Ιδρυματικό Αποθετήριο Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου

Διερεύνηση της Γονιδιακής Έκφρασης του στελέχους SACCHAROMYCES CEREVISIUE που φέρει την μετάλλαξη SER532ALA επί της πρωτεϊνης MSN4

Αποθετήριο DSpace/Manakin

Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.author Λειβαδίτη, Ελευθερία el
dc.date.accessioned 2020-01-07T09:34:26Z
dc.date.available 2020-01-07T09:34:26Z
dc.date.issued 2020-01-07
dc.identifier.uri http://nestor.teipel.gr/xmlui/handle/123456789/18598
dc.rights Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες *
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/us/ *
dc.title Διερεύνηση της Γονιδιακής Έκφρασης του στελέχους SACCHAROMYCES CEREVISIUE που φέρει την μετάλλαξη SER532ALA επί της πρωτεϊνης MSN4 el
heal.type Προπτυχιακή/Διπλωματική εργασία
heal.keyword Γονιδιακή έκφραση el
heal.keyword Ζύμωση el
heal.keyword Μύκητες el
heal.keyword Πρωτεΐνες el
heal.language el
heal.access free
heal.recordProvider ΤΕΙ Πελοποννήσου, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής, Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων el
heal.publicationDate 2016-06-10
heal.abstract Οι ζύμες χρησιμοποιούνται ευρέως για την παραγωγή τροφίμων και ποτών. Η πιο γνωστή και με τις περισσότερες εφαρμογές ζύμη, είναι ο Saccharomyces cerevisiae. Η ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας επιτρέπει σήμερα την χρήση της αλκοολικής ζύμωσης για την παραγωγή βιοαιθανόλης χρησιμοποιώντας ως υποστρώματα διάφορες πηγές σακχάρων όπως καλλιεργήσιμα φυτά, απόβλητα βιομηχανίας τροφίμων κ.α. Η παραγωγή αιθανόλης χαμηλού κόστους και υψηλής ποιότητας είναι σημαντική πρόκληση όσον αφορά την ανάπτυξη μιας βιοοικονομίας. Ο Saccharomyces cerevisiae είναι ένας εξαιρετικός παραγωγός αιθανόλης, μεταξύ άλλων ζυμωτικών μικροοργανισμών και έχει την ικανότητα να επιβιώνει σε αερόβιες και αναερόβιες συνθήκες. Η μελέτη λοιπόν γενετικά τροποποιημένων στελεχών ζύμης κατά τη διάρκεια της ζύμωσης, της παρουσίας αιθανόλης, καθώς και σε άλλες αντίξοες συνθήκες που επικρατούν κατά τη διάρκεια της ζύμωσης θα μπορούσε να αποφέρει καλύτερα αποτελέσματα κατά τη διάρκεια της αλκοολικής ζύμωσης. Η πρωτεΐνη Msn4 είναι ένας μεταγραφικός παράγοντας ο οποίος ελέγχει την έκφραση γονιδίων που αποκρίνονται σε καταστάσεις κυτταρικού στρες. Η είσοδος της στον πυρήνα είναι ένα σημείο ελέγχου καθοριστικής σημασίας. Ο έλεγχος της εισόδου της Msn4 στον πυρήνα γίνεται μέσω φωσφορυλιώσεων συγκεκριμένων αμινοξέων σερίνης στην περιοχή σηματοδότησης της πυρηνικής μετανάστευσης. Η φωσφορυλίωση αυτών των αμινοξέων, η οποία γίνεται από την πρωτεϊνική κινάση Α, αναστέλλει την είσοδό της στον πυρήνα. Το αμινοξύ Ser532 είναι ένα από αυτά τα αμινοξέα που φωσφορυλιώνονται και εμποδίζουν την είσοδο της Msn4 στον πυρήνα. Σκοπός της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι η διερεύνηση της ικανότητας ανάπτυξης ζυμομύκητα Saccharomyces cerevisiae ο οποίος φέρει τη μετάλλαξη Ser532Ala επί της πρωτεΐνης Msn4 τόσο σε συνθήκες ωσμωτικού στρες όσο και παρουσία αυξημένων επιπέδων αιθυλικής αλκοόλης καθώς και η διερεύνηση της έκφρασης γονιδίων που έχει αποδειχθεί ότι έκφραση τους μεταβάλλεται παρουσία της αιθανόλης και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στις διάφορες ενδοκυττάριες διεργασίες. el
heal.advisorName Βαμβακάς, Σωτήριος Σπυρίδων el
heal.committeeMemberName n/a el
heal.academicPublisher Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων el
heal.academicPublisherID teipel
heal.fullTextAvailability true


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Οι παρακάτω άδειες σχετίζονται με αυτό το τεκμήριο:

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στην ακόλουθη συλλογή(ές)

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες Εκτός από όπου ορίζεται κάτι διαφορετικό, αυτή η άδεια περιγράφετε ωςΑναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες

Αναζήτηση Αποθετηρίου


Σύνθετη Αναζήτηση

Πλοήγηση

Ο Λογαριασμός μου

Στατιστικές