dc.contributor.author | Μπιστογιαννάκη, Ελευθερία | el |
dc.date.accessioned | 2020-01-07T11:18:45Z | |
dc.date.available | 2020-01-07T11:18:45Z | |
dc.date.issued | 2020-01-07 | |
dc.identifier.uri | http://nestor.teipel.gr/xmlui/handle/123456789/18606 | |
dc.rights | Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/us/ | * |
dc.title | Μελέτη προέλευσης ελαιολάδου με φασματοσκοπία φθορισμού (el) | el |
heal.type | Προπτυχιακή/Διπλωματική εργασία | |
heal.keyword | Ελαιόλαδο | el |
heal.keyword | Ανάλυση | el |
heal.keyword | Φασματοσκοπία | el |
heal.keyword | Φασματοσκοπία Φθορισμού | el |
heal.language | el | |
heal.access | free | |
heal.recordProvider | ΤΕΙ Πελοποννήσου, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής, Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων | el |
heal.publicationDate | 2016-06-13 | |
heal.abstract | Το ελαιόλαδο είναι το σημαντικότερο από τα βρώσιμα έλαια καθώς καταναλώνεται ευρέως ανά τον κόσμο και έχει υψηλή διατροφική αξία. Οι διάφορες ποιότητες ελαιολάδου ταξινομούνται ανάλογα με την επί τοις εκατό (%) οξύτητα. Το καλύτερης ποιότητας ελαιόλαδο είναι το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο. Ωστόσο, η νοθεία του είναι ένα φαινόμενο που συμβαίνει συχνά, και ως εκ τούτου είναι αντικείμενο μελέτης πολλών ερευνητών. Η ανάγκη για την ανίχνευση της νοθείας του με ελαιόλαδα κατώτερης ποιότητας ή άλλα έλαια, την ταυτοποίηση της προέλευσης καθώς και τον έλεγχο οξείδωσης και ποιοτικής υποβάθμισής του οδήγησαν στη χρήση φασματοσκοπικών τεχνικών, μία εκ των οποίων είναι η φασματοσκοπία φθορισμού. Η φασματοσκοπία φθορισμού ανιχνεύει τις ενώσεις που φθορίζουν στα τρόφιμα· στο ελαιόλαδο οι ενώσεις αυτές είναι οι πολυφαινόλες, οι χλωροφύλλες και οι τοκοφερόλες. Ωστόσο, το ελαιόλαδο καθώς και τα υπόλοιπα φυτικά έλαια είναι πολύπλοκα συστήματα, για αυτό η καλύτερη ανάλυσή τους επιτυγχάνεται με την τεχνική της σύγχρονης (synchronous) φασματοσκοπίας φθορισμού. Η τεχνική αυτή είναι κατάλληλη για την ανίχνευση διαφορετικών φθοριζόντων συστατικών την ίδια στιγμή, καθώς οι μονοχρωμάτορες διέγερσης και εκπομπής σαρώνουν ταυτόχρονα όλη την επιθυμητή περιοχή του φάσματος. Τα φάσματα που προκύπτουν από τις αναλύσεις δίνουν τα απαραίτητα στοιχεία ώστε να διαμορφωθεί η γενική εικόνα του εκάστοτε δείγματος. Οι διάφορες μελέτες που έχουν δημοσιευθεί αποδεικνύουν ότι είναι δυνατή η λήψη χρήσιμων πληροφοριών και η ταυτοποίηση των ελαίων με αυτή την τεχνική. | el |
heal.advisorName | Σπηλιόπουλος, Ιωακείμ | el |
heal.committeeMemberName | n/a | el |
heal.academicPublisher | Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων | el |
heal.academicPublisherID | teipel | |
heal.fullTextAvailability | true |
Οι παρακάτω άδειες σχετίζονται με αυτό το τεκμήριο: