dc.contributor.author | Τσιαβάλος, Σταύρος | el |
dc.date.accessioned | 2019-10-31T14:56:25Z | |
dc.date.available | 2019-10-31T14:56:25Z | |
dc.date.issued | 2019-10-31 | |
dc.identifier.uri | http://nestor.teipel.gr/xmlui/handle/123456789/18166 | |
dc.rights | Αναφορά Δημιουργού - Παρόμοια Διανομή 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/us/ | * |
dc.title | Μελέτη προβιοτικών ιδιοτήτων οξυγαλακτικών βακτηρίων απομονωμένων από ελληνικά παραδοσιακά γαλακτοκομικά προϊόντα | el |
heal.type | Προπτυχιακή/Διπλωματική εργασία | |
heal.keyword | Γαλακτοκομικά προϊόντα | el |
heal.keyword | Προβιοτικά | el |
heal.keyword | Γαλακτοβάκιλλοι | el |
heal.language | el | |
heal.access | free | |
heal.recordProvider | ΤΕΙ Πελοποννήσου Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής / Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων | el |
heal.publicationDate | 2018 | |
heal.abstract | Λόγω της αυξανόμενης ζήτησης των προβιοτικών προϊόντων τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερες μελέτες διεξάγονται γύρω από τους προβιοτικούς μικροοργανισμούς και τα οφέλη τους. Στην παρούσα εργασία μελετήθηκαν οι προβιοτικές ιδιότητες 42 οξυγαλακτικών βακτηρίων τα οποία είχαν απομονωθεί από διαφορετικά γαλακτοκομικά προϊόντα (γιαούρτια, ξινογάλατα κ.ά.). Συγκεκριμένα, μελετήθηκαν in vitro δύο προβιοτικές ιδιότητες: η ικανότητα ανάπτυξης σε όξινο περιβάλλον (pH 2.5) και η ικανότητα ανάπτυξης σε περιβάλλον παρουσία χολικών αλάτων (1% w/v). Μόλις δύο στελέχη Lactobacillus plantarum από τους συνολικά 15 βακίλους που εξετάστηκαν ξεχώρισαν για την αντοχή τους σε χαμηλό pH ενώ από τους εξεταζόμενους κόκκους, ενθαρρυντικά αποτελέσματα όσον αφορά αυτή την προβιοτική ιδιότητα έδωσαν δύο στελέχη Pediococcus pentosaceus. Από την άλλη μεριά, σχεδόν όλα τα στελέχη επιβίωσαν παρουσία χολικών αλάτων 1% (w/v) σε pH 8, με δύο μόνο εξαιρέσεις: τα στελέχη Enterococcus durans 10 και Enterococcus faecium 1. Ως γενική παρατήρηση, όλα τα στελέχη εκτός των δύο παραπάνω δεν μεταβάλλανε τον αρχικό τους πληθυσμό για περισσότερους από έναν δεκαδικό λογάριθμο. | el |
heal.advisorName | Τσιάβαλος, Σταύρος | el |
heal.committeeMemberName | n/a | el |
heal.academicPublisher | Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής / Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων | el |
heal.academicPublisherID | teipel | |
heal.numberOfPages | 51 | |
heal.fullTextAvailability | true |
The following license files are associated with this item: