dc.contributor.author |
Καλλιπολίτη, Ιωάννα |
el |
dc.date.accessioned |
2017-02-13T18:18:50Z |
|
dc.date.available |
2017-02-13T18:18:50Z |
|
dc.date.issued |
2017-02-13 |
|
dc.identifier.uri |
http://nestor.teipel.gr/xmlui/handle/123456789/17805 |
|
dc.rights |
Default License |
|
dc.title |
Ποικιλίες σταφυλιών και τρόποι παραγωγής αφρωδών οίνων. |
el |
heal.type |
Προπτυχιακή/Διπλωματική εργασία |
|
heal.keyword |
Αφρώδης οίνος |
el |
heal.keyword |
Οίνος |
el |
heal.keyword |
Σαμπάνια |
el |
heal.language |
el |
|
heal.access |
free |
|
heal.recordProvider |
Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής |
el |
heal.publicationDate |
2015-06-01 |
|
heal.abstract |
Ο οίνος είναι το αλκοολούχο ποτό, η παραγωγή του οποίου είχε ξεκινήσει από τα αρχαία χρόνια, που αποτελεί τη βάση για τους αφρώδεις οίνους και τις σαμπάνιες. Κύριο χαρακτηριστικό αυτών αποτελεί ο αφρός και οι φυσαλίδες που σχηματίζονται από την έκλυση διοξειδίου του άνθρακα κατά το σερβίρισμα. Με βάση τις αφριστικές ιδιότητες, την γλυκύτητα και άλλων παραμέτρων υπάρχουν διάφορες κατηγορίες αφρώδους οίνου. Η διαφοροποίηση αυτού και της σαμπάνιας έγκειται στην περιοχή και στον τρόπο παραγωγής. Η μόνη χώρα που έχει δικαίωμα στην ονομασία «σαμπάνια» είναι η Γαλλία και μάλιστα η περιοχή της Καμπανίας, όπου ο μύθος θέλει να παράγεται εκεί για πρώτη φορά στην ιστορία σαμπάνια από τον γάλλο μοναχό Dom Perignon. Οι αφρώδης οίνοι που παράγονται οπουδήποτε αλλού εκτός Καμπανίας φέρουν άλλη ονομασία.
Οι κύριες ποικιλίες που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή σαμπάνιας και αφρώδους οίνου σε όλο τον κόσμο είναι το Chardonnay, το Pinot noir και το Pinot meunier , ενώ χρησιμοποιούνται και άλλες ποικιλίες σταφυλιών π.χ. το Μοσχάτο και το ελληνικό Αθήρι που είτε χρησιμοποιούνται ατόφια είτε αναμειγνύονται μαζί με τις κύριες ποικιλίες για την παραγωγή του τελικού προϊόντος. Οι μέθοδοι παραγωγής της σαμπάνιας και των αφρωδών οίνων είναι η μέθοδος Champenoise ή αλλιώς Κλασσική μέθοδος, η μέθοδος Charmat και η μέθοδος Μεταφοράς. |
el |
heal.advisorName |
Ζακυνθινός, Γεώργιος |
el |
heal.committeeMemberName |
Καπόλος, Ιωάννης |
el |
heal.committeeMemberName |
Σπηλιόπουλος, Ιωακείμ |
el |
heal.academicPublisher |
Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων (ΤΕ.ΤΡΟ.) |
el |
heal.academicPublisherID |
teipel |
|
heal.numberOfPages |
46 |
|
heal.fullTextAvailability |
true |
|