dc.contributor.author | Μανωλάκος, Αντώνιος | el |
dc.date.accessioned | 2019-10-31T12:01:48Z | |
dc.date.available | 2019-10-31T12:01:48Z | |
dc.date.issued | 2019-10-31 | |
dc.identifier.uri | http://nestor.teipel.gr/xmlui/handle/123456789/18156 | |
dc.rights | Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/us/ | * |
dc.title | Επίδραση της αλατότητας του εδάφους στην ανάπτυξη και παραγωγή μαλακού σιταριού (Triticum aestivum L.) ποικιλίας Αχελώου | el |
heal.type | Προπτυχιακή/Διπλωματική εργασία | |
heal.keyword | Σιτάρι | el |
heal.keyword | Παραγωγή | el |
heal.keyword | Ανάπτυξη | el |
heal.keyword | Αλατότητα | el |
heal.language | el | |
heal.access | free | |
heal.recordProvider | ΤΕΙ Πελοποννήσου, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής | el |
heal.publicationDate | 2018-03-27 | |
heal.abstract | Η έρευνα αυτή έλαβε μέρος στο Εργαστήριο Γεωργίας, του Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου, με σκοπό τη διερεύνηση της αντοχής της ποικιλίας μαλακού σιταριού Αχελώος στην αλατότητα. Πιο συγκεκριμένα καλλιεργήθηκε η ποικιλία Αχελώος σε τρία διαφορετικά επίπεδα ηλεκτρικής αγωγιμότητας του νερού άρδευσης (0, 10 και 20 dS m-1) και σε δύο διαφορετικά επίπεδα λίπανσης με άζωτο (N) (0 και 300 mg Ν / L). Στο τέλος της καλλιεργητικής περιόδου (130 ΗΜΣ) μετρήθηκαν 1. το μήκος του βλαστού του φυτού 2. ο αριθμός των φύλλων ανά φυτό 3. ο αριθμός των αδελφιών ανά φυτό 4. το νωπό βάρος του βλαστού του φυτού 5. το νωπό βάρος των φύλλων ανά φυτό 6. η περιεκτικότητα των φύλλων σε ξηρά ουσία (μετά από ξήρανση στους 72οC) 7. το μήκος του στάχυ 8. το νωπό βάρος του στάχυ ανά φυτό 9. ο αριθμός των κόκκων ανά στάχυ 10. η συγκέντρωση ανόργανων στοιχείων (N, P, K, Na, Mg, Mn και Zn) σε φύλλα των φυτών από κάθε μεταχείριση. Από τα αποτελέσματα της εργασίας αυτής φαίνεται ότι η υψηλή αλατότητα επηρεάζει κυρίως το μήκος των βλαστών του φυτού καθώς και χαρακτηριστικά που συνδέονται με τη θρεπτική του κατάσταση. Ωστόσο, η επίδραση σε αυτά τα χαρακτηριστικά καθώς και σε χαρακτηριστικά της παραγωγής (π.χ. αριθμός κόκκων ανά στάχυ, νωπό βάρος στάχυ) δεν επηρεάζονται από την αλατότητα υποδηλώνοντας μια καλή προσαρμοστικότητα της ποικιλίας Αχελώος σε συνθήκες υψηλής αλατότητας. Η αρνητική επίδραση της αλατότητας σε παραμέτρους ανάπτυξης του φυτού είναι υπαρκτή κυρίως όταν δεν πραγματοποιείται αζωτούχος λίπανση, κάτι που είναι πιθανό να συνδέεται με τις απαιτήσεις της ποικιλίας σε άζωτο για ανάπτυξη και παραγωγή. | el |
heal.advisorName | Αλεξόπουλος, Αλέξιος | el |
heal.committeeMemberName | n/a | el |
heal.academicPublisher | Τμήμα Τεχνολογίας Γεωπονίας | el |
heal.academicPublisherID | teipel | |
heal.fullTextAvailability | true |
Οι παρακάτω άδειες σχετίζονται με αυτό το τεκμήριο: