dc.contributor.author | Χούλη, Ξένη | el |
dc.date.accessioned | 2019-11-01T11:52:27Z | |
dc.date.available | 2019-11-01T11:52:27Z | |
dc.date.issued | 2019-11-01 | |
dc.identifier.uri | http://nestor.teipel.gr/xmlui/handle/123456789/18192 | |
dc.rights | Αναφορά Δημιουργού - Παρόμοια Διανομή 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/us/ | * |
dc.title | Επίδραση της μετάλλαξης SER558ALA επί της MSN4 πρωτεΐνης του ζυμομύκητα saccharomyces cerevisiae | el |
heal.type | Προπτυχιακή/Διπλωματική εργασία | |
heal.keyword | Ζύμωση | el |
heal.keyword | Ζυμομύκητας | el |
heal.language | el | |
heal.access | free | |
heal.recordProvider | ΤΕΙ Πελοποννήσου Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής/ Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων | el |
heal.publicationDate | 2018 | |
heal.abstract | Οι ζύμες είναι σημαντικές στην βιομηχανία τροφίμων με σημαντικότερη οικονομικά εφαρμογή αυτή του Saccharomyces cerevisiae επειδή χρησιμοποιείται ευρέως κυρίως στην ποτοποιία αλλά και αποτελεί εδώ και χρόνια μοντέλο για την έρευνα μοριακής βιολογίας και γενετικής. Ο ζυμομύκητας αυτός χρησιμοποιείται ευρέως στις αντιδράσεις αλκοολικής ζύμωσης για την παραγωγή αλκοολούχων ποτών και την παραγωγή διαφόρων άλλων προϊόντων όπως ενζύμων, βιταμινών κ.α. Τα βασικότερα χρήσιμα χαρακτηριστικά του S. cerevisiae είναι ταχεία ανάπτυξη σε αερόβιες και αναερόβιες συνθήκες, αποτελεσματική παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα και αιθανόλης και μη παραγωγή ανεπιθύμητων αρωμάτων και γεύσεων. Έτσι η βελτίωση της απόδοσης των ζυμώσεων αποτελεί σημαντικό αντικείμενο έρευνας μέσω της δημιουργίας ενός γενετικά τροποποιημένου στελέχους ζύμης που θα εμφάνιζε καλύτερα χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια της ζύμωσης και θα ήταν ανθεκτικότερο στην αιθανόλη, καθώς και σε άλλες αντίξοες συνθήκες που επικρατούν κατά τη διάρκεια της ζύμωσης. Όταν το κύτταρο βρεθεί σε κατάσταση stress ο μεταγραφικός παράγοντας Msn4 ενεργοποιείται μέσω φωσφορυλιώσεων από διάφορες πρωτεϊνικές κινάσες ώστε να εισέλθει στον πυρήνα του κυττάρου, όπου και ελέγχει την έκφραση γονιδίων που βοηθούν το κύτταρο να αποκριθεί στο δυσμενές περιβάλλον. Ταυτόχρονα όμως ο έλεγχος της εισόδου της Msn4 στο πυρήνα ελέγχεται μέσω φωσφορυλιώσεων από το σύμπλεγμα των πρωτεϊνών της πρωτεϊνικής κινάσης Α (PKA). Συγκεκριμένα, η φωσφορυλίωση της Msn4 πρωτεΐνης από την PKA έχει ως αποτέλεσμα την παρεμπόδιση της εισόδου της στον πυρήνα του κυττάρου. Μέσω ανάλυσης της πρωτεϊνικής αλληλουχίας της Msn4 με κατάλληλο λογισμικό αποκαλύφθηκε ότι μια πιθανή θέση φωσφορυλίωσης της Msn4 από την PKA είναι το αμινοξύ Ser στη θέση 558. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η δημιουργία στελέχους ζύμης τα οποία φέρουν τη μετάλλαξη Ser558Ala επί του γονιδίου MSN4 και η μετέπειτα μελέτη της 3 επίδρασης της μετάλλαξης, σε σύγκριση με του αγρίου τύπου, στην απόκριση του ζυμομύκητα σε συνθήκες stress όπως η παρουσία διάφορων συγκεντρώσεων αιθανόλης προκειμένου να καταστεί δυνατή η αποκάλυψη του ρόλου του αμινοξέος στη συγκεκριμένη θέση. Oι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν για την συγκεκριμένη μελέτη ήταν α) η απομόνωση ριβονουκλεϊκών οξέων (RNA) από κύτταρα ζύμης β) η περεταίρω κατεργασία των δειγμάτων RNA με DNase-I γ) η μελέτη της έκφρασης συγκεκριμένων γονιδίων με τη μέθοδο της Real-ΤimePCR. | el |
heal.advisorName | Βαμβακάς, Σωτήριος | el |
heal.committeeMemberName | Βαρζάκας, Θεόδωρος | el |
heal.committeeMemberName | Σπηλιόπουλος, Ιωακείμ | el |
heal.academicPublisher | Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής/ Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων | el |
heal.academicPublisherID | teipel | |
heal.numberOfPages | 102 | |
heal.fullTextAvailability | true |
Οι παρακάτω άδειες σχετίζονται με αυτό το τεκμήριο: