dc.contributor.author |
Τσακίρη, Σταυρούλα |
el |
dc.date.accessioned |
2016-12-12T13:19:59Z |
|
dc.date.available |
2016-12-12T13:19:59Z |
|
dc.date.issued |
2016-12-12 |
|
dc.identifier.uri |
http://nestor.teipel.gr/xmlui/handle/123456789/17783 |
|
dc.rights |
Default License |
|
dc.title |
Μεταβολή των αντιοξειδωτικών συστατικών της τομάτας κατά την ωρίμανση της. |
el |
heal.type |
Προπτυχιακή/Διπλωματική εργασία |
|
heal.keyword |
Τομάτα |
el |
heal.keyword |
Αντιοξειδωτικά |
el |
heal.keyword |
Ελεύθερες ρίζες |
el |
heal.keyword |
Πολυφαινόλες |
el |
heal.keyword |
Φλαβονοειδή |
el |
heal.keyword |
Φαινολικά οξέα |
el |
heal.keyword |
Λυκοπένιο |
el |
heal.keyword |
Αντιοξειδωτική δράση |
el |
heal.keyword |
DPPH |
en |
heal.keyword |
FRAP |
en |
heal.keyword |
ORAC |
en |
heal.keyword |
Folic Ciocalteu |
en |
heal.language |
el |
|
heal.access |
free |
|
heal.recordProvider |
ΤΕΙ Πελοποννήσου: Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής / Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων (ΤΕ.ΤΡΟ.) |
el |
heal.publicationDate |
2016-01-01 |
|
heal.abstract |
Η εργασία αυτή μελετά τα αντιοξειδωτικά συστατικά που περιέχονται στην τομάτα της ποικιλίας Χίου. Το πρώτος μέρος της εργασίας είναι θεωρητικό και αναλύει την δράση των αντιοξειδωτικών και την επίδρασή τους στην ανθρώπινη υγεία. Ακολουθεί ανάλυση των τριών μεθόδων, όπου έγινε η μέτρηση των ολικών φαινολών, των αντιοξειδωτικών
ικανοτήτων και της συγκέντρωσης του λυκοπενίου της ποικιλίας αυτής. Οι μετρήσεις αφορούν τα τρία στάδια ωρίμανσης της τομάτας, Madure, Brake και Red ripe καθώς επίσης και την ωρίμανση του σταδίου Brake εκτός φυτού σε συνθήκες δωματίου. Το δεύτερο μέρος της εργασίας είναι πειραματικό και περιλαμβάνει τις μετρήσεις που έγιναν
με τις μεθόδους προσδιορισμού Folin Ciocalteu, DPPH, FRAP, ORAC σε λιπόφιλα και υδρόφιλα δείγματα. Από τα διάφορα αντιοξειδωτικά φαίνεται να υπερτερούν οι πολυφαινόλες, με μεγαλύτερη συγκέντρωση στο στάδιο της ώριμης τομάτας, το Red ripe. Σε μικρότερη συγκέντρωση έρχονται τα φλαβονοειδή με παρόμοια συγκέντρωση σε όλα τα στάδια ωρίμανσης και το λυκοπένιο με μεγαλύτερη συγκέντρωση κατά το στάδιο Red ripe. Στις μετρήσεις της αντιοξειδωτικής ικανότητας με τις μεθόδους DPPH, Frap και ORAC οι τιμές είναι μεγαλύτερες στα υδρόφιλα δείγματα έχοντας τεράστια διαφορά από τα λιπόφιλα. Όσο αφορά την ωρίμανση της τομάτας εκτός φυτού παρατηρήθηκε αύξηση
των τιμών των αντιοξειδωτικών από εκείνες όπου είχαμε φυσιολογική ωρίμανση κατά τη μέθοδο DPPH στα υδρόφιλα και στα λιπόφιλα δείγματα. Στη μέθοδο Frap τα λιπόφιλα δείγματα παρουσίασαν αύξηση της συγκέντρωσης του λυκοπενίου. |
el |
heal.abstract |
This project studies the antioxidants ingredients that are contained on a certain variety of tomato,Chios' tomatoes.The initial part of the project is theoritical and it analyses the action of antioxidants and their effect on human's body.To continue with,it comes the analyses of the three methods ,where the measurement of the total phenols happend,the antioxidants' capacities and the gathering of lycopene on the certain tomato variety.The measurements concern the three stages of a tomato's maturation MADURE,BRAKE and RED RIPE but also the maturation on Brake's stage separated from the plant under room's conditions.The second part of the project is experimental and contains the measurements that occured with the methods of determination FOLIN, CIOCALTEU, DPPH, FRAP, ORAC on lipophilic and hydrophilic samples. From the different antioxidants it seems to
dominate the polyphenols with greater existence on the mature tomato stage-RED RIPE.In less gathering are the flavonoids with similar existence in all the stages of maturation and the lycopene in more existence during the stage of RED RIPE.In the measurements of the antioxidant capacity by the methods DPPH, FRAP and ORAC the results are bigger on the hydrophilic parts having a huge difference than the lipophilic. As far as the tomato maturation separated from the plant is concerned,it was observed an increase on the results
of the antioxidants than those they had a normal maturation during DPPH method on the hydrophilic and on the lipophilic samples and an increase of the lycopene gathering!!!!!! |
en |
heal.advisorName |
Σπηλιόπουλος, Ιωακείμ |
el |
heal.committeeMemberName |
χ.ο. |
el |
heal.academicPublisher |
Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων (ΤΕ.ΤΡΟ.) |
el |
heal.academicPublisherID |
teipel |
|
heal.numberOfPages |
79 |
|
heal.fullTextAvailability |
true |
|