dc.contributor.author | Αϊβαλή, Παναγούλα | el |
dc.date.accessioned | 2019-11-04T09:22:00Z | |
dc.date.available | 2019-11-04T09:22:00Z | |
dc.date.issued | 2019-11-04 | |
dc.identifier.uri | http://nestor.teipel.gr/xmlui/handle/123456789/18200 | |
dc.rights | Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/us/ | * |
dc.title | Σύγκριση ανόργανης θρέψης ξένων και εγχώριων οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου στη Νεμέα Κορινθίας | el |
heal.type | Προπτυχιακή/Διπλωματική εργασία | |
heal.keyword | Αμπέλια | el |
heal.keyword | Ποικιλίες | el |
heal.keyword | Οινοποίηση | el |
heal.keyword | Νεμέα | el |
heal.keyword | Νομός Κορινθίας | el |
heal.language | el | |
heal.access | free | |
heal.recordProvider | ΤΕΙ Πελοποννήσου, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής | el |
heal.publicationDate | 2018-12-03 | |
heal.abstract | Προκειμένου να πραγματοποιηθεί μια προκαταρκτική διερεύνηση της κατάστασης ανόργανης θρέψης των ξένων και εγχώριων οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου ‘Chardonnay’, ‘Gewurstraminer’, ‘Ασύρτικο’ και ‘Αγιωργίτικο’ στην Νεμέα, πραγματοποιήθηκαν δειγματοληψίες φύλλων για φυλλοδιαγνωστική ανάλυση προκειμένου να προσδιοριστεί η συγκέντρωσή τους στα ανόργανα θρεπτικά στοιχεία Ν, P, K, Ca, Mg, Fe, Mn, Zn και Β κατά την άνθηση, τον περκασμό και τον τρυγητό. Τα αποτελέσματα της εργασίας έδειξαν ότι οι συγκεντρώσεις ολικού Ν και Κ στα φύλλα των φυτών δεν διαφοροποιήθηκαν σημαντικά μεταξύ των τεσσάρων ποικιλιών που εξετάστηκαν. Σε σχέση με το φαινολογικό στάδιο όμως, το ολικό άζωτο του ‘Αγιωργίτικου’ και του ‘Ασύρτικου’ κατά την άνθηση ήταν το υψηλότερο. Αντίθετα, το ‘Ασύρτικο’ παρουσίασε σημαντικά χαμηλότερο Ρ και το ‘Αγιωργίτικο’ σημαντικά χαμηλότερες συγκεντρώσεις Ca, Mg, Mn και B. Η ποικιλία ‘Chardonnay’ παρουσίασε τις σημαντικά υψηλότερες συγκεντρώσεις Ρ, Ca, Mg, Mn και Β σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ποικιλίες. Όσον αφορά στα ιχνοστοιχεία, το ‘Ασύρτικο’ παρουσίασε υψηλότερη συγκέντρωση Fe και Zn, το ‘Gewurstraminer’ υψηλότερο Β αλλά χαμηλότερο Mn. Εν γένει, το Ν και ο Fe κυμαίνονταν σε εύρη επάρκειας ενώ το Μn και στα τρία φαινολογικά στάδια παρουσίασε υψηλότερες συγκεντρώσεις από αυτά της διεθνούς βιβλιογραφίας και αυτό πρέπει να αποδοθεί στις επεμβάσεις που έγιναν εναντίον μυκητολογικών ασθενειών με φυτοπροστατευτικά προϊόντα που περιείχαν μαγγάνιο. Όσον αφορά στις διακυμάνσεις των συγκεντρώσεων των θρεπτικών στοιχείων σε σχέση με το φαινολογικό στάδιο, παρατηρήθηκε ότι το επίπεδο Ν, Ρ, Κ και Β των φύλλων κατά την άνθηση ήταν σημαντικά υψηλότερο από ό,τι το επίπεδο των στοιχείων κατά τον περκασμό και τρυγητό ενώ τα επίπεδα Ca, Mg, Fe ,Mn και Zn ήταν σημαντικά υψηλότερα κατά τον τρυγητό και περκασμό. Όσον αφορά στο νωπό βάρος ράγας, το ‘Chardonnay’ παρουσίασε σημαντικά υψηλότερο νωπό βάρος σε σύγκριση με αυτό των υπολοίπων ποικιλιών ενώ το νωπό βάρος ράγας του ‘Ασύρτικου’ ήταν το σημαντικά μικρότερο όλων. Όσον αφορά στα γλευκογραφικά χαρακτηριστικά, η ποικιλία ‘Chardonnay’ παρουσίασε σημαντικά υψηλότερα σάκχαρα γλεύκους σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ποικιλίες ενώ το ‘Αγιωργίτικο’ και το ‘Ασύρτικο’ παρουσίασαν τα σημαντικά χαμηλότερα σάκχαρα. Το ‘Gewurstraminer’ παρουσίασε τη σημαντικά υψηλότερη τιμή pH σε σχέση με τις υπόλοιπες ποικιλίες ενώ η ολική οξύτητα του γλεύκους της ποικιλίας αυτής συμπεριλαμβανομένου και του ‘Αγιωργίτικου’ ήταν η σημαντικά χαμηλότερη | el |
heal.advisorName | Ασημακοπούλου, Άννα | el |
heal.committeeMemberName | n/a | el |
heal.academicPublisher | Τμήμα Τεχνολογίας Γεωπονίας | el |
heal.academicPublisherID | teipel | |
heal.fullTextAvailability | true |
Οι παρακάτω άδειες σχετίζονται με αυτό το τεκμήριο: