dc.contributor.author | Λιώση, Σοφία | el |
dc.date.accessioned | 2020-01-07T09:50:37Z | |
dc.date.available | 2020-01-07T09:50:37Z | |
dc.date.issued | 2020-01-07 | |
dc.identifier.uri | http://nestor.teipel.gr/xmlui/handle/123456789/18599 | |
dc.rights | Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/us/ | * |
dc.title | Διερεύνηση της Γονιδιακής Έκφρασης του στελέχους SACCHAROMYCES CEREVISIΑE που φέρει την μετάλλαξη Ser633Ala της πρωτεϊνης Msn2 | el |
heal.type | Προπτυχιακή/Διπλωματική εργασία | |
heal.keyword | Ζύμωση | el |
heal.keyword | Σάκχαρα | el |
heal.keyword | Πρωτεΐνες | el |
heal.keyword | Γονίδια | el |
heal.language | el | |
heal.access | free | |
heal.recordProvider | ΤΕΙ Πελοποννήσου, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής, Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων | el |
heal.publicationDate | 2016-06-10 | |
heal.abstract | Οι ζύμες χρησιμοποιούνται ευρέως για την παραγωγή τροφίμων και ποτών. Η πιο γνωστή και με τις περισσότερες εφαρμογές ζύμη, είναι ο Saccharomyces cerevisiae. Στις μέρες μας, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την αλκοολική ζύμωση που εφαρμόζεται για την παραγωγή βιοαιθανόλης, χρησιμοποιώντας ως υποστρώματα διάφορες πηγές σακχάρων. Ο Saccharomycescerevisiae είναι ένας εξαιρετικός παραγωγός αιθανόλης, μεταξύ άλλων ζυμωτικών μικροοργανισμών και έχει την ικανότητα να επιβιώνει σε αερόβιες και αναερόβιες συνθήκες. Η μελέτη λοιπόν γενετικά τροποποιημένου στελεχών ζύμης θα εμφάνιζαν καλύτερα χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια της ζύμωσης, θα ήταν ανθεκτικότερα στην αιθανόλη, καθώς και σε άλλες αντίξοες συνθήκες που επικρατούν κατά τη διάρκεια της ζύμωσης θα μπορούσε να αποφέρουν καλύτερα αποτελέσματα κατά τη διάρκεια της αλκοολικής ζύμωσης. Η πρωτεΐνη Msn2 είναι ένας μεταγραφικός παράγοντας ο οποίος ελέγχει την έκφραση γονιδίων που αποκρίνονται σε καταστάσεις κυτταρικού stress. Η ενεργοποίηση του συμβαίνει μέσω φωσφορυλιώσεων από διάφορες πρωτεϊνικές κινάσες. Ταυτόχρονα όμως ο έλεγχος της εισόδου του στο πυρήνα ελέγχεται και αυτός μέσω φωσφορυλιώσεων από το σύμπλεγμα των πρωτεϊνών της πρωτεϊνικής κινάσης Α (PKA). Συγκεκριμένα, η φωσφορυλίωση της Msn2 πρωτεΐνης από την PKA έχει ως αποτέλεσμα την παρεμπόδιση της εισόδου της στον πυρήνα του κυττάρου. Μέσω ανάλυσης της πρωτεϊνικής αλληλουχίας της Msn2 με κατάλληλο λογισμικό αποκαλύφθηκε ότι μια πιθανή θέση φωσφορυλίωσης της Msn2 από την PKA είναι το αμινοξύ Ser στη θέση 633. Σκοπός της εργασίας αυτής ήταν η διερεύνηση της γονιδιακής έκφρασης του στελέχους Saccharomysescerevisiue που φέρει τη μετάλλαξη Ser633Ala επί του γονιδίου MSN2σε συνθήκες stress, όπως η παρουσία αλκοόλης ή γλυκόζης εντός του θρεπτικού μέσου. Oι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν για την συγκεκριμένη μελέτη ήταν α) η απομόνωση τουριβονουκλεϊκών οξέων (RNA)από κύτταρα ζύμης 2)η περεταίρω κατεργασία των δειγμάτων RNA με DNase-I 3) η μελέτη της έκφρασης συγκεκριμένων γονιδίων με τη μέθοδο της Real-ΤimePCR. | el |
heal.advisorName | Βαμβακάς, Σωτήριος Σπυρίδων | el |
heal.committeeMemberName | n/a | el |
heal.academicPublisher | Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων | el |
heal.academicPublisherID | teipel | |
heal.fullTextAvailability | true |
Οι παρακάτω άδειες σχετίζονται με αυτό το τεκμήριο: