dc.contributor.author | Πολίτη, Βασιλική | el |
dc.date.accessioned | 2020-01-08T09:02:34Z | |
dc.date.available | 2020-01-08T09:02:34Z | |
dc.date.issued | 2020-01-08 | |
dc.identifier.uri | http://nestor.teipel.gr/xmlui/handle/123456789/18616 | |
dc.rights | Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/us/ | * |
dc.title | Μελέτη της αντιοξειδωτικής ικανότητας εκχυλίσματος του ενδημικού βοτάνου του Ταϋγέτου ORIGANUM SCABRUM | el |
heal.type | Προπτυχιακή/Διπλωματική εργασία | |
heal.keyword | Αντιοξειδωτικά | el |
heal.keyword | Φαινόλες | el |
heal.keyword | Βότανα | el |
heal.keyword | Ταΰγετος | el |
heal.language | el | |
heal.access | free | |
heal.recordProvider | ΤΕΙ Πελοποννήσου, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής, Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων | el |
heal.publicationDate | 2016-06-09 | |
heal.abstract | Το Origanum scabrum πρόκειται για ένα ενδημικό βότανο του Ταϋγέτου και ανήκει στην οικογένεια των Χειλανθών. Τα Χειλανθή είναι μια από τις μεγαλύτερες ομάδες φυτών που έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική ικανότητα , με πολλά από αυτά τα βότανα να χρησιμοποιούνται καθημερινά στην μεσογειακή διατροφή είτε για τον αρωματισμό των φαγητών είτε ως αφέψημα. Στα Χειλανθή κατατάσσονται φυτά όπως είναι η ρίγανη, το θυμάρι, το φασκόμηλο και το τσάι του βουνού. Τα αντιοξειδωτικά ορίζονται ως οι ουσίες οι οποίες παρεμποδίζουν τις αντιδράσεις που προκαλούνται από την παρουσία ελεύθερων ριζών. Δρουν μέσω διάφορων μηχανισμών προστατεύοντας με αυτό τον τρόπο το περιβάλλον τους από τις αρνητικές επιπτώσεις. Διαχωρίζονται σε φυσικά και συνθετικά αντιοξειδωτικά με την κατηγορία των φυσικών να περιέχει τις φαινολικές ενώσεις, τις βιταμίνες και τα καροτενοειδή. Για τους λόγους αυτούς πολλοί ερευνητές έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στην μελέτη των αντιοξειδωτικών ουσιών που περιέχονται στα βότανα χρησιμοποιώντας διάφορες τεχνικές προσδιορισμού αυτών, τόσο για τον προσδιορισμό των συγκεντρώσεων τους με μεθόδους όπως η Folin-Ciocalteu, όσο και της αντιοξειδωτικής τους ικανότητας με την χρήση μεθόδων όπως είναι η FRAP, η DPPH κτλ. Στην παρούσα εργασία μελετήθηκε η αντιοξειδωτική δράση του εκχυλίσματος του Origanum scabrum σε νερό, ακετόνη 75% και μεθανόλη 75% με τις μεθόδους Folin-Ciocalteu, FRAP, DPPH και ORAC. Η μέγιστες τιμές πολυφαινολών με την Folin-Ciocalteu ήταν στα εκχυλίσματα μεθανόλης και ακετόνης με 14,39±3.31 και 14,42±4,24 mg gallic acid/g λαγορίγανης αντίστοιχα. Η αντιοξειδωτική ικανότητα ήταν από 11,74±0,74 για το νερό έως 16,93±0,42 για την μεθανόλη (σε mg trolox/g λαγορίγανης). Τα εκχυλίσματα μεθανόλης έχουν τις υψηλότερες τιμές και για τις μεθόδους FRAP και ORAC με 16,4±1,25 και 168,08±22,3 mg trolox/g λαγορίγανης αντίστοιχα. Λέξεις κλειδιά: αντιοξειδωτικά, εκχύλιση αντιοξειδωτικών, ελεύθερες ρίζες, οξειδωτική τάγγιση, φαινολικές ενώσεις, Origanum scabrum, μέθοδος Folin - Ciocalteu, FRAP, DPPH, ORAC | el |
heal.advisorName | Σπηλιόπουλος, Ιωακείμ | el |
heal.committeeMemberName | n/a | el |
heal.academicPublisher | Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων | el |
heal.academicPublisherID | teipel | |
heal.fullTextAvailability | true |
Οι παρακάτω άδειες σχετίζονται με αυτό το τεκμήριο: