dc.contributor.author | Σταυροπούλου, Ευγενία | el |
dc.date.accessioned | 2020-01-07T09:12:35Z | |
dc.date.available | 2020-01-07T09:12:35Z | |
dc.date.issued | 2020-01-07 | |
dc.identifier.uri | http://nestor.teipel.gr/xmlui/handle/123456789/18596 | |
dc.rights | Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/us/ | * |
dc.title | Επίδραση της μετάλλαξης Ser620Ala επί της πρωτεϊνης msn2 στην έκφραση γονιδίων | el |
heal.type | Προπτυχιακή/Διπλωματική εργασία | |
heal.keyword | Μύκητες | el |
heal.keyword | Πρωτεΐνες | el |
heal.keyword | Θερμοκρασία | el |
heal.keyword | Μελέτη περίπτωσης | el |
heal.language | el | |
heal.access | free | |
heal.recordProvider | ΤΕΙ Πελοποννήσου, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής, Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων | el |
heal.publicationDate | 2016-09-29 | |
heal.abstract | Η ζύμη ή ο ζυμομύκητας αποτελεί τον πιο σημαντικό και χρήσιμο ευκαρυωτικό οργανισμό και χρησιμοποιείται ευρέως στην παραγωγή τροφίμων και ποτών. Είναι τόσο σημαντικός, γιατί έχει την δυνατότητα να παράγει διάφορα μεταβολικά προϊόντα και να είναι ανθεκτικός στις απότομες αλλαγές συνθήκων που μπορεί να βρεθεί. Ο Saccharomyces cerevisiae είναι ένας από τους σημαντικότερους μικροοργανισμούς, ο οποίος είναι παραγωγός αιθανόλης και έχει την ικανότητα να προσαρμόζεται ανάλογα με το περιβάλλον που βρίσκεται αφού μπορεί να επιβιώνει σε αερόβιες και αναερόβιες συνθήκες. Η πρωτεΐνη msn2 είναι ένας μεταγραφικός παράγοντας του οποίου η ενεργοποίηση και η ενδοκυττάρια μετατόπιση του στον πυρήνα ελέγχεται από διάφορα σηματοδοτικά μονοπάτια μέσω φωσφορυλιώσεων. Στόχος της παρούσας εργασίας ήταν να διερευνηθεί το αποτέλεσμα της αντικατάστασης του αμινοξέος σερίνη (Ser) που βρίσκεται στη θέση 620 επί της Msn2 πρωτεΐνης, με το αμινοξύ Αλανίνη (Ala), στη λειτουργεία του ζυμομύκητα. Πιο συγκεκριμένα ελέγχθηκε αν η συγκεκριμένη αλλαγή επιφέρει ανθεκτικότητα του ζυμομύκητα έναντι διαφόρων αντίξοων συνθηκών, καθιστώντας αυτόν ικανό να επιβιώσει και κατά επέκταση λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά σε αυτές τις συνθήκες. Επίσης, ελέγχθηκε με την χρήση της Αλυσιδωτής Αντίδρασης Πολυμεράσης Πραγματικού Χρόνου (RealTime PCR), η μεταβολή της έκφρασης γονιδίων που εμπλέκονται στην απόκριση του ζυμομύκητα σε αντίξοες συνθήκες και που έχει δειχθεί ότι η έκφρασή τους αυξάνεται σε στελέχη που αυξημένη ανθεκτικότητα στην αλκοόλη | el |
heal.advisorName | Βαμβακάς, Σωτήριος Σπυρίδων | el |
heal.committeeMemberName | n/a | el |
heal.academicPublisher | Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων | el |
heal.academicPublisherID | teipel | |
heal.fullTextAvailability | true |
Οι παρακάτω άδειες σχετίζονται με αυτό το τεκμήριο: