dc.contributor.author | Ηλιοπούλου, Γεωργία | el |
dc.date.accessioned | 2019-10-31T10:49:50Z | |
dc.date.available | 2019-10-31T10:49:50Z | |
dc.date.issued | 2019-10-31 | |
dc.identifier.uri | http://nestor.teipel.gr/xmlui/handle/123456789/18151 | |
dc.rights | Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/us/ | * |
dc.title | Παραγωγή, τυποποίηση και εμπορία οίνων στο νομό Ηλείας | el |
heal.type | Προπτυχιακή/Διπλωματική εργασία | |
heal.keyword | Καλλιέργεια αμπελιών | el |
heal.keyword | Οινοποιητική παραγωγή | el |
heal.keyword | HACCP | el |
heal.keyword | Τυποποίηση | el |
heal.language | el | |
heal.access | free | |
heal.recordProvider | ΤΕΙ Πελοποννήσου, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής | el |
heal.publicationDate | 2019-03-12 | |
heal.abstract | Η καλλιέργεια του αμπελιού κατέχει από τα αρχαία χρόνια μια ξεχωριστή θέση στη γεωργίτης χώρας μας και αποτελεί σήμερα βασικό οικονομικό και κοινωνικό παράγοντα. Οι αρχαίοι Έλληνες απέδιδαν στο κρασί πολλές και σημαντικές ιδιότητες. Η θεοποίηση του Διόνυσου ως προστάτη του αμπελιού και του κρασιού φανερώνει τη σπουδαιότητα του κρασιού στη ζωή των αρχαίων Ελλήνων. Η λέξη «κρασί» προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη κράσις, δηλαδή ανακάτεμα . Το κρασί ήταν το ανακάτεμα οίνου και νερού. Άλλες μαρτυρίες για το κρασί έχουμε από τον Όμηρο στην Ιλιάδα και στην Οδύσσεια. Οι πρώτοι νόμοι στην Ελλάδα για το κρασί θεσπίστηκαν τον 5° αιώνα π.Χ. και υπάρχουν στο μουσείο της Θάσου. Αργότερα, κατά τη Ρωμαϊκή εποχή το κρασί λαμβάνει εξέχουσα θέση στη ζωή και στις τελετές των Ρωμαίων. Γνωστοί οίνοι της εποχής ήταν από την Ελλάδα ο Μαρωνίτης, ο Θάσιος, ο Λέσβιος και ο Χίος οίνος. Την πιο τιμητική θέση στο κρασί έδωσε ο χριστιανισμός, θεωρώντας ότι το κρασί είναι το αίμα του Χριστού. Ο Χριστός ευλόγησε τρία βασικά προϊόντα: το κρασί, το σιτάρι και το λάδι. Η καλλιέργεια του αμπελιού έχει έρθει από την Ανατολή (Καύκασος - Μεσοποταμία) και μέσω της Ελλάδας εξαπλώθηκε στην υπόλοιπη Ευρώπη .Η οινολογία σαν επιστήμη ξεκινά από τον 19° αιώνα με την πρόοδο της χημείας και της μικροβιολογίας. Σκοπός της παραπάνω επιστήμης είναι να μελετά: • την επίδραση των εδαφοκλιματικών συνθηκών στην ποιότητα του κρασιού, • τις ιδιαιτερότητες των διαφόρων ποικιλιών, • τη φύση και τη σύσταση του κρασιού, • τα βιοχημικά φαινόμενα κατά την παραγωγή και παλαίωση του κρασιού, • τη βελτίωση των μεθόδων κατεργασίας του, και τέλος • τους τρόπους συντήρησης, εμφιάλωσης και εμπορίας του. Η πτυχιακή αυτή εργασία έχει σκοπό να παρουσιάσει στοιχεία που αφορούν στην παραγωγή, τυποποίηση και εμπορία των οίνων στο Νομό Ηλείας | el |
heal.advisorName | Δάρρας, Αναστάσιος | el |
heal.committeeMemberName | n/a | el |
heal.academicPublisher | Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής, Τμήμα Τεχνολογίας Γεωπονίας | el |
heal.academicPublisherID | teipel | |
heal.fullTextAvailability | true |
Οι παρακάτω άδειες σχετίζονται με αυτό το τεκμήριο: