Ιδρυματικό Αποθετήριο Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου

Αντιμικροβιακές ιδιότητες των αιθέριων ελαίων μοσχολέμονου (Citrus Aurantifolia) και ρίγανης (Origanum Vulgare) στη συντήρηση χοιρινού κρέατος

Αποθετήριο DSpace/Manakin

Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.author Ζέλκα, Ειρήνη el
dc.date.accessioned 2019-07-25T09:56:36Z
dc.date.available 2019-07-25T09:56:36Z
dc.date.issued 2019-07-25
dc.identifier.uri http://nestor.teipel.gr/xmlui/handle/123456789/17876
dc.rights Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες *
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/us/ *
dc.title Αντιμικροβιακές ιδιότητες των αιθέριων ελαίων μοσχολέμονου (Citrus Aurantifolia) και ρίγανης (Origanum Vulgare) στη συντήρηση χοιρινού κρέατος el
heal.type Προπτυχιακή/Διπλωματική εργασία
heal.keyword Κρέας el
heal.keyword Συντήρηση el
heal.keyword Τρόφιμα el
heal.language el
heal.access free
heal.recordProvider ΤΕΙ Πελοποννήσου Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής/Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων el
heal.publicationDate 2017
heal.abstract Το χοιρινό κρέας είναι ένα ιδιαίτερα ευπαθές προϊόν. Οι τεχνολογίες συντήρησης είναι σημαντικές για την διατήρηση της ασφάλειας και της ποιότητας του. Η επιδίωξη των φυσικών προϊόντων ως συντηρητικά κρέατος έχει επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό σε ουσίες που λαμβάνονται από φυτικά υλικά όπως τα αιθέρια έλαια. Από την χρήση αιθέριων ελαίων ως συντηρητικά έχουν ταυτοποιηθεί οφέλη όπως, αντιμικροβιακή δράση , αντιοξειδωτική δράση και παράταση διάρκειας ζωής. Στην παρούσα εργασία, μελετήθηκε η συμβολή των αιθέριων ελαίων Lime(Citrus aurantifolia), ρίγανης(Origanum vulagre)μεμονωμένα και σε συνδυασμό με ελαιόλαδο με σκοπό την παρατήρηση της συντήρησης χοιρινού κρέατος σε διαφορετικές συνθήκες ψύξης για 7 ημέρες κρέας . Πραγματοποιήθηκαν δύο πειράματα. Στο πρώτο πείραμα, συγκρίθηκε το pH των δειγμάτων με το pH μάρτυρα σε συνθήκες ψύξης με θερμοκρασία 7°C. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το pH του μάρτυρα από την 3η μέρα είχε αυξηθεί περισσότερο από τα υπόλοιπα δείγματα αλλά παρ΄ όλα αυτά, όλα τα δείγματα είχαν αυξημένες τιμές pH. Μέχρι την 7η μέρα, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά όλων των δειγμάτων είχαν πλήρως αλλοιωθεί, το pH των δειγμάτων είχε αυξηθεί σε μeγάλο βαθμό κι έτσι ευνοείται η ανάπτυξη μικροοργανισμών που ευδοκιμούν σε θερμοκρασίες 0-10°C και συμβάλλουν στο σχηματισμό μεταμυοσφαιρίνης και ανάπτυξης καστανού χρώματος στο κρέας. Στο δεύτερο πείραμα, τα δείγματα χοιρινού κρέατος εμβαπτίστηκαν εξίσου σε διαλύματα αιθέριων ελαίων και ελαιόλαδου και σε διαλύματα μόνο με αιθέρια έλαια. Συγκρίθηκε το pH τους με το pH μάρτυρα σε συνθήκες ψύξης με θερμοκρασία 0-3°C με σχετική υγρασία 85-90% την 3η, 5η και 7η μέρα. Τα αποτελέσματα την 3η , 5η και 7η ημέρα έδειξαν ότι το pH των δειγμάτων με διαλύματα αιθέριων ελαίων και ελαιόλαδο και διαλύματα μόνο με αιθέρια έλαια ήταν πολύ χαμηλότερο από το pH του μάρτυρα. Οι αντιμικροβιακές ιδιότητες των αιθέριων και του ελαιόλαδου εμποδίζουν την ανάπτυξη παθογόνων βακτηρίων που αναπτύσσονται σε θερμοκρασίες 0-5°C .Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες των αιθέριων ελαίων και του ελαιόλαδου επιβραδύνουν την απώλεια χρώματος στο κρέας και διατηρούν το κόκκινο χρώμα καθυστερώντας τον σχηματισμό καστανού χρώματος. el
heal.advisorName Ζακυνθινός, Γεώργιος el
heal.committeeMemberName n/a, n/a el
heal.academicPublisher Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής/Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων el
heal.academicPublisherID teipel
heal.numberOfPages 93
heal.fullTextAvailability true


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Οι παρακάτω άδειες σχετίζονται με αυτό το τεκμήριο:

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στην ακόλουθη συλλογή(ές)

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες Εκτός από όπου ορίζεται κάτι διαφορετικό, αυτή η άδεια περιγράφετε ωςΑναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες

Αναζήτηση Αποθετηρίου


Σύνθετη Αναζήτηση

Πλοήγηση

Ο Λογαριασμός μου

Στατιστικές