dc.contributor.author | Λειβαδίτη, Ελευθερία | el |
dc.date.accessioned | 2020-01-07T09:34:26Z | |
dc.date.available | 2020-01-07T09:34:26Z | |
dc.date.issued | 2020-01-07 | |
dc.identifier.uri | http://nestor.teipel.gr/xmlui/handle/123456789/18598 | |
dc.rights | Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/us/ | * |
dc.title | Διερεύνηση της Γονιδιακής Έκφρασης του στελέχους SACCHAROMYCES CEREVISIUE που φέρει την μετάλλαξη SER532ALA επί της πρωτεϊνης MSN4 | el |
heal.type | Προπτυχιακή/Διπλωματική εργασία | |
heal.keyword | Γονιδιακή έκφραση | el |
heal.keyword | Ζύμωση | el |
heal.keyword | Μύκητες | el |
heal.keyword | Πρωτεΐνες | el |
heal.language | el | |
heal.access | free | |
heal.recordProvider | ΤΕΙ Πελοποννήσου, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής, Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων | el |
heal.publicationDate | 2016-06-10 | |
heal.abstract | Οι ζύμες χρησιμοποιούνται ευρέως για την παραγωγή τροφίμων και ποτών. Η πιο γνωστή και με τις περισσότερες εφαρμογές ζύμη, είναι ο Saccharomyces cerevisiae. Η ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας επιτρέπει σήμερα την χρήση της αλκοολικής ζύμωσης για την παραγωγή βιοαιθανόλης χρησιμοποιώντας ως υποστρώματα διάφορες πηγές σακχάρων όπως καλλιεργήσιμα φυτά, απόβλητα βιομηχανίας τροφίμων κ.α. Η παραγωγή αιθανόλης χαμηλού κόστους και υψηλής ποιότητας είναι σημαντική πρόκληση όσον αφορά την ανάπτυξη μιας βιοοικονομίας. Ο Saccharomyces cerevisiae είναι ένας εξαιρετικός παραγωγός αιθανόλης, μεταξύ άλλων ζυμωτικών μικροοργανισμών και έχει την ικανότητα να επιβιώνει σε αερόβιες και αναερόβιες συνθήκες. Η μελέτη λοιπόν γενετικά τροποποιημένων στελεχών ζύμης κατά τη διάρκεια της ζύμωσης, της παρουσίας αιθανόλης, καθώς και σε άλλες αντίξοες συνθήκες που επικρατούν κατά τη διάρκεια της ζύμωσης θα μπορούσε να αποφέρει καλύτερα αποτελέσματα κατά τη διάρκεια της αλκοολικής ζύμωσης. Η πρωτεΐνη Msn4 είναι ένας μεταγραφικός παράγοντας ο οποίος ελέγχει την έκφραση γονιδίων που αποκρίνονται σε καταστάσεις κυτταρικού στρες. Η είσοδος της στον πυρήνα είναι ένα σημείο ελέγχου καθοριστικής σημασίας. Ο έλεγχος της εισόδου της Msn4 στον πυρήνα γίνεται μέσω φωσφορυλιώσεων συγκεκριμένων αμινοξέων σερίνης στην περιοχή σηματοδότησης της πυρηνικής μετανάστευσης. Η φωσφορυλίωση αυτών των αμινοξέων, η οποία γίνεται από την πρωτεϊνική κινάση Α, αναστέλλει την είσοδό της στον πυρήνα. Το αμινοξύ Ser532 είναι ένα από αυτά τα αμινοξέα που φωσφορυλιώνονται και εμποδίζουν την είσοδο της Msn4 στον πυρήνα. Σκοπός της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι η διερεύνηση της ικανότητας ανάπτυξης ζυμομύκητα Saccharomyces cerevisiae ο οποίος φέρει τη μετάλλαξη Ser532Ala επί της πρωτεΐνης Msn4 τόσο σε συνθήκες ωσμωτικού στρες όσο και παρουσία αυξημένων επιπέδων αιθυλικής αλκοόλης καθώς και η διερεύνηση της έκφρασης γονιδίων που έχει αποδειχθεί ότι έκφραση τους μεταβάλλεται παρουσία της αιθανόλης και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στις διάφορες ενδοκυττάριες διεργασίες. | el |
heal.advisorName | Βαμβακάς, Σωτήριος Σπυρίδων | el |
heal.committeeMemberName | n/a | el |
heal.academicPublisher | Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων | el |
heal.academicPublisherID | teipel | |
heal.fullTextAvailability | true |
Οι παρακάτω άδειες σχετίζονται με αυτό το τεκμήριο: