dc.contributor.author | Ζήση, Νικολέττα | el |
dc.date.accessioned | 2019-10-31T15:27:35Z | |
dc.date.available | 2019-10-31T15:27:35Z | |
dc.date.issued | 2019-10-31 | |
dc.identifier.uri | http://nestor.teipel.gr/xmlui/handle/123456789/18169 | |
dc.rights | Αναφορά Δημιουργού - Παρόμοια Διανομή 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/us/ | * |
dc.title | Επίδραση των τροφοφαρμάκων και λειτουργικών τροφίμων στην υγεία και ευεξία του ανθρώπινου οργανισμού | el |
heal.type | Προπτυχιακή/Διπλωματική εργασία | |
heal.keyword | Τρόφιμα | el |
heal.keyword | Ευεξία | el |
heal.language | el | |
heal.access | free | |
heal.recordProvider | ΤΕΙ Πελοποννήσου Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής / Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων | el |
heal.publicationDate | 2018 | |
heal.abstract | Ο πρωταρχικός ρόλος της διατροφής είναι να παρέχει επαρκή θρεπτικά συστατικά, ώστε να καλύπτονται οι διατροφικές ανάγκες κάθε ατόμου. Πλέον υπάρχουν αρκετές επιστημονικές αποδείξεις, οι οποίες αυξάνονται και μπορούν να υποστηρίξουν την υπόθεση ότι μερικά τρόφιμα και συστατικά τροφίμων έχουν ευεργετικές φυσιολογικές και ψυχολογικές δράσεις πέρα από την παροχή των βασικών θρεπτικών ουσιών. Σήμερα, η επιστήμη της διατροφής έχει προχωρήσει από τις κλασικές έννοιες της αποφυγής ανεπάρκειας θρεπτικών συστατικών και της βασικής διατροφικής επάρκειας στην έννοια της <<θρεπτικής>> ή <<βέλτιστης>> διατροφής. Η εστίαση της έρευνας έχει μετατοπιστεί περισσότερο στην ταυτοποίηση των βιολογικών ενεργών συστατικών σε τρόφιμα που έχουν τη δυνατότητα να βελτιστοποιούν τη σωματική και ψυχική ευεξία και τα οποία μπορούν επίσης, να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών και παθήσεων. Πολλά παραδοσιακά προϊόντα διατροφής, όπως φρούτα, λαχανικά, σόγια, δημητριακά ολικής αλέσεως και γάλα, έχουν βρεθεί ότι περιέχουν συστατικά με πιθανά οφέλη για την υγεία. Εκτός από αυτά, αναπτύσσονται νέα τρόφιμα για την ενίσχυση ή την ενσωμάτωση αυτών των ωφέλιμων συστατικών. Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα βιοενεργών συστατικών φυσικής προέλευσης που μπορεί να περιέχονται ή να ενσωματώνονται κατά το σχεδιασμό και την παραγωγή λειτουργικών τροφίμων. Παραδείγματα αποτελούν οι φυτικές ίνες, οι προβιοτικοί μικροοργανισμοί, τα , οι πρωτεΐνες και τα πεπτίδια, ορισμένα λιπαρά οξέα, οι βιταμίνες, τα ανόργανα στοιχεία, τα φλαβονοειδή και οι φυτικές στερόλες. Με λίγα λόγια ένα λειτουργικό τρόφιμο μπορεί να είναι φυσικής προέλευσης (π.χ. ελαιόλαδο, ψάρια, καρότα, ντομάτα, σκόρδο, μπρόκολο κι άλλα σταυρανθή λαχανικά, εσπεριδοειδή) ή να έχει υποστεί αφαίρεση ή προσθήκη κάποιου συστατικού με τη βοήθεια κάποιας τεχνολογικής ή βιοτεχνολογικής μεθόδου (π.χ. μαργαρίνη εμπλουτισμένη με φυτοστερόλες, επιδόρπιο γιαουρτιού με προβιοτικά, χυμός ή γάλα εμπλουτισμένο με βιταμίνες και ασβέστιο) ή να έχει γίνει τροποποίηση της φύσης ή/και της βιοδιαθεσιμότητας κάποιων συστατικών του (π.χ. αυγά πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα ή φτωχά σε χοληστερόλη). Στα λειτουργικά τρόφιμα περιλαμβάνονται οι εξής κατηγορίες προϊόντων: γαλακτοκομικά προϊόντα, βρεφικά γάλατα, δημητριακά, μπισκότα, προϊόντα αρτοποιίας, έτοιμα γεύματα, κρεατοσκευάσματα, προϊόντα διαίτης, υποκατάστατα γευμάτων, γλυκαντικές ύλες, παγωτά και αναψυκτικά. Σε αντίθεση με τα συμβατικά τρόφιμα που μπορούν να φέρουν στην επισήμανσή τους μόνο ισχυρισμούς περί διατροφής, τα λειτουργικά τρόφιμα μπορούν να φέρουν και ισχυρισμούς περί υγείας. Σε κάθε περίπτωση όμως, οι ισχυρισμοί περί θεμάτων διατροφής και υγείας που υπάρχουν στα τρόφιμα θα πρέπει να είναι σύμφωνοι με τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών και την ειδική νομοθεσία που διέπει τη χώρα κατανάλωσης. | el |
heal.advisorName | Βαμβακάς, Σωτήριος | el |
heal.committeeMemberName | n/a | el |
heal.academicPublisher | Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής / Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων | el |
heal.academicPublisherID | teipel | |
heal.numberOfPages | 52 | |
heal.fullTextAvailability | true |
Οι παρακάτω άδειες σχετίζονται με αυτό το τεκμήριο: