Ιδρυματικό Αποθετήριο Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου

Μελέτη της επίδρασης του υψομέτρου καλλιέργειας της ποικιλίας “ΑΓΙΩΡΓΗΤΙΚΟ” στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του παραγόμενου οίνου

DSpace/Manakin Repository

Show simple item record

dc.contributor.author Στεργίου, Φώτης el
dc.date.accessioned 2020-01-07T12:07:47Z
dc.date.available 2020-01-07T12:07:47Z
dc.date.issued 2020-01-07
dc.identifier.uri http://nestor.teipel.gr/xmlui/handle/123456789/18609
dc.rights Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες *
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/us/ *
dc.title Μελέτη της επίδρασης του υψομέτρου καλλιέργειας της ποικιλίας “ΑΓΙΩΡΓΗΤΙΚΟ” στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του παραγόμενου οίνου el
heal.type Προπτυχιακή/Διπλωματική εργασία
heal.keyword Νεμέα el
heal.keyword Οίνος el
heal.keyword Ποικιλίες el
heal.keyword Υψόμετρο el
heal.keyword Οινοποιητική παραγωγή el
heal.language el
heal.access free
heal.recordProvider ΤΕΙ Πελοποννήσου, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής, Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων el
heal.publicationDate 2016-10-27
heal.abstract Ο σκοπός της εργασίας είναι η μελέτη της επίδρασης του υψομέτρου στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του παραγόμενου οίνου. Η παρούσα μελέτη διεξήχθη σε αμπελώνα, μη αρδευόμενο, 10 στρεμμάτων στον Ασπρόκαμπο, Κορινθίας που ανήκει στο κτήμα Κατώγι – Στροφιλιά Α.Ε. και βρίσκεται σε υψόμετρο 785 - 803 μ. Η καλλιεργούμενη ποικιλία ήταν (Vitis vinifera L.) cv Αγιωργήτικο. Ο αμπελώνας χωρίστηκε σε 18 τμήματα παρόμοιου μεγέθους (400-550 m2) και διαφορετικού υψομέτρου. Στη συνέχεια σε κάθε ένα από τα 18 τμήματα πραγματοποιήθηκε μικροοινοποίηση και ακολούθησαν εργαστηριακές αναλύσεις στους παραγόμενους οίνους. Η οινοποίηση των σταφυλιών έγινε στο οινοποιείο του εργαστηρίου Οινολογίας, του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθήνας. Στο τέλος της οινοποίησης μετρήθηκε στους 18 παραγόμενους οίνους η ολική οξύτητα, το pH, η πτητική οξύτητα και ο αλκοολικός τίτλοςΣυγκεκριμένα, οι αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν ήταν: Ένταση χρώματος και απόχρωση, μέτρηση συμπυκνωμένων ταννινών με χρήση του αντιδραστηρίου μεθυλική κυτταρίνη, μέτρηση ολικών ανθοκυανών, προσδιορισμός ανθοκυανών με υγρή χρωματογραφία υψηλής απόδοσης (HPLC), προσδιορισμός δείκτη HCl, προσδιορισμός δείκτη ιονισμού (Ι%), προσδιορισμός συγκέντρωσης ολικών φαινολικών, μέτρηση της συγκέντρωσης των ταννινών με τη μέθοδο Harbertson και προσδιορισμός της συγκέντρωσης των ολικών ταννινών με βρασμό. Πραγματοποιήθηκαν επίσης μετρήσεις για τον ποσοτικό προσδιορισμό των φαινολικών ουσιών, των ανθοκυανών και των ταννινών. el
heal.advisorName Καπόλος, Ιωάννης el
heal.committeeMemberName n/a el
heal.academicPublisher Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων el
heal.academicPublisherID teipel
heal.fullTextAvailability true


Files in this item

The following license files are associated with this item:

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες Except where otherwise noted, this item's license is described as Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account

Statistics