dc.contributor.author | Παπαδημητρίου, Ουρανία | el |
dc.date.accessioned | 2020-01-07T12:38:38Z | |
dc.date.available | 2020-01-07T12:38:38Z | |
dc.date.issued | 2020-01-07 | |
dc.identifier.uri | http://nestor.teipel.gr/xmlui/handle/123456789/18612 | |
dc.rights | Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/us/ | * |
dc.title | Οι αντικαρκινικές ιδιότητες του κρόκου Κοζάνης | el |
heal.type | Προπτυχιακή/Διπλωματική εργασία | |
heal.keyword | Κρόκος | el |
heal.keyword | Κοζάνη | el |
heal.keyword | Ιδιότητες | el |
heal.keyword | Αντικαρκινικές Ιδιότητες | el |
heal.language | el | |
heal.access | free | |
heal.recordProvider | ΤΕΙ Πελοποννήσου, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής, Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων | el |
heal.publicationDate | 2016-06-05 | |
heal.abstract | Ο Κρόκος (Crocus sativus L.) είναι ένα από τα σπάνια φαρμακευτικά, αρτυματικά και με μεγάλη χρωστική ικανότητα φυτά. Στην Ελλάδα, καλλιεργείται στην περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας στο νομό της Κοζάνης. Στην παγκόσμια αγορά έχει επικρατήσει η εμπορική ονομασία << Saffron>>, για να χαρακτηρίσει το προϊόν που προέρχεται από τα άνθη του φυτού κρόκος και συγκεκριμένα τα αποξηραμένα κόκκινα στίγματά του. Τα στίγματα του κρόκου περιέχουν σημαντικές ποσότητες χρωστικών, οι οποίες καλούνται κροκίνες. Η ελαφριά πικάντικη γεύση των στιγμάτων του κρόκου προέρχεται από την πικροκροκίνη, η οποία είναι ένας γλυκοζίτης της σαφρανάλης, κύριο συστατικό του αιθέριου ελαίου στο οποίο οφείλεται το χαρακτηριστικό άρωμα του κρόκου. Συμπερασματικά, μπορεί να ειπωθεί ότι η ποιότητα του κρόκου καθορίζεται από τη χρωστική του ικανότητα (ποσοστό κρόκινών), αλλά καλύτερης ποιότητας κρόκου θεωρείται εκείνος που επιπροσθέτως υπερέχει στο άρωμα και στη γεύση. Περιέχει δηλαδή μεγαλύτερα ποσά πικροκροκίνης και σαφρανάλης. Αυτά επηρεάζουν αφ’ ενός με από τις συνθήκες ξηράνσεως και αφ’ ετέρου δε από τις συνθήκες αποθηκεύσεως του προϊόντος. Αντικείμενο της παρούσας μελέτης αποτέλεσαν η αντικαρκινικές ιδιότητες που μπορεί να περιέχει ο κρόκος. Λόγω της καταγωγής μου από τη Μακεδονία και πολύ κοντά στην περιοχή της Κοζάνης θέλησα να μελετήσω μία από της φαρμακευτικές ιδιότητες αυτού του προϊόντος. Να γνωρίσω με ποιο τρόπο καλλιεργείται, παράγεται και συσκευάζεται ώστε εμείς σαν καταναλωτές να το βρίσκουμε σε αρκετές διαφορετικές κατηγορίες στην αγορά. Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας συσχετίστηκαν με πειραματικά δεδομένα που έχουν γίνει κατά καιρούς για αυτό το πολυσύχναστο πλέον προϊόν, αλλά και με τη βοήθεια του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών Κοζάνης. | el |
heal.advisorName | Καπόλος, Ιωάννης | el |
heal.committeeMemberName | n/a | el |
heal.academicPublisher | Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων | el |
heal.academicPublisherID | teipel | |
heal.fullTextAvailability | true |
The following license files are associated with this item: