el |
heal.academicPublisherID |
teipel |
|
heal.fullTextAvailability |
true |
|