Ιδρυματικό Αποθετήριο Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου

«Μελέτη της επίδρασης επιφανειοδραστικών ενώσεων στο μέγεθος των λιποσφαιριδίων του γάλακτος με Μονοφασική Χρωματογραφία Πεδίου και με Δυναμική Σκέδαση Φωτός

Αποθετήριο DSpace/Manakin

Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.author Παϊαυλά, Δήμητρα el
dc.date.accessioned 2020-01-07T11:58:00Z
dc.date.available 2020-01-07T11:58:00Z
dc.date.issued 2020-01-07
dc.identifier.uri http://nestor.teipel.gr/xmlui/handle/123456789/18608
dc.rights Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες *
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/us/ *
dc.title «Μελέτη της επίδρασης επιφανειοδραστικών ενώσεων στο μέγεθος των λιποσφαιριδίων του γάλακτος με Μονοφασική Χρωματογραφία Πεδίου και με Δυναμική Σκέδαση Φωτός el
heal.type Προπτυχιακή/Διπλωματική εργασία
heal.keyword Γαλακτωματοποιητές el
heal.keyword Πρωτεΐνες el
heal.keyword Κολλοειδή el
heal.keyword Γαλακτώματα el
heal.keyword Γάλα el
heal.access free
heal.recordProvider ΤΕΙ Πελοποννήσου, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής, Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων el
heal.publicationDate 2016-11-17
heal.abstract Το γάλα μπορεί να περιγραφεί ως ένα κολλοειδές σύστημα που περιέχει γαλατοματοποιημένα σφαιρίδια λίπους, πρωτεΐνες κ.α. συστατικά. Κολλοειδές χαρακτηρίζεται το ομογενές μείγμα που περιέχει μικροσκοπικά σωματίδια μιας χημικής ουσίας ομοιόμορφα διασκορπισμένα μέσα σε μια άλλη ουσία και μεταξύ τους παραμένουν μη αναμίξιμα. Τα κολλοειδή είναι συστήματα διασποράς με μικρό μέγεθος σωματιδίων της τάξεως 1nm και 0.5 μm. Σε αυτή την εργασία ασχολούμαστε με τα γαλακτώματα δηλαδή την κολλοειδή διασπορά ενός υγρού σε άλλο υγρό μη αναμίξιμο με το πρώτο. Στα γαλακτώματα οι δυο μη αναμίξιμες φάσεις είναι έλαιο και νερό όπως είναι το γάλα που μελετήσαμε εμείς. Το γάλα αν το αφήσουμε σε ηρεμία θα διαχωριστεί σε δυο στιβάδες, η πάνω με τα σφαιρίδια λίπους και η κάτω θα αποτελείται από το μέσο διασποράς. Αυτός ο διαχωρισμός μπορεί να αποφευχθεί ή να γίνει σε βραδύτερο χρόνο αν το γάλα ομοιογενοποιηθεί . Στην διαδικασία αυτή απαιτούνται οι γαλακτωματοποιητές, δηλαδή ουσίες που διευκολύνουν το σχηματισμό του γαλακτώματος συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην σταθεροποίηση του. Υπάρχουν δυο είδη, οι συνθετικοί γαλακτωματοποιητές και οι πρωτεΐνες( οι καζεΐνες και οι πρωτεΐνες του ορού του γάλακτος). Σε αυτή την εργασία μελετήσαμε έναν συνθετικό γαλακτωματοποιητή (Tween) και τους δυο φυσικούς και μαζί με διάφορα είδη ελαίου και σε διαφορετικές ποσότητες εξετάσαμε πιο δημιουργεί καλύτερο γαλάκτωμα και πως επηρεάζει ο κάθε γαλακτωματοποιητής το μέγεθος τον λιποσφαιριδίων στο γάλα. Για την μελέτη αυτή χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος της Μονοφασικής χρωματογραφία πεδίου και η Δυναμική Σκέδαση φωτός. Παρατηρήθηκε ότι τα καλύτερα αποτελέσματα καθώς και τα μικρότερα σε μέγεθος σωματίδια τα έδωσε ο συνδυασμός Tween με έλαιο καλαμποκιού (corn oil) .Μικρότερη απόδοση είχε η πρωτεΐνη του ορού (whey) και τέλος λιγότερο αποτελεσματική με τα μεγαλύτερα σε μέγεθος σωματίδια έδωσε η καζεΐνη. el
heal.advisorName Καπόλος, Ιωάννης el
heal.committeeMemberName n/a el
heal.academicPublisher Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων el
heal.academicPublisherID teipel
heal.fullTextAvailability true


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Οι παρακάτω άδειες σχετίζονται με αυτό το τεκμήριο:

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στην ακόλουθη συλλογή(ές)

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες Εκτός από όπου ορίζεται κάτι διαφορετικό, αυτή η άδεια περιγράφετε ωςΑναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες

Αναζήτηση Αποθετηρίου


Σύνθετη Αναζήτηση

Πλοήγηση

Ο Λογαριασμός μου

Στατιστικές