heal.abstract |
Τα superfoods ή αλλιώς υπερτροφές αναφέρονται σε τρόφιμα - κυρίως φρούτα και λαχανικά - των οποίων η περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά παρέχει μεγαλύτερο όφελος για την υγεία σε σχέση με άλλες τροφές. Ένα τρόφιμο χαρακτηρίζεται άτυπα ως υπερτροφή όταν σε μικρή ποσότητα καταφέρνει να συγκεντρώσει πλήθος ευεργετικών ουσιών, που ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να απορροφήσει και να αξιοποιήσει, αποτελώντας έτσι έναν αξιόλογο σύμμαχο της ανθρώπινης υγείας. Τα superfoods αποτελούν τροφές χαρακτηριζόμενες από υψηλή βιοδιαθεσιμότητα θρεπτικών συστατικών όπως βιταμίνες, μέταλλα, απαραίτητα αμινοξέα, λιπαρά οξέα, λιπίδια, οργανικά οξέα, υδατάνθρακες, ένζυμα κλπ. Οι υπερτροφές επιτυγχάνουν όταν καταναλωθούν ακόμα και σε μικρές ποσότητες, να προσφέρουν στον ανθρώπινο οργανισμό πλήθος ευεργετικών ουσιών, χωρίς να τον επιβαρύνουν με επιπρόσθετες θερμίδες.
Στα πλαίσια της συγκεκριμένης πτυχιακής εργασίας πραγματοποιήθηκε μέσω βιβλιογραφικής ανασκόπησης η παράθεση στοιχείων που αναδεικνύουν μεταξύ άλλων την διατροφική αξία και την επίδραση στην προάσπιση της υγείας ορισμένων εκ των σημαντικότερων υπερτροφών που ανήκουν στην κατηγορία των μούρων, και συγκεκριμένα της αρώνιας, του ιπποφαούς, της φράουλας, του goji berry και του cranberry. Οι συγκεκριμένες υπερτροφές περιέχουν σημαντικές ποσότητες αντιοξειδωτικών, βιταμινών, μετάλλων, ιχνοστοιχείων, απαραίτητων αμινοξέων, λιπαρών οξέων κλπ. Έχει τεκμηριωθεί μέσα από εγκεκριμένες επιστημονικές μελέτες ότι οι παραπάνω υπετροφές βελτιώνουν την υγεία δρώντας κυρίως προληπτικά σε μια σειρά από ασθένειες όπως: καρδιαγγειακά νοσήματα, υπέρταση, διαβήτη τύπου ΙΙ, παχυσαρκία, ορισμένους τύπους καρκίνου και μεταβολικών νοσημάτων. |
el |