dc.contributor.author | Δημητρέλλου, Δήμητρα | el |
dc.date.accessioned | 2019-07-25T09:48:04Z | |
dc.date.available | 2019-07-25T09:48:04Z | |
dc.date.issued | 2019-07-25 | |
dc.identifier.uri | http://nestor.teipel.gr/xmlui/handle/123456789/17874 | |
dc.rights | Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/us/ | * |
dc.title | Παρασκευή γιαουρτιού με χρήση ακινητοποιημένων γαλακτοβακίλλων | el |
heal.type | Προπτυχιακή/Διπλωματική εργασία | |
heal.keyword | Γιαούρτι | el |
heal.keyword | Γάλα | el |
heal.keyword | Γαλακτοβάκιλλοι | el |
heal.language | el | |
heal.access | free | |
heal.recordProvider | ΤΕΙ Πελοποννήσου Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής/Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων | el |
heal.publicationDate | 2017 | |
heal.abstract | Η ανάπτυξη νέων λειτουργικών τροφών που περιέχουν προβιοτικά, όπως γαλακτικά βακτήρια και bifidobacteria, είναι ένας ιδιαίτερα αναπτυσσόμενος τομέας της βιομηχανίας τροφίμων και προσελκύει το ενδιαφέρον στον τομέα της διατροφής λόγω των ωφέλιμων ιδιοτήτων τους για την ανθρώπινη υγεία. Η διατήρηση της μικροβιακής ομοιόστασης του εντέρου, η πρόληψη των παθογόνων λοιμώξεων, η σταθεροποίηση της λειτουργίας του γαστρεντερικού συστήματος και η παραγωγή αντικαρκινικών ενώσεων συμπεριλαμβάνονται στα ευεργετικά αποτελέσματα των προβιοτικών τροφών, κυρίως γιαουρτιού και άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων. Ωστόσο, για να αποδώσουν τα οφέλη τους για την υγεία, τα προβιοτικά πρέπει να υπάρχουν στα τρόφιμα πάνω από ένα όριο (> 6 log cfu g-1) τη στιγμή της κατανάλωσης, προκειμένου να επιβιώσουν τη διέλευση από το άνω και το κάτω μέρος του γαστρεντερικού σωλήνα, μια απαίτηση που δεν εκπληρώνεται πάντοτε. Είναι πλέον εδραιωμένο ότι η ακινητοποίηση των κυττάρων ενισχύει τη βιωσιμότητα των καλλιεργειών κατά την παραγωγή, επεξεργασία, αποθήκευση και προσομοίωση γαστρεντερικών συνθηκών. Στόχος της παρούσας εργασίας ήταν η συλλογή των πρόσφατων τάσεων στον τομέα της παραγωγής γιαουρτιού χρησιμοποιώντας ακινητοποιημένα κύτταρα. Ειδικότερα, παρουσιάζονται οι διάφορες τεχνικές ακινητοποίησης σε συνδυασμό με τα πολυάριθμα πλεονεκτήματά τους. Επιπλέον γίνεται μια λεπτομερής παρουσίαση της παραγωγής γιαουρτιού, των ποικιλιών γιαουρτιού και της βιοχημείας του γιαουρτιού. Στο τελευταίο μέρος της παρούσας εργασίας προτείνεται ένας νέος φορέας για την ακινητοποίηση γαλακτικών βακτηρίων για χρήση στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Το πίτουρο ρυζιού είναι ένας ιδανικός φορέας ακινητοποίησης με πολλά οφέλη για την υγεία και εφαρμογή στα τρόφιμα και την ιατρική. Πραγματοποιήθηκε ακινητοποίηση κυττάρων Lactobacillus plantarum σε πίτουρο ρυζιού η οποία επιβεβαιώθηκε με χρήση ηλεκτρονικής μικροσκοπίας σάρωσης. Τα αποτελέσματα αυτής της εργασίας είναι πολύ ελπιδοφόρα για την ανάπτυξη νέων λειτουργικών τροφίμων βασισμένων σε πίτουρο ρυζιού. | el |
heal.advisorName | Ζακυνθινός, Γεώργιος | el |
heal.committeeMemberName | n/a, n/a | el |
heal.academicPublisher | Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής/Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων | el |
heal.academicPublisherID | teipel | |
heal.numberOfPages | 92 | |
heal.fullTextAvailability | true |
Οι παρακάτω άδειες σχετίζονται με αυτό το τεκμήριο: