dc.contributor.author | Σιναί, Φλοργκές | el |
dc.contributor.author | Σπαχίου, Ερίον Μιχάλης | el |
dc.date.accessioned | 2019-11-11T15:39:56Z | |
dc.date.available | 2019-11-11T15:39:56Z | |
dc.date.issued | 2019-11-11 | |
dc.identifier.uri | http://nestor.teipel.gr/xmlui/handle/123456789/18310 | |
dc.rights | Αναφορά Δημιουργού - Παρόμοια Διανομή 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/us/ | * |
dc.title | Διατροφή ατόμων ηλίκιας 65 και άνω | el |
heal.type | Προπτυχιακή/Διπλωματική εργασία | |
heal.keyword | Διατροφή | el |
heal.keyword | Διατροφικές συνήθειες | el |
heal.keyword | Ηλικιωμένοι | el |
heal.language | el | |
heal.access | free | |
heal.recordProvider | ΤΕΙ Πελοποννήσου Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής/ Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων | el |
heal.publicationDate | 2017-11 | |
heal.abstract | Οι ανάγκες του 21ου αιώνα δημιουργούν την πρόκληση για βελτίωση της ποιότητας ζωής σε όλα τα επίπεδα ηλικίας. Το πολύτιμο αγαθό της υγείας (ψυχική, πνευματική και σωματική) είναι η σημαντικότερη προϋπόθεση ώστε οι άνθρωποι να έχουν μια καλύτερη ζωή, ειδικότερα για τα άτομα της τρίτης ηλικίας. Στις ανεπτυγμένες χώρες, το προσδόκιμο όριο επιβίωσης έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Η διαδικασία της γήρανσης περιλαμβάνει μια σειρά φυσιολογικών μεταβολών που έχουν άμεση επίδραση στη διατροφική συμπεριφορά των ηλικιωμένων ατόμων, όπως η μείωση των αισθήσεων της γεύσης και της οσμής, η απώλεια μνήμης, προβλήματα υγείας (χρόνια νοσήματα) και αφορά όλα σχεδόν τα όργανα του σώματος, τα οποία παρουσιάζουν φθορά με το πέρας του χρόνου. Τον 20ον αιώνα παρατηρήθηκε το παγκόσμιο φαινόμενο της «γήρανσης του πληθυσμού», σύμφωνα με το οποίο αυξήθηκε ο πληθυσμός των ηλικιωμένων ανά τον κόσμο. Μέχρι το τέλος του 2020 θα έχει φθάσει στα 100 εκατομμύρια. Στην Ευρώπη το 20% του πληθυσμού έχει ηλικία άνω των 60 ετών και μέχρι το τέλος του 2020 θα αυξηθεί στο 25%. Επιπλέον, βάση στατιστικών στοιχείων και υπολογισμών ο αριθμός των ατόμων που θα ξεπερνούν το 100 έτη ζωής θα αυξηθεί σημαντικά. Σκοπός της εργασίας αυτής είναι • να περιγράψει τις διατροφικές συνήθειες των ηλικιωμένων, τις φυσιολογικές μεταβολές που παρατηρούνται στο γήρας και πώς αυτές επηρεάζουν τη διατροφική τους συμπεριφορά. • να προσδιορίσει τη κατάσταση υγείας των ηλικιωμένων περιγράφοντας τα συχνότερα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν οι ηλικιωμένοι • να περιγράψει τις διατροφικές απαιτήσεις των ηλικιωμένων όταν πάσχουν από κάποιες συγκεκριμένες ασθένειες. Για την επίτευξη των παραπάνω στόχων χρησιμοποιήθηκε η υπάρχουσα βιβλιογραφία σχετικά με θέματα διατροφής στην τρίτη ηλικία, γεροντολογία, παθήσεις και σχετική διατροφή. Στόχος της παρούσας εργασίας είναι να παρουσιάσει αρχικά το προφίλ του ατόμου που βρίσκεται στην Τρίτη ηλικία, να επισημάνει την ευεργετική επίδραση που μπορεί να έχει η διατροφή τόσο σε θέματα νοσηρότητας όσο και σε μια καλύτερη ποιότητα ζωής γενικότερα, τονίζοντας τις διατροφικές συνήθειες που απαιτούνται να ακολουθηθούν από τους ηλικιωμένους. | el |
heal.advisorName | Βαρζάκας, Θεόδωρος | el |
heal.committeeMemberName | n/a | el |
heal.academicPublisher | Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής/ Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων | el |
heal.academicPublisherID | teipel | |
heal.numberOfPages | 126 | |
heal.fullTextAvailability | true |
Οι παρακάτω άδειες σχετίζονται με αυτό το τεκμήριο: