Ιδρυματικό Αποθετήριο Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου

Χρήση εναρκτήριων οξυγαλακτικών καλλιεργειών (starters) στη ζύμωση επιτραπέζιων ελιών

Αποθετήριο DSpace/Manakin

Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.author Πίτσικα, Αφροδίτη el
dc.date.accessioned 2019-11-04T14:12:22Z
dc.date.available 2019-11-04T14:12:22Z
dc.date.issued 2019-11-04
dc.identifier.uri http://nestor.teipel.gr/xmlui/handle/123456789/18213
dc.rights Αναφορά Δημιουργού - Παρόμοια Διανομή 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες *
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/us/ *
dc.title Χρήση εναρκτήριων οξυγαλακτικών καλλιεργειών (starters) στη ζύμωση επιτραπέζιων ελιών el
heal.type Προπτυχιακή/Διπλωματική εργασία
heal.keyword Ελιές el
heal.keyword Ζύμωση el
heal.language el
heal.access free
heal.recordProvider ΤΕΙ Πελοποννήσου Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής/ Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων el
heal.publicationDate 2018
heal.abstract Οι επιτραπέζιες ελιές είναι προϊόν μεγάλης οικονομικής σημασίας παγκοσμίως και ειδικά στις χώρες της Μεσογείου. Λόγω της υψηλής διατροφικής τους αξίας και της περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες, αμινοξέα, ακόρεστα λιπαρά οξέα, βιταμίνες και αντιοξειδωτικές ενώσεις, οι επιτραπέζιες ελιές, κατέχουν σημαντική θέση στη Μεσογειακή διατροφή. Υπάρχουν διάφοροι μέθοδοι επεξεργασίας, οι οποίες καθορίζουν και τον εμπορικό τύπο των επιτραπέζιων ελιών, με κυριότερες τις επεξεργασμένες πράσινες ελιές, γνωστές και ως Ισπανικού τύπου και τις φυσικές μαύρες ελιές γνωστές και ως Ελληνικού τύπου. Και στις δύο περιπτώσεις οι καρποί πρέπει να υποστούν ζύμωση μέσα σε άλμη αλλά οι επεξεργασμένες πράσινες ελιές πρέπει πρώτα να υποστούν αλκαλική επεξεργασία. Έχει γενικώς αποδειχθεί ότι τα οξυγαλακτικά βακτήρια (Lactic Acid Bacteria, LAB) είναι υπεύθυνα για τη ζύμωση των επεξεργασμένων πράσινων ελιών, ενώ για τη ζύμωση των φυσικών μαύρων ελιών, τα LAB και οι ζύμες ανταγωνίζονται για το ποιος θα κυριαρχήσει. Παρά την οικονομική σημασία των επιτραπέζιων ελιών, η τεχνολογία της ζύμωσης είναι εμπειρική και πολλές φορές μπορεί να οδηγήσει σε διακυμάνσεις του οργανοληπτικού και φυσικοχημικού προφίλ στο τελικό προϊόν. Προκειμένου να βελτιωθεί η διαδικασία της ζύμωσης και να παραχθεί σταθερό προϊόν υψηλής ποιότητας, είναι απαραίτητος ο έλεγχος της διαδικασίας. Ο ενοφθαλμισμός της άλμης με LAB ως εναρκτήριες καλλιέργειες βοηθά στην επίτευξη μιας πιο προβλέψιμης διαδικασίας ζύμωσης. Βακτήρια του γένους Lactobacillus παράγουν μεταβολίτες που προάγουν την ασφάλεια και βελτιώνουν τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των ελιών. Η παρούσα εργασία επικεντρώνεται στη χρήση εναρκτήριων καλλιεργειών κατά τη διαδικασία ζύμωσης επιτραπέζιων ελιών, Ισπανικού και Ελληνικού τύπου. Αναλύεται ο ρόλος και τα κριτήρια επιλογής της κατάλληλης οξυγαλακτικής εναρκτήριας καλλιέργειας. Γίνεται επίσης ανασκόπηση της πρόσφατης διεθνούς βιβλιογραφίας αναφορικά με τη χρήση LAB στη ζύμωση επιτραπέζιων ελιών, σε πειραματικές ζυμώσεις σε ερευνητικό επίπεδο και επιχειρείται η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων. el
heal.advisorName Παπαδέλλη, Μαρίνα el
heal.committeeMemberName n/a el
heal.academicPublisher Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής/ Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων el
heal.academicPublisherID teipel
heal.numberOfPages 66
heal.fullTextAvailability true


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Οι παρακάτω άδειες σχετίζονται με αυτό το τεκμήριο:

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στην ακόλουθη συλλογή(ές)

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναφορά Δημιουργού - Παρόμοια Διανομή 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες Εκτός από όπου ορίζεται κάτι διαφορετικό, αυτή η άδεια περιγράφετε ωςΑναφορά Δημιουργού - Παρόμοια Διανομή 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες

Αναζήτηση Αποθετηρίου


Σύνθετη Αναζήτηση

Πλοήγηση

Ο Λογαριασμός μου

Στατιστικές