Ιδρυματικό Αποθετήριο Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου

Παρασκευή γιαουρτιού με χρήση ακινητοποιημένων γαλακτοβακίλλων

DSpace/Manakin Repository

Show simple item record

dc.contributor.author Δημητρέλλου, Δήμητρα el
dc.date.accessioned 2019-07-25T09:48:04Z
dc.date.available 2019-07-25T09:48:04Z
dc.date.issued 2019-07-25
dc.identifier.uri http://nestor.teipel.gr/xmlui/handle/123456789/17874
dc.rights Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες *
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/us/ *
dc.title Παρασκευή γιαουρτιού με χρήση ακινητοποιημένων γαλακτοβακίλλων el
heal.type Προπτυχιακή/Διπλωματική εργασία
heal.keyword Γιαούρτι el
heal.keyword Γάλα el
heal.keyword Γαλακτοβάκιλλοι el
heal.language el
heal.access free
heal.recordProvider ΤΕΙ Πελοποννήσου Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής/Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων el
heal.publicationDate 2017
heal.abstract Η ανάπτυξη νέων λειτουργικών τροφών που περιέχουν προβιοτικά, όπως γαλακτικά βακτήρια και bifidobacteria, είναι ένας ιδιαίτερα αναπτυσσόμενος τομέας της βιομηχανίας τροφίμων και προσελκύει το ενδιαφέρον στον τομέα της διατροφής λόγω των ωφέλιμων ιδιοτήτων τους για την ανθρώπινη υγεία. Η διατήρηση της μικροβιακής ομοιόστασης του εντέρου, η πρόληψη των παθογόνων λοιμώξεων, η σταθεροποίηση της λειτουργίας του γαστρεντερικού συστήματος και η παραγωγή αντικαρκινικών ενώσεων συμπεριλαμβάνονται στα ευεργετικά αποτελέσματα των προβιοτικών τροφών, κυρίως γιαουρτιού και άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων. Ωστόσο, για να αποδώσουν τα οφέλη τους για την υγεία, τα προβιοτικά πρέπει να υπάρχουν στα τρόφιμα πάνω από ένα όριο (> 6 log cfu g-1) τη στιγμή της κατανάλωσης, προκειμένου να επιβιώσουν τη διέλευση από το άνω και το κάτω μέρος του γαστρεντερικού σωλήνα, μια απαίτηση που δεν εκπληρώνεται πάντοτε. Είναι πλέον εδραιωμένο ότι η ακινητοποίηση των κυττάρων ενισχύει τη βιωσιμότητα των καλλιεργειών κατά την παραγωγή, επεξεργασία, αποθήκευση και προσομοίωση γαστρεντερικών συνθηκών. Στόχος της παρούσας εργασίας ήταν η συλλογή των πρόσφατων τάσεων στον τομέα της παραγωγής γιαουρτιού χρησιμοποιώντας ακινητοποιημένα κύτταρα. Ειδικότερα, παρουσιάζονται οι διάφορες τεχνικές ακινητοποίησης σε συνδυασμό με τα πολυάριθμα πλεονεκτήματά τους. Επιπλέον γίνεται μια λεπτομερής παρουσίαση της παραγωγής γιαουρτιού, των ποικιλιών γιαουρτιού και της βιοχημείας του γιαουρτιού. Στο τελευταίο μέρος της παρούσας εργασίας προτείνεται ένας νέος φορέας για την ακινητοποίηση γαλακτικών βακτηρίων για χρήση στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Το πίτουρο ρυζιού είναι ένας ιδανικός φορέας ακινητοποίησης με πολλά οφέλη για την υγεία και εφαρμογή στα τρόφιμα και την ιατρική. Πραγματοποιήθηκε ακινητοποίηση κυττάρων Lactobacillus plantarum σε πίτουρο ρυζιού η οποία επιβεβαιώθηκε με χρήση ηλεκτρονικής μικροσκοπίας σάρωσης. Τα αποτελέσματα αυτής της εργασίας είναι πολύ ελπιδοφόρα για την ανάπτυξη νέων λειτουργικών τροφίμων βασισμένων σε πίτουρο ρυζιού. el
heal.advisorName Ζακυνθινός, Γεώργιος el
heal.committeeMemberName n/a, n/a el
heal.academicPublisher Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής/Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων el
heal.academicPublisherID teipel
heal.numberOfPages 92
heal.fullTextAvailability true


Files in this item

The following license files are associated with this item:

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες Except where otherwise noted, this item's license is described as Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account

Statistics