dc.contributor.author | Χαλουλάκος, Γεώργιος | el |
dc.date.accessioned | 2019-11-05T11:21:53Z | |
dc.date.available | 2019-11-05T11:21:53Z | |
dc.date.issued | 2019-11-05 | |
dc.identifier.uri | http://nestor.teipel.gr/xmlui/handle/123456789/18232 | |
dc.rights | Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/us/ | * |
dc.title | Τυποποίηση και εκβιομηχάνιση του καλαμποκιού | el |
heal.type | Προπτυχιακή/Διπλωματική εργασία | |
heal.keyword | Τυποποίηση | el |
heal.keyword | Καλαμπόκι | el |
heal.keyword | Διαγράμματα ροής | el |
heal.keyword | Προϊόντα | el |
heal.language | el | |
heal.access | free | |
heal.recordProvider | ΤΕΙ Πελοποννήσου | el |
heal.publicationDate | 2018-05-29 | |
heal.abstract | Το καλαμπόκι ή αραβόσιτος (Zea mays), αποτελεί σημαντική πηγή τροφής για μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού. Αποτελεί μια τροφή με ιδιαίτερη θρεπτική αξία, καθώς αναπληρώνει τις αποθήκες γλυκόζης του οργανισμού, είναι πλούσιο σε βιταμίνες, κυρίως του συμπλέγματος B και μαγνήσιο, σε διαιτητικές ίνες οι οποίες βοηθούν και στον έλεγχο του σακχάρου του αίματος και τα λιπαρά οξέα που περιέχει μειώνουν την LDL -χοληστερόλη. Για αυτό το λόγο η τυποποίηση και η εκβιομηχάνισή του, αποτελούν έναν διαρκώς αυξανόμενο τομέα που αποφέρει πολλά κέρδη παγκοσμίως. Η παρούσα μελέτη έχει σαν στόχο να παρουσιάσει της μορφές τυποποίησης του αραβόσιτου, τα στάδια παραγωγής και τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν αν δεν πραγματοποιηθεί σωστά η διαδικασία τυποποίησης. Πιο συγκεκριμένα στο πρώτο κεφάλαιο, γίνεται σύντομη ιστορική αναφορά, και σύντομη περιγραφή του φυτού. Επίσης αναλύονται τα θρεπτικά του συστατικά. Στο δεύτερο κεφάλαιο αναλύονται οι τύποι του καλαμποκιού που υπάρχουν, τα κύρια προϊόντα που συναντώνται στην αγορά, οι βιομηχανικές διαδικασίες, τα στάδια μεταποίησης του αραβόσιτου, και τα προϊόντα που χρησιμοποιούν σαν πρώτη ύλη το καλαμπόκι. Η μεταποίηση του αραβόσιτου παρουσιάζεται στο κεφάλαιο αυτό και μέσα από διαγράμματα ροής. Στο τρίτο κεφάλαιο, αναφέρονται οι επιμολύνσεις που μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκεια της τροποποίησης του. Οι επιμολύνσεις αυτές μπορεί να είναι φυσικές, χημικές και μικροβιολογικές. Επίσης γίνεται αναφορά στην σημαντικότητα δημιουργίας παρτίδων για την καλύτερη αντιμετώπιση των επιμολύνσεων κατά τη διαδικασία τροποποίησης. Τέλος στο τέταρτο κεφάλαιο, γίνεται ανάλυση κινδύνων, δηλαδή αναφέρονται τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν σε κάθε στάδιο παραγωγής, πως μπορεί να γίνει η αποφυγή τους και σε περίπτωση που το προϊόν μολυνθεί τελικά, ποιες θα πρέπει να είναι οι περεταίρω ενέργειες. Στο τέλος της εργασίας ακολουθεί παράρτημα με τη νομοθεσία, και με τους ακριβείς κινδύνους (μύκητες, ακάρεα κτλ) που μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας τροποποίησης. | el |
heal.advisorName | Δελής, Κωνσταντίνος | el |
heal.committeeMemberName | n/a | el |
heal.academicPublisher | ΤΕΙ Πελοποννήσου | el |
heal.academicPublisherID | teipel | |
heal.fullTextAvailability | true |
Οι παρακάτω άδειες σχετίζονται με αυτό το τεκμήριο: