Ιδρυματικό Αποθετήριο Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου

Ποικιλίες σταφυλιών και τρόποι παραγωγής αφρωδών οίνων.

Αποθετήριο DSpace/Manakin

Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.author Καλλιπολίτη, Ιωάννα el
dc.date.accessioned 2017-02-13T18:18:50Z
dc.date.available 2017-02-13T18:18:50Z
dc.date.issued 2017-02-13
dc.identifier.uri http://nestor.teipel.gr/xmlui/handle/123456789/17805
dc.rights Default License
dc.title Ποικιλίες σταφυλιών και τρόποι παραγωγής αφρωδών οίνων. el
heal.type Προπτυχιακή/Διπλωματική εργασία
heal.keyword Αφρώδης οίνος el
heal.keyword Οίνος el
heal.keyword Σαμπάνια el
heal.language el
heal.access free
heal.recordProvider Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής el
heal.publicationDate 2015-06-01
heal.abstract Ο οίνος είναι το αλκοολούχο ποτό, η παραγωγή του οποίου είχε ξεκινήσει από τα αρχαία χρόνια, που αποτελεί τη βάση για τους αφρώδεις οίνους και τις σαμπάνιες. Κύριο χαρακτηριστικό αυτών αποτελεί ο αφρός και οι φυσαλίδες που σχηματίζονται από την έκλυση διοξειδίου του άνθρακα κατά το σερβίρισμα. Με βάση τις αφριστικές ιδιότητες, την γλυκύτητα και άλλων παραμέτρων υπάρχουν διάφορες κατηγορίες αφρώδους οίνου. Η διαφοροποίηση αυτού και της σαμπάνιας έγκειται στην περιοχή και στον τρόπο παραγωγής. Η μόνη χώρα που έχει δικαίωμα στην ονομασία «σαμπάνια» είναι η Γαλλία και μάλιστα η περιοχή της Καμπανίας, όπου ο μύθος θέλει να παράγεται εκεί για πρώτη φορά στην ιστορία σαμπάνια από τον γάλλο μοναχό Dom Perignon. Οι αφρώδης οίνοι που παράγονται οπουδήποτε αλλού εκτός Καμπανίας φέρουν άλλη ονομασία. Οι κύριες ποικιλίες που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή σαμπάνιας και αφρώδους οίνου σε όλο τον κόσμο είναι το Chardonnay, το Pinot noir και το Pinot meunier , ενώ χρησιμοποιούνται και άλλες ποικιλίες σταφυλιών π.χ. το Μοσχάτο και το ελληνικό Αθήρι που είτε χρησιμοποιούνται ατόφια είτε αναμειγνύονται μαζί με τις κύριες ποικιλίες για την παραγωγή του τελικού προϊόντος. Οι μέθοδοι παραγωγής της σαμπάνιας και των αφρωδών οίνων είναι η μέθοδος Champenoise ή αλλιώς Κλασσική μέθοδος, η μέθοδος Charmat και η μέθοδος Μεταφοράς. el
heal.advisorName Ζακυνθινός, Γεώργιος el
heal.committeeMemberName Καπόλος, Ιωάννης el
heal.committeeMemberName Σπηλιόπουλος, Ιωακείμ el
heal.academicPublisher Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων (ΤΕ.ΤΡΟ.) el
heal.academicPublisherID teipel
heal.numberOfPages 46
heal.fullTextAvailability true


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στην ακόλουθη συλλογή(ές)

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναζήτηση Αποθετηρίου


Σύνθετη Αναζήτηση

Πλοήγηση

Ο Λογαριασμός μου

Στατιστικές