dc.contributor.author | Παϊαυλά, Δήμητρα | el |
dc.date.accessioned | 2020-01-07T11:58:00Z | |
dc.date.available | 2020-01-07T11:58:00Z | |
dc.date.issued | 2020-01-07 | |
dc.identifier.uri | http://nestor.teipel.gr/xmlui/handle/123456789/18608 | |
dc.rights | Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/us/ | * |
dc.title | «Μελέτη της επίδρασης επιφανειοδραστικών ενώσεων στο μέγεθος των λιποσφαιριδίων του γάλακτος με Μονοφασική Χρωματογραφία Πεδίου και με Δυναμική Σκέδαση Φωτός | el |
heal.type | Προπτυχιακή/Διπλωματική εργασία | |
heal.keyword | Γαλακτωματοποιητές | el |
heal.keyword | Πρωτεΐνες | el |
heal.keyword | Κολλοειδή | el |
heal.keyword | Γαλακτώματα | el |
heal.keyword | Γάλα | el |
heal.access | free | |
heal.recordProvider | ΤΕΙ Πελοποννήσου, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής, Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων | el |
heal.publicationDate | 2016-11-17 | |
heal.abstract | Το γάλα μπορεί να περιγραφεί ως ένα κολλοειδές σύστημα που περιέχει γαλατοματοποιημένα σφαιρίδια λίπους, πρωτεΐνες κ.α. συστατικά. Κολλοειδές χαρακτηρίζεται το ομογενές μείγμα που περιέχει μικροσκοπικά σωματίδια μιας χημικής ουσίας ομοιόμορφα διασκορπισμένα μέσα σε μια άλλη ουσία και μεταξύ τους παραμένουν μη αναμίξιμα. Τα κολλοειδή είναι συστήματα διασποράς με μικρό μέγεθος σωματιδίων της τάξεως 1nm και 0.5 μm. Σε αυτή την εργασία ασχολούμαστε με τα γαλακτώματα δηλαδή την κολλοειδή διασπορά ενός υγρού σε άλλο υγρό μη αναμίξιμο με το πρώτο. Στα γαλακτώματα οι δυο μη αναμίξιμες φάσεις είναι έλαιο και νερό όπως είναι το γάλα που μελετήσαμε εμείς. Το γάλα αν το αφήσουμε σε ηρεμία θα διαχωριστεί σε δυο στιβάδες, η πάνω με τα σφαιρίδια λίπους και η κάτω θα αποτελείται από το μέσο διασποράς. Αυτός ο διαχωρισμός μπορεί να αποφευχθεί ή να γίνει σε βραδύτερο χρόνο αν το γάλα ομοιογενοποιηθεί . Στην διαδικασία αυτή απαιτούνται οι γαλακτωματοποιητές, δηλαδή ουσίες που διευκολύνουν το σχηματισμό του γαλακτώματος συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην σταθεροποίηση του. Υπάρχουν δυο είδη, οι συνθετικοί γαλακτωματοποιητές και οι πρωτεΐνες( οι καζεΐνες και οι πρωτεΐνες του ορού του γάλακτος). Σε αυτή την εργασία μελετήσαμε έναν συνθετικό γαλακτωματοποιητή (Tween) και τους δυο φυσικούς και μαζί με διάφορα είδη ελαίου και σε διαφορετικές ποσότητες εξετάσαμε πιο δημιουργεί καλύτερο γαλάκτωμα και πως επηρεάζει ο κάθε γαλακτωματοποιητής το μέγεθος τον λιποσφαιριδίων στο γάλα. Για την μελέτη αυτή χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος της Μονοφασικής χρωματογραφία πεδίου και η Δυναμική Σκέδαση φωτός. Παρατηρήθηκε ότι τα καλύτερα αποτελέσματα καθώς και τα μικρότερα σε μέγεθος σωματίδια τα έδωσε ο συνδυασμός Tween με έλαιο καλαμποκιού (corn oil) .Μικρότερη απόδοση είχε η πρωτεΐνη του ορού (whey) και τέλος λιγότερο αποτελεσματική με τα μεγαλύτερα σε μέγεθος σωματίδια έδωσε η καζεΐνη. | el |
heal.advisorName | Καπόλος, Ιωάννης | el |
heal.committeeMemberName | n/a | el |
heal.academicPublisher | Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων | el |
heal.academicPublisherID | teipel | |
heal.fullTextAvailability | true |
Οι παρακάτω άδειες σχετίζονται με αυτό το τεκμήριο: