dc.contributor.author | Τσολιάκου, Αικατερίνη Μαρία | el |
dc.date.accessioned | 2019-11-06T11:47:54Z | |
dc.date.available | 2019-11-06T11:47:54Z | |
dc.date.issued | 2019-11-06 | |
dc.identifier.uri | http://nestor.teipel.gr/xmlui/handle/123456789/18267 | |
dc.rights | Αναφορά Δημιουργού - Παρόμοια Διανομή 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/us/ | * |
dc.title | Κυανοτοξίνες και επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία | el |
heal.type | Προπτυχιακή/Διπλωματική εργασία | |
heal.keyword | Τοξίνες | el |
heal.keyword | Βακτήρια | el |
heal.keyword | Τροφική αλυσίδα | el |
heal.language | el | |
heal.access | free | |
heal.recordProvider | ΤΕΙ Πελοποννήσου Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής/ Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων | el |
heal.publicationDate | 2017 | |
heal.abstract | Οι κυανοτοξίνες είναι μια ομάδα φυσικών τοξινών, με υδρόβια προέλευση, όπου παράγονται και αναπτύσσονται υπό κατάλληλες ιδανικές συνθήκες. Συνήθως εντοπίζονται στο νερό (θάλασσες, ποτάμια, λίμνες, πόσιμο νερό), σε βράχους-πέτρες, στο χώμα (υγρό έδαφος), ακόμη και σε περιβάλλοντα με ακραίες συνθήκες. Οι κυανοτοξίνες διαχωρίζονται σε διάφορες ομάδες, τάξεις και γένη ανάλογα με την τοξικότητά τους. Οι αναλυτικές μέθοδοι χωρίζονται σε ομάδες, ανάλογα με την επιστημονική βάση της τεχνικής και τις πληροφορίες που προέρχονται από τη μέθοδο σε φυσικοχημικές, σε μοριακές βιολογικές μεθόδους, σε βιοδοκιμασίες και σε μεθόδους εκχύλισης. Οι κυανοτοξίνες μπορούν να επηρεάσουν ένα μεγάλο εύρος ζώντων οργανισμών όπως τους υδρόβιους οργανισμούς, τα θηλαστικά και κυρίως τους ανθρώπους. Οι τρόποι έκθεσης, οι επιπτώσεις αλλά και οι κίνδυνοι των κυανοτοξινών προς αυτούς τους ζώντες οργανισμούς, ποικίλουν. Η έρευνα έχει επικεντρωθεί στους τρόπους έκθεσης και στις επιπτώσεις που επηρεάζουν τους ανθρώπους, οι οποίες μπορούν να λειτουργούν και ταυτόχρονα. Οι πιο κύριοι τρόποι έκθεσης είναι μέσω της επαφής με το δέρμα, την εισπνοή, της κατάποσης και μέσω της διατροφής. Επίσης οι κυανοτοξίνες επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την τροφική αλυσίδα του περιβάλλοντος. Υπάρχουν διάφοροι πιθανοί τρόποι αντιμετώπισης αυτών των επιπτώσεων, όπου μπορούν να περιορίσουν σε σημαντικό βαθμό την έκθεσή τους στους ζώντες οργανισμούς με τον πιο σημαντικό από όλους η σωστή ενημέρωση από τις δημόσιες αρχές και κατάλληλους τρόπους προστασίας και προφύλαξης. | el |
heal.advisorName | Βαμβακάς, Σωτήριος | el |
heal.committeeMemberName | Καπόλος, Ιωάννης | el |
heal.committeeMemberName | Αγριοπούλου, Σοφία | el |
heal.academicPublisher | Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής/ Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων | el |
heal.academicPublisherID | teipel | |
heal.numberOfPages | 183 | |
heal.fullTextAvailability | true |
Οι παρακάτω άδειες σχετίζονται με αυτό το τεκμήριο: