Ιδρυματικό Αποθετήριο Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου

Μελέτη της αντιοξειδωτικής ικανότητας εκχυλίσματος του ενδημικού βοτάνου του Ταΰγετου Origanum scabrum.

Αποθετήριο DSpace/Manakin

Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.author Πολίτη, Βασιλική el
dc.date.accessioned 2016-12-12T12:58:40Z
dc.date.available 2016-12-12T12:58:40Z
dc.date.issued 2016-12-12
dc.identifier.uri http://nestor.teipel.gr/xmlui/handle/123456789/17781
dc.rights Default License
dc.title Μελέτη της αντιοξειδωτικής ικανότητας εκχυλίσματος του ενδημικού βοτάνου του Ταΰγετου Origanum scabrum. el
heal.type Προπτυχιακή/Διπλωματική εργασία
heal.keyword Αντιοξειδωτικά el
heal.keyword Εκχύλιση αντιοξειδωτικών el
heal.keyword Ελεύθερες ρίζες el
heal.keyword Οξειδωτική τάγγιση el
heal.keyword Φαινολικές ενώσεις el
heal.keyword Μέθοδος Folin - Ciocalteu el
heal.keyword Αntioxidants en
heal.keyword Αntioxidants extraction en
heal.keyword Free radicals en
heal.keyword Oxidative rancidity en
heal.keyword Phenolic compounds en
heal.keyword Folin – Ciocalteu method en
heal.keyword FRAP en
heal.keyword DPPH en
heal.keyword ORAC en
heal.language el
heal.access free
heal.recordProvider ΤΕΙ Πελοποννήσου: Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής / Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων (ΤΕ.ΤΡΟ.) el
heal.publicationDate 2016-01-01
heal.abstract Origanum scabrum πρόκειται για ένα ενδημικό βότανο του Ταϋγέτου και ανήκει στην οικογένεια των Χειλανθών. Τα Χειλανθή είναι μια από τις μεγαλύτερες ομάδες φυτών που έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική ικανότητα , με πολλά από αυτά τα βότανα να χρησιμοποιούνται καθημερινά στην μεσογειακή διατροφή είτε για τον αρωματισμό των φαγητών είτε ως αφέψημα. Στα Χειλανθή κατατάσσονται φυτά όπως είναι η ρίγανη, το θυμάρι, το φασκόμηλο και το τσάι του βουνού. Τα αντιοξειδωτικά ορίζονται ως οι ουσίες οι οποίες παρεμποδίζουν τις αντιδράσεις που προκαλούνται από την παρουσία ελεύθερων ριζών. Δρουν μέσω διάφορων μηχανισμών προστατεύοντας με αυτό τον τρόπο το περιβάλλον τους από τις αρνητικές επιπτώσεις. Διαχωρίζονται σε φυσικά και συνθετικά αντιοξειδωτικά με την κατηγορία των φυσικών να περιέχει τις φαινολικές ενώσεις, τις βιταμίνες και τα καροτενοειδή. Για τους λόγους αυτούς πολλοί ερευνητές έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στην μελέτη των αντιοξειδωτικών ουσιών που περιέχονται στα βότανα χρησιμοποιώντας διάφορες τεχνικές προσδιορισμού αυτών, τόσο για τον προσδιορισμό των συγκεντρώσεων τους με μεθόδους όπως η Folin-Ciocalteu, όσο και της αντιοξειδωτικής τους ικανότητας με την χρήση μεθόδων όπως είναι η FRAP, η DPPH κτλ. Στην παρούσα εργασία μελετήθηκε η αντιοξειδωτική δράση του εκχυλίσματος του Origanum scabrum σε νερό, ακετόνη 75% και μεθανόλη 75% με τις μεθόδους Folin-Ciocalteu, FRAP, DPPH και ORAC. Η μέγιστες τιμές πολυφαινολών με την Folin-Ciocalteu ήταν στα εκχυλίσματα μεθανόλης και ακετόνης με 14,39±3.31 και 14,42±4,24 mg gallic acid/g λαγορίγανης αντίστοιχα. Η αντιοξειδωτική ικανότητα ήταν από 11,74±0,74 για το νερό έως 16,93±0,42 για την μεθανόλη (σε mg trolox/g λαγορίγανης). Τα εκχυλίσματα μεθανόλης έχουν τις υψηλότερες τιμές και για τις μεθόδους FRAP και ORAC με 16,4±1,25 και 168,08±22,3 mg trolox/g λαγορίγανης αντίστοιχα. el
heal.abstract Origanum scabrum is a native herb of Taygetos mountain and it belongs to the Lamiaceae family. The Lamiaceae is one of the largest groups of plants which have strong antioxidant capacity and they have a daily use in Mediterranean diet for food flavoring or as a decoction. Plants such as oregano, thyme, sage and mountain tea are classified in Lamiaceae family. Antioxidants are defined as substances which inhibit the reactions caused by the presence of free radicals. They act via various mechanisms protecting their environment from the adverse effects caused by free radicals. They are classified into natural and synthetic antioxidants with the natural being the phenolic compounds, vitamins and carotenoids. For all the reasons above researchers, have shifted their interest to the study of antioxidants contained in herbs, using several assay techniques, to determine their concentrations with methods such as Folin-Ciocalteu, and their antioxidant capacity using methods such as FRAP and DPPH. In the present study, the antioxidant activity of the extract of O. scabrum in water, acetone 75% and methanol 75%, is studied with the Folin-Ciocalteu, FRAP, DPPH and ORAC methods. The results showed the polyphenol concentrations with the Folin-Ciocalteu reagent to be 14,39±3.31 for methanol extracts and 14,42±4,24 for acetone extracts (mg gallic acid/g ). The higher antioxidant activity with DPPH was 16,93±0,42 mg trolox/g for the methanol extracts. Also methanol had the higher antioxidant activity for FRAP assay with 16,4±1,25 mg trolox/g and for ORAC with 168,08±22,3 mg trolox/g en
heal.advisorName Σπηλιόπουλος, Ιωακείμ el
heal.committeeMemberName χ.ο. el
heal.academicPublisher Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων (ΤΕ.ΤΡΟ.) el
heal.academicPublisherID teipel
heal.numberOfPages 78
heal.fullTextAvailability true


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στην ακόλουθη συλλογή(ές)

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναζήτηση Αποθετηρίου


Σύνθετη Αναζήτηση

Πλοήγηση

Ο Λογαριασμός μου

Στατιστικές