dc.contributor.author | Καλλίδη, Ελένη | el |
dc.date.accessioned | 2019-07-25T10:32:17Z | |
dc.date.available | 2019-07-25T10:32:17Z | |
dc.date.issued | 2019-07-25 | |
dc.identifier.uri | http://nestor.teipel.gr/xmlui/handle/123456789/17882 | |
dc.rights | Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/us/ | * |
dc.title | Αντιμιοκροβιακές ιδιότητες των αιθέριων ελαίων δενδρολίβανου (rosmarinus officinalis) και πιπερόριζας (zingiber officinalis) στη συντήρηση αιγοπρόβειου κρέατος | el |
heal.type | Προπτυχιακή/Διπλωματική εργασία | |
heal.keyword | Συντήρηση | el |
heal.keyword | Κρέας | el |
heal.keyword | Αιθέρια έλαια | el |
heal.language | el | |
heal.access | free | |
heal.recordProvider | ΤΕΙ Πελοποννήσου Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής/Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων | el |
heal.publicationDate | 2018 | |
heal.abstract | Τα αιθέρια έλαια είναι αρωματικά και πτητικά εκχυλίσματα λαμβάνονται από αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά. Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει προσπάθεια χρήσης του στον κλάδο της τεχνολογίας τροφίμων με την προσθήκης τους σε αρτύματα και άλλα τρόφιμα. Η παραλαβή τους γίνεται με διάφορους τρόπους απόσταξης ή εκχύλισης. Το κρέας ανήκει στην κατηγορία των ευαλλοίωτων τροφίμων και με την πάροδο της τεχνολογίας έχουν αναπτυχθεί πολύ μέθοδοι για την συντήρηση τους και την προστασία τους από παθογόνους μικροοργανισμούς που μπορεί να προκαλέσουν τροφογενή νοσήματα. Στο κρέας και στα προϊόντα του προστίθενται τεχνητές συντηρητικές ουσίες για να του αυξήσουν την διάρκεια ζωής καθώς και να τα προστατέψουν από την παρουσία μικροοργανισμών όπως είναι τα βακτήρια Ε. coli, Bacillus cereus, Staphylococcus aureus και η Salmonella typhimurium. Ένας σημαντικός δείκτης ανάπτυξης της μικροβιακής χλωρίδας στο κρέας είναι οι τιμές του pH που παίρνει από τη στιγμή που γίνεται η σφαγή του ζώου μέχρι την συντήρηση που δέχεται. Ως φυσικά συντηρητικά με αντιμικροβιακές ιδιότητες έρχονται να προστεθούν τα αιθέρια έλαια. Στην παρούσα εργασία εξετάζονται πειραματικά πως τα αιθέρια έλαια του δενδρολίβανου Rosmarinus officinalis και της πιπερόριζας Zingeber officinalis μπορούν να λειτουργήσουν ως αντιμικροβιακές ουσίες στη βραχύχρονη συντήρηση του αιγοπρόβειου κρέατος σε συνθήκες ψύξης. Το πρώτο βήμα του πειράματος είναι η παραλαβή των παραπάνω αιθέριων ελαίων με τη μέθοδο της υδρο-απόσταξης. Την εμβάπτιση του αιγοπρόβειου κρέατος μέσα σε αυτά με την προσθήκη ελαιολάδο και τις διαδοχικές μετρήσεις pH, καθώς και την μεταβολή των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του (οσμή, χρώμα και τρυφερότητα). | el |
heal.advisorName | Ζακυνθινός, Γεώργιος | el |
heal.committeeMemberName | Σπηλιόπουλος, Ιωακείμ | el |
heal.committeeMemberName | Κουτρουμπής, Φώτης | el |
heal.academicPublisher | Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής/Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων | el |
heal.academicPublisherID | teipel | |
heal.numberOfPages | 93 | |
heal.fullTextAvailability | true |
Οι παρακάτω άδειες σχετίζονται με αυτό το τεκμήριο: