dc.contributor.author | Τσουκάτου, Ματίνα | el |
dc.date.accessioned | 2019-10-30T11:19:13Z | |
dc.date.available | 2019-10-30T11:19:13Z | |
dc.date.issued | 2019-10-30 | |
dc.identifier.uri | http://nestor.teipel.gr/xmlui/handle/123456789/18142 | |
dc.rights | Αναφορά Δημιουργού - Παρόμοια Διανομή 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/us/ | * |
dc.title | Γευσιγνωσία στο κρασί | el |
heal.type | Προπτυχιακή/Διπλωματική εργασία | |
heal.keyword | Οινοποιία | el |
heal.keyword | Οίνος | el |
heal.language | el | |
heal.access | free | |
heal.recordProvider | ΤΕΙ Πελοποννήσου Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων | el |
heal.publicationDate | 2018-11 | |
heal.abstract | Η γευσιγνωσία κρασιού είναι μια διαδικασία που τα τελευταία χρόνια απασχολεί όλο και περισσότερο μέρος του ανθρώπινου πληθυσμού, δημιουργώντας διφορούμενες σκέψεις και απόψεις. Σε αυτό φυσικά συμβάλει η ίδια η φύση του κρασιού, που μπορεί αρχικά να φαίνεται απλή, διέπεται όμως από μια πανέμορφη πολυπλοκότητα. Μεγάλη μερίδα του πληθυσμού πιστεύει ότι η γευσιγνωσία κρασιού είναι μια σχετικά μοντέρνα ανακάλυψη και πως, ανάμεσα σε πολλά άλλα, επιδιώκει τον εντυπωσιασμό. Ωστόσο η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική. Σύμφωνα με αγγειογραφίες χρονολογείται από τα αρχαία χρόνια, όταν οι Έλληνες οινοχόοι δοκίμαζαν τα κρασιά που σέρβιραν στο δείπνο-συμπόσιο, ενώ κάθε κρασί έμπαινε στο δικό του ποτήρι-αγγείο, ώστε να αναδειχθεί καλύτερα το περιεχόμενό του. Επιπροσθέτως, η γευσιγνωσία δεν αποσκοπεί στoν εντυπωσιασμό των όσων βρίσκονται τριγύρω. Αντιθέτως, είναι μια διαδικασίαπολύσυγκεκριμένη και μεθοδική με επιστημονικές βάσεις. Εξ ορισμού λοιπόν, η γευσιγνωσία κρασιού είναι η οργανοληπτική εξέταση και αξιολόγηση της ποιότητας ενός οίνου. Βασική επιδίωξη της είναι η παροχή γνώσης στον εκάστοτε γευσιγνώστη. Μέσω αυτής, της γνώσης το κρασί αποκτάει υπόσταση και αναγνωρίσιμο χαρακτήρα και κυρίως μεγιστοποιείται η απόλαυσή του. Σύμφωνα με το χιλιοειπωμένο ρητό του Φράνσις Μπέικον «η γνώση είναι δύναμη». Κατ’ επέκταση είναι πραγματικά σπουδαία προσωπική κατάκτηση για κάποιον να γνωρίζει τι έχει μέσα στο ποτήρι του. Τέλος, βαθύτερος στόχος αυτής της γνώσης είναι να βοηθήσει τον καταναλωτή να εκτιμήσει καλύτερα το προϊόν που λέγεται κρασί, να σεβαστεί τον μόχθο και τον κόπο των ανθρώπων που βρίσκονται πίσω από αυτό και να οδηγηθεί σε δρόμους μυσταγωγικούς ανάμεσα σε χρώματα, αρώματα και γεύσεις. Στην παρούσα εργασία γίνεται προσπάθεια να διασαφηνιστεί τι είναι η διαδικασία γευσιγνωσίας κρασιού και με ποιον τρόπο αυτή πραγματοποιείται. Αρχικά αναφέρονται κάποια ιστορικά στοιχεία γενικά για το κρασί και για την δοκιμή του. Στη συνέχεια αναλύεται ο τρόπος με τον οποίο πραγματοποιείται η γευσιγνωσία κρασιού αναλύοντας τα στάδια της, τις απαραίτητες προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται καθώς και τα βασικά χαρακτηριστικά, στα οποία πρέπει να δίνεται έμφαση. Επιπροσθέτως, γίνεται αναφορά στο συνδυασμό φαγητού-κρασιού, δίνοντας κάποιους βασικούς κανόνες ώστε ο συνδυασμός αυτός να είναι επιτυχής. Τέλος, γίνεται λόγος για το επάγγελμα του σομελιέ, αποσαφηνίζοντας τι ακριβώς είναι, ποια είναι τα χαρακτηριστικά του και πως μπορεί κάποιος να αποκτήσει το συγκεκριμένο τίτλο. | el |
heal.advisorName | Βαρζάκας, Θεόδωρος | el |
heal.committeeMemberName | n/a | el |
heal.academicPublisher | Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής/ Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων | el |
heal.academicPublisherID | teipel | |
heal.numberOfPages | 88 | |
heal.fullTextAvailability | true |
Οι παρακάτω άδειες σχετίζονται με αυτό το τεκμήριο: