Ιδρυματικό Αποθετήριο Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου

Επίδραση μετασυλλεκτικών χειρισμών στην αντιοξειδωτική ικανότητα καρπών ντομάτας

Αποθετήριο DSpace/Manakin

Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.author Μαύρου, Έφη el
dc.date.accessioned 2019-10-30T11:09:43Z
dc.date.available 2019-10-30T11:09:43Z
dc.date.issued 2019-10-30
dc.identifier.uri http://nestor.teipel.gr/xmlui/handle/123456789/18140
dc.rights Αναφορά Δημιουργού - Παρόμοια Διανομή 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες *
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/us/ *
dc.title Επίδραση μετασυλλεκτικών χειρισμών στην αντιοξειδωτική ικανότητα καρπών ντομάτας el
heal.type Προπτυχιακή/Διπλωματική εργασία
heal.keyword Τομάτες el
heal.keyword Μετασυλλεκτικοί χειρισμοί el
heal.language el
heal.access free
heal.recordProvider ΤΕΙ Πελοποννήσου Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής/ Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων el
heal.publicationDate 2018
heal.abstract Η τομάτα είναι ένα λαχανικό που καλλιεργείται και καταναλώνεται εκτεταμένα παγκοσμίως τόσο σαν νωπό προϊόν όσο και μετά από βιομηχανική επεξεργασία. Επιπλέον, η υψηλή περιεκτικότητα του καρπού της σε πολλά αντιοξειδωτικά μόρια καθιστά την τομάτα ένα λειτουργικό τρόφιμο και η κατανάλωση της συσχετίζεται με την πρόληψη ορισμένων ανθρώπινων ασθενειών και τον περιορισμό του κινδύνου ορισμένων τύπων καρκίνου. Τα αντιοξειδωτικά μόρια όπως το ασκορβικό οξύ, η βιταμίνη Α, B, C και Ε, τα καροτενοειδή, το λυκοπένιο, τα φλαβονοειδή και τα φαινολικά είναι ορισμένοι προστατευτικοί παράγοντες που αδρανοποιούν τις ενεργές ρίζες οξυγόνου και συνεπώς καθυστερούν ή αποτρέπουν σημαντικά την οξειδωτική βλάβη. Η τομάτα όμως, είναι ένας κλιμακτηρικός καρπός και έχει σχετικά μικρή διάρκεια ζωής μετά τη συγκομιδή. Επομένως, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τις κατάλληλες πρακτικές χειρισμού και τις μεθόδους επεξεργασίας που απαιτούνται για τις συγκομισθείσες τομάτες, προκειμένου να μειωθούν οι απώλειες μετά τη συγκομιδή και να διατηρηθεί ή να βελτιωθεί η ποιότητα. Σκοπός της συγκεκριμένης εργασίας, ήταν η μελέτη της επίδρασης των μετασυλλεκτικών χειρισμών στην αντιοξειδωτική ικανότητα καρπών τομάτας της τοπικής ποικιλίας «Χοντροκατσαρή». Πιο συγκεκριμένα, διερευνήθηκαν οι μεταβολές στην περιεκτικότητα των αντιοξειδωτικών ουσιών (συγκέντρωση πολυφαινολών και φλαβονοειδών, εκτίμηση αντιοξειδωτικής ικανότητας) σε καρπούς της ποικιλίας, που συγκομίστηκαν στο στάδιο Red Ripe και παρέμειναν για 6 ημέρες σε τρεις διαφορετικές θερμοκρασίες 4, 10 και 25oC σε σύγκριση με τους καρπούς που δεν εφαρμόστηκε καμία μεταχείριση και τους καρπούς που συγκομίστηκαν στο στάδιο της εμπορικής ωρίμανσης. Από την επεξεργασία των αποτελεσμάτων προέκυψε ότι η αποθήκευση των καρπών για 6 ημέρες στους 4oC οδήγησε σε αύξηση του περιεχομένου των πολυφαινολών και των φλαβονοειδών σε σχέση με τους υπόλοιπους μετασυλλεκτικούς χειρισμούς. Επίσης, η αντιοξειδωτική ικανότητα ήταν υψηλότερη στα δείγματα που παρέμειναν στους 25oC σύμφωνα με τη μέθοδο DPPH σε υδρόφιλο και λιπόφιλο εκχύλισμα και με τη μέθοδο FRAP σε λιπόφιλο εκχύλισμα. Αντίθετα, η εκτίμηση της αντιοξειδωτικής ικανότητας με τη μέθοδο FRAP σε υδρόφιλο εκχύλισμα οδηγεί σε αντίστροφα συμπεράσματα και εκτιμά ότι την υψηλότερη αντιοξειδωτική δράση είχαν οι καρποί που συγκομίστηκαν στο στάδιο της εμπορικής ωρίμανσης. el
heal.advisorName Σπηλιόπουλος, Ιωακείμ el
heal.committeeMemberName n/a el
heal.academicPublisher Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής/ Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων el
heal.academicPublisherID teipel
heal.numberOfPages 76
heal.fullTextAvailability true


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Οι παρακάτω άδειες σχετίζονται με αυτό το τεκμήριο:

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στην ακόλουθη συλλογή(ές)

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναφορά Δημιουργού - Παρόμοια Διανομή 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες Εκτός από όπου ορίζεται κάτι διαφορετικό, αυτή η άδεια περιγράφετε ωςΑναφορά Δημιουργού - Παρόμοια Διανομή 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες

Αναζήτηση Αποθετηρίου


Σύνθετη Αναζήτηση

Πλοήγηση

Ο Λογαριασμός μου

Στατιστικές