dc.contributor.author | Γενναίος, Φώτης | el |
dc.date.accessioned | 2019-11-01T12:04:46Z | |
dc.date.available | 2019-11-01T12:04:46Z | |
dc.date.issued | 2019-11-01 | |
dc.identifier.uri | http://nestor.teipel.gr/xmlui/handle/123456789/18194 | |
dc.rights | Αναφορά Δημιουργού - Παρόμοια Διανομή 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/us/ | * |
dc.title | Διερεύνηση ικανότητας ζύμωσης στελεχών του saccharomyces cerevisiae που φέρουν σημειακές μεταλλάξεις επί των μεταγραφικών παραγόντων msn2 και msn4 | el |
heal.type | Προπτυχιακή/Διπλωματική εργασία | |
heal.keyword | Ζύμωση | el |
heal.language | el | |
heal.access | free | |
heal.recordProvider | ΤΕΙ Πελοποννήσου Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής/ Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων | el |
heal.publicationDate | 2018 | |
heal.abstract | Οι ζύμες χρησιμοποιούνται ευρέως για την παραγωγή τροφίμων και ποτών. Η πιο γνωστή και με τις περισσότερες εφαρμογές ζύμη, είναι ο Saccharomyces cerevisiae. Η ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας επιτρέπει σήμερα την χρήση της αλκοολικής ζύμωσης για την παραγωγή βιοαιθανόλης. Ο S. cerevisiae είναι ένας εξαιρετικός παραγωγός αιθανόλης, μεταξύ άλλων ζυμωτικών μικροοργανισμών και έχει την ικανότητα να επιβιώνει σε αερόβιες και αναερόβιες συνθήκες. Η δημιουργία ενός γενετικά τροποποιημένου στελέχους ζύμης που θα εμφάνιζε καλύτερα χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια της ζύμωσης, θα επιτελούσε ταχύτερα την ζύμωση, θα ήταν ανθεκτικότερο στην αιθανόλη, καθώς και σε άλλες αντίξοες συνθήκες που επικρατούν κατά τη διάρκεια της ζύμωσης θα μπορούσε να αποφέρει καλύτερα αποτελέσματα κατά τη διάρκεια της αλκοολικής ζύμωσης. Συνεπώς η βελτίωση της απόδοσης των ζυμώσεων αποτελεί σημαντικό αντικείμενο έρευνας και αφορά την τροποποίηση των συνθηκών ζύμωσης ή τη γενετική βελτίωση του μικροοργανισμού. Όταν το κύτταρο βρεθεί σε κατάσταση stress οι μεταγραφικοί παράγοντες Msn2 και Msn4 ενεργοποιούνται μέσω φωσφορυλιώσεων από διάφορες πρωτεϊνικές κινάσες ώστε να εισέλθουν στον πυρήνα του κυττάρου, όπου και ελέγχουν την έκφραση γονιδίων που βοηθούν το κύτταρο να αποκριθεί στο δυσμενές περιβάλλον. Ταυτόχρονα όμως ο έλεγχος της εισόδου των Msn2/4 στο πυρήνα ελέγχεται μέσω φωσφορυλιώσεων από το σύμπλεγμα των πρωτεϊνών της πρωτεϊνικής κινάσης Α (PKA). Συγκεκριμένα, η φωσφορυλίωση των Msn2/4 πρωτεινών από την PKA έχει ως αποτέλεσμα την παρεμπόδιση της εισόδου τους στον πυρήνα του κυττάρου. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η μελέτη της ικανότητας ζύμωσης 8 διαφορετικών γενετικά τροποποιημένων στελεχών του ζυμομύκητα που έχουν κατασκευαστεί στο εργαστήριό μας χρησιμοποιώντας ως γενετικό υπόβαθρο, αυτό του αγρίου τύπου στελέχους W303-1a. Για την επίτευξη αυτού του στόχου χρησιμοποιήθηκαν τόσο η υγρή χρωματογραφία υψηλής απόδοσης (HPLC) για τον προσδιορισμό του ρυθμού κατανάλωσης σακχάρων, όσο και η αέρια χρωματογραφία (GC) για τον προσδιορισμό του ρυθμού παραγωγής της αιθανόλης. Τα αποτελέσματα των δυο τεχνικών συνδυάστηκαν προκειμένου να προσδιοριστεί η σταθερά της ταχύτητας της αντίδρασης έτσι ώστε να δειχθεί ποια γενετική τροποποίηση δίνει τα πιο ικανοποιητικά αποτελέσματα. | el |
heal.advisorName | Βαμβακάς, Σωτήριος | el |
heal.committeeMemberName | n/a | el |
heal.academicPublisher | Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής/ Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων | el |
heal.academicPublisherID | teipel | |
heal.numberOfPages | 81 | |
heal.fullTextAvailability | true |
Οι παρακάτω άδειες σχετίζονται με αυτό το τεκμήριο: