heal.abstract |
Το σιτάρι θεωρείται από τα πρώτα φυτά που καλλιέργησε ο άνθρωπος και κατέχει σημαντικό ρόλο στη παγκόσμια γεωργία. Τα κυριότερα σιτηρά που χρησιμοποιούνται είναι: σιτάρι, καλαμπόκι, ρύζι, σίκαλη, βρώμη, κριθάρι, κεχρί και σοργό. Επίσης, τα είδη σιταριού με τη μεγαλύτερη εμπορική σημασία είναι τα εξής: Triticum vulgare (μαλακό σιτάρι), Triticum durum (σκληρό σιτάρι) και Triticum compactum. Η δομή του κόκκου του σιταριού αποτελείται από το περικάλυμμα, το φύτρο και το ενδοσπέρμιο. Ο κόκκος έχει πολλούς εχθρούς που είναι μικροοργανισμοί, έντομα ή τρωκτικά. Γενικά, μία από τις επεξεργασίες που υφίσταται το σιτηρό είναι η άλεση και πιο συγκεκριμένα η ξηρή άλεση, ο καθαρισμός και το κοντισιονάρισμα (θερμό και ψυχρό). Οι κυριότερες αναλύσεις που γίνονται στο αλεύρι (αποτελεί προιόν του σιταριού) είναι ο προσδιορισμός γλουτένης, τέφρας, οξύτητας, υγρασίας, zeleny και η χρήση αλβεογράφου. Τέλος, τα ζυμαρικά είναι ένα παραδοσιακό προϊόν που λαμβάνεται μετά από διάφορα στάδια επεξεργασίας και είναι γνωστά από τα αρχαία χρόνια. Οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται για τη παρασκευή τους, είναι το σιμιγδάλι, το νερό, τα αυγά και το σκληρό αλεύρι. Μαγειρεύονται εύκολα και υπάρχουν σε διάφορα σχήματα. |
el |