dc.contributor.author | Πανοσκάλτση, Μαρία | el |
dc.date.accessioned | 2019-11-06T12:00:58Z | |
dc.date.available | 2019-11-06T12:00:58Z | |
dc.date.issued | 2019-11-06 | |
dc.identifier.uri | http://nestor.teipel.gr/xmlui/handle/123456789/18270 | |
dc.rights | Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/us/ | * |
dc.title | Μικροπολλαπλασιασμός του είδους Thymus capitatus | el |
heal.type | Προπτυχιακή/Διπλωματική εργασία | |
heal.keyword | Πολλαπλασιασμός | el |
heal.keyword | Thymus capitatus | el |
heal.keyword | Μέθοδοι | el |
heal.keyword | Κλιματολογικές συνθήκες | el |
heal.language | el | |
heal.access | free | |
heal.recordProvider | ΤΕΙ Πελοποννήσου | el |
heal.publicationDate | 2017-06-06 | |
heal.abstract | Η πτυχιακή αυτή εργασία που πραγματοποιήθηκε στο χώρο του ΤΕΙ Πελοποννήσου, εξετάζει τον τρόπο μικροπολλαπλασιασμού (micropropagation) του είδους Thymus capitatus, ενδημικού φυτού στην περιοχή του Ταϋγέτου στην Πελοπόννησο, από τον μήνα Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο, σε θρεπτικό υπόστρωμα Murashige και Skoog medium (MS) MS/2. Για την καλλιέργεια του Thymus capitatus χρησιμοποιήθηκαν έκφυτα βλαστών μήκους 5 mm αφού πρώτα είχαν περάσει από το στάδιο της απολύμανσης. Βυθίζονταν για 10 λεπτά σε διάλυμα χλωρίνης 15% και ακολουθούσαν 3 ξεπλύματα με αποσταγμένο και αποστειρωμένο νερο. Στο υπόστρωμα MS ½ που χρησιμοποιήθηκε περιέχονταν 2% σακχαρόζη και 6% άγαρ. Αναφέρονται οι συνθήκες που πρέπει να υπάρχουν για την επιτυχία μιας ιστοκαλλιέργειας, ποια είναι τα βασικά συστατικά που απαρτίζουν ένα θρεπτικό υπόστρωμα αλλά και τον τρόπο παρασκευής του. Αναφέρεται επίσης ο χώρος που παρασκευάζεται ένα θρεπτικό υπόστρωμα MS, που και πως αποστειρώνονται τα αντικείμενα για να επιτευχθεί η λεγόμενη «ασηψία» σε μια ιστοκαλλιέργεια και παρουσιάζονται τρόποι για την απολύμανση των εκφύτων πριν την εγκατάσταση ή την επέμβαση στα έκφυτα. Παρακάτω αναφέρονται τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της ιστοκαλλιέργειας αλλά και οι παράγοντες που την επηρεάζουν. Τέλος θα αναλυθεί λεπτομερώς η πειραματική διαδικασία στους φυτικούς ιστούς, τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα όπως ποια είναι η καλύτερη περίοδος για την εγκατάσταση μιας καλλιέργειας in vitro στο φυτό Thymus capitatus. Τα έκφυτα εγκαταστάθηκαν σε θρεπτικό υπόστρωμα μισής δύναμης MS και 1,5% σουκρόζη, αλλά δεν κατάφεραν να φτάσουν στην διαδικασία ex vitro λόγω των συνεχών μολύνσεων που υπήρχαν. | el |
heal.advisorName | Κάρτσωνας, Επαμεινώνδας | el |
heal.committeeMemberName | n/a | el |
heal.academicPublisher | ΤΕΙ Πελοποννήσου | el |
heal.academicPublisherID | teipel | |
heal.fullTextAvailability | true |
Οι παρακάτω άδειες σχετίζονται με αυτό το τεκμήριο: