dc.contributor.author | Μαργέλης, Γεώργιος | el |
dc.date.accessioned | 2019-11-04T09:28:02Z | |
dc.date.available | 2019-11-04T09:28:02Z | |
dc.date.issued | 2019-11-04 | |
dc.identifier.uri | http://nestor.teipel.gr/xmlui/handle/123456789/18201 | |
dc.rights | Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/us/ | * |
dc.title | Θρέψη ξένων οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου στο Κλημέντι Κορινθίας | el |
heal.type | Προπτυχιακή/Διπλωματική εργασία | |
heal.keyword | Αμπέλια | el |
heal.keyword | Ποικιλίες | el |
heal.keyword | Κορινθία | el |
heal.keyword | Οινοποίηση | el |
heal.language | el | |
heal.access | free | |
heal.recordProvider | ΤΕΙ Πελοποννήσου, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής | el |
heal.publicationDate | 2018-12-03 | |
heal.abstract | Προκειμένου να πραγματοποιηθεί μια προκαταρκτική διερεύνηση της κατάστασης ανόργανης θρέψης των ξένων οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου ‘Merlot’ και ‘Chardonnay’ στο Κλημέντι Κορινθίας, πραγματοποιήθηκαν δειγματοληψίες φύλλων για φυλλοδιαγνωστική ανάλυση προκειμένου να προσδιοριστεί η συγκέντρωσή τους στα ανόργανα θρεπτικά στοιχεία N, P, K, Ca, Mg, Fe, Mn, Zn και B, σε τρία διαφορετικά φαινολογικά στάδια, στην άνθηση, τον περκασμό και τον τρυγητό. Τα αποτελέσματα της εργασίας έδειξαν ότι η ανόργανη θρέψη των αμπελώνων ‘Chardonnay’ και ‘Merlot’ στην περιοχή ήταν εν γένει ικανοποιητική, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Ειδικότερα παρατηρήθηκε ότι: Η συγκέντρωση αζώτου κατά την άνθηση και στις δύο ποικιλίες στην περιοχή κυμαινόταν σε επίπεδα επάρκειας σε αντίθεση με τη συγκέντρωση του στοιχείου κατά τον περκασμό και τρυγητό, που κυμαινόταν σε χαμηλά επίπεδα. Παρόμοια αποτελέσματα παρατηρήθηκαν και για τη συγκέντρωση του φωσφόρου. Η συγκέντρωση του καλίου κατά την άνθηση και τον περκασμό και στις δύο ποικιλίες στην περιοχή κυμαινόταν σε επίπεδα επάρκειας, κατά τον τρυγητό, όμως, το επίπεδο του Κ, όπως και του Ν και Ρ, κυμάνθηκε σε χαμηλά επίπεδα. Οι συγκεντρώσεις ασβεστίου και μαγνησίου κατά την άνθηση, τον περκασμό και τον τρυγητό κυμαίνονταν σε φυσιολογικά εν γένει εύρη και στις δύο ποικιλίες. Παρομοίως, τόσο η ποικιλία ‘Chardonnay’ και η ‘Merlot’ δεν παρουσίασαν πρόβλημα έλλειψης ή περίσσειας ως προς την συγκέντρωση σιδήρου. Η συγκέντρωση μαγγανίου κατά την άνθηση και τον τρυγητό και στις δύο ποικιλίες στην περιοχή κυμαινόταν σε φυσιολογικά επίπεδα ενώ κατά τον περκασμό κυμάνθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα αλλά εν γένει εντός του φυσιολογικού εύρους τιμών για το Mn. Η συγκέντρωση Zn κυμαινόταν σε σχετικά χαμηλά επίπεδα στην ποικιλία ‘Chardonnay’ αλλά σε επίπεδα επάρκειας για το ‘Merlot’. Η συγκέντρωση βορίου κατά την άνθηση και τον περκασμό κυμαινόταν σε φυσιολογικά εύρη και στις δύο ποικιλίες, με το ‘Merlot’ όμως να παρουσιάζει συγκέντρωση Β στα κατώτερα όρια της επάρκειας. Κατά δε τον τρυγητό, η συγκέντρωση Β και στις δύο ποικιλίες κυμάνθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά της επάρκειας. Όσον αφορά στις διακυμάνσεις των συγκεντρώσεων των θρεπτικών στοιχείων σε σχέση με το φαινολογικό στάδιο, παρατηρήθηκε ότι το επίπεδο Ν, Ρ, Κ και Β των φύλλων κατά την άνθηση ήταν σημαντικά υψηλότερο από ό,τι το επίπεδο των στοιχείων κατά τον περκασμό και τρυγητό ενώ τα επίπεδα Ca, Mg, Fe και Zn βρέθηκαν σημαντικά υψηλότερα κατά τον τρυγητό και περκασμό. Η συγκέντρωση Mn δεν διαφοροποιήθηκε σημαντικά μεταξύ των τριών φαινολογικών σταδίων. Όσον αφορά στο νωπό βάρος ράγας, το ‘Chardonnay’ παρουσίασε σημαντικά υψηλότερο νωπό βάρος σε σύγκριση με το ‘Merlot’, ως προς δε τα γλευκογραφικά χαρακτηριστικά που προσδιορίστηκαν, η ‘Chardonnay’ παρουσίασε σημαντικά υψηλότερα σάκχαρα γλεύκους και pH σε σύγκριση με την ποικιλία ‘Merlot’. | el |
heal.advisorName | Ασημακοπούλου, Άννα | el |
heal.committeeMemberName | n/a | el |
heal.academicPublisher | Τμήμα Τεχνολογίας Γεωπονίας | el |
heal.academicPublisherID | teipel | |
heal.fullTextAvailability | true |
Οι παρακάτω άδειες σχετίζονται με αυτό το τεκμήριο: