dc.contributor.author | Γιαννάκη, Αικατερίνη | el |
dc.date.accessioned | 2019-11-11T14:16:16Z | |
dc.date.available | 2019-11-11T14:16:16Z | |
dc.date.issued | 2019-11-11 | |
dc.identifier.uri | http://nestor.teipel.gr/xmlui/handle/123456789/18299 | |
dc.rights | Αναφορά Δημιουργού - Παρόμοια Διανομή 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/us/ | * |
dc.title | Προσδιορισμός φαινολικών ενώσεων σε εμπορικούς οίνους διαφορετικής προέλευσης | el |
heal.type | Προπτυχιακή/Διπλωματική εργασία | |
heal.keyword | Οίνος | el |
heal.keyword | Οινοποίηση | el |
heal.keyword | Φαινόλες | el |
heal.language | el | |
heal.access | free | |
heal.recordProvider | ΤΕΙ Πελοποννήσου Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής/ Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων | el |
heal.publicationDate | 2017 | |
heal.abstract | Τα φαινολικά συστατικά αποτελούν σημαντικό κεφάλαιο της οινολογίας ως θεωρίας και πρακτικής γιατί από αυτά εξαρτάται το χρώμα των έγχρωμων οίνων και οι αποχρώσεις του, αλλά και από αυτά καθορίζονται οι ιδιαίτεροι γευστικοί χαρακτήρες τους. Εξάλλου τα φαινολικά συστατικά υπεισέρχονται στους αρωματικούς χαρακτήρες των οίνων και είναι οι κύριοι υπεύθυνοι για τις θετικές οι αρνητικές μεταβολές της οινιτικής ποιότητας κατά την συντήρηση και παλαίωση. Οι ταννίνες καθώς και οι ανθοκυάνες αποτελούν τις δύο μεγάλες τάξεις των φαινολικών συστατικών. Έχει επικρατήσει να χαρακτηρίζονται ως ταννίνες ουσίες φυτικής προέλευσης διαφορετικής χημικής δομής που έχουν κοινή ιδιότητα να ενώνονται με τις πρωτεΐνες και άλλα πολυμερή. Σε αυτή μάλιστα την ιδιότητα τους οφείλεται η στύφουσα γεύση τους. Στη φύση απαντούν δύο ομάδες ταννινών, οι υδρολυόμενες και οι συμπυκνωμένες στη δεύτερη αυτή ομάδα ανήκουν οι ταννίνες των οίνων. Οι ανθοκυάνες αποτελούν σημαντική οικογένεια των φαινολικών συστατικών και ανήκουν στην κατηγορία των φλαβοειδών φαινολών. Το μεγαλύτερο μέρος των χημικών ουσιών που δίνουν τα άνθη, τους καρπούς, τα φύλλα και καμιά φορά στο περίβλημα των σπόρων το πορφυρό, ερυθρό, πορτοκαλί, κυανό και ιώδες χρώμα τους είναι οι ανθοκυάνες. Οι ανθοκυάνες απαντώνται στη φύση υπό μορφή ετεροζιτών, οι οποίοι υδρολύονται εύκολα προς ένα άγλυκο τμήμα και ένα ή περισσότερα τμήματα σακχάρων. Τα άγλυκα τμήματα που προκύπτουν λέγονται ανθοκυανιδίνες και η πιο διαδεδομένη είναι η κυανιδίνη. Η παρούσα μελέτη έγινε με σκοπό τον προσδιορισμό των φαινολικών ενώσεων σε δώδεκα εμπορικούς ερυθρούς οίνους με διαφορετική γεωγραφική προέλευση, ώστε να εκτιμηθεί η ικανότητα ή μη των ποικιλιών αυτών να παράγουν οίνους υψηλής ποιότητας. Για τον προσδιορισμό των πολυφαινολών εφαρμόστηκαν διάφορες αναλυτικές μέθοδοι όπως η μέθοδος ΗPLC με την οποία έγινε ο προσδιορισμός της συγκέντρωσης φλαβονοειδών καθώς και η ογκομέτρηση για τον προσδιορισμό της ολικής οξύτητας και του ολικού θειώδες. Τέλος,με τη μέθοδο Follin-Ciocalteu προσδιορίστηκε η συγκέντρωση των ολικών φαινολικών σε mg γαλλικού οξέος ανά ml ή ανά L. | el |
heal.advisorName | Καπόλος, Ιωάννης | el |
heal.committeeMemberName | Σπηλιόπουλος, Ιωακείμ | el |
heal.academicPublisher | Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής/ Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων | el |
heal.academicPublisherID | teipel | |
heal.numberOfPages | 70 | |
heal.fullTextAvailability | true |
Οι παρακάτω άδειες σχετίζονται με αυτό το τεκμήριο: